Isu SemasaTempatan

Kerajaan Diberi Tempoh 3 Minggu Atau Doktor Kontrak Mogok Bermula 26 Julai

Gerakan Hartal Doktor Kontrak telah mengeluarkan ultimatum tiga minggu kepada kerajaan untuk menawarkan jawatan tetap kepada semua doktor kontrak dan menerbitkan kriteria pemilihan yang jelas.

Jika tidak, gerakan yang terdiri daripada doktor junior di seluruh negara akan mogok dan bercuti pada 26 Julai sehingga tuntutan mereka dipenuhi.

 

Memorandum Doktor Kontrak Telah Diserahkan

Jurucakap gerakan itu, Dr Mustapha Kamal berkata, kumpulan itu telah menyerahkan memorandum kepada Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan untuk memberitahu tuntutan mereka.

“Kumpulan doktor kontrak pertama memulakan perkhidmatan pada bulan Disember 2016 dan hanya 789 doktor (3.4 peratus) setakat ini memperoleh jawatan tetap.

“Sejauh ini, belum ada cetak biru tentang perkembangan kerjaya untuk doktor kontrak. Kami bahkan tidak tahu apa kriteria pemilihan untuk penempatan tetap.

“Kontrak kami akan berakhir Disember ini. Walaupun menunggu selama lima tahun, nasib kami masih belum diketahui tanpa jaminan untuk diserap ke dalam sistem penjagaan kesihatan awam.

 

Mogok Doktor Kontrak Merupakan Jalan Terakhir

“Kami siap untuk berbincang dan berunding dengan kerajaan. Kami akan melakukan mogok hanya sebagai jalan terakhir,” katanya kepada wartawan dalam sidang media melalui Zoom.

Sekiranya berlaku mogok, Dr Mustapha mengatakan, doktor kontrak akan membuat perjanjian yang diperlukan dengan doktor kanan untuk memastikan kesejahteraan pesakit di hospital.

Doktor, katanya, juga dipersiapkan dengan pasukan undang-undang untuk menghadapi tindakan disiplin dalam memperjuangkan keselamatan pekerjaan.

Sementara itu, Hartal Doktor Kontrak juga menyesali bahawa skim pekerjaan kontrak semasa tidak menjamin kemajuan kerjaya bagi doktor kontrak.

 

Tidak Ada Kriteria Jelas Untuk Menjadi Doktor Tetap

“Kerja kami adalah kontrak setiap dua tahun / tahunan dan untuk menjadi tetap, tidak ada penjelasan yang telus mengenai kriteria pemilihan.

“Terdapat terlalu banyak perbezaan antara faedah pegawai perubatan kontrak dan pegawai tetap. Antaranya ialah, kemajuan kerjaya berdasarkan masa yang sayangnya tidak berlaku untuk kami.

“Lebih-lebih lagi, tidak kira berapa tahun kita berkhidmat untuk negara ini, gred gaji kita akan tetap sama.

“Kami juga tidak berhak mendapat faedah lain, seperti cuti kecemasan, cuti bersalin, skim pinjaman perumahan dan banyak lagi,” kata mereka dalam satu kenyataan media hari ini.

 

Penurunan Drastik Kadar Penempatan Pegawai Pelatih Perubatan

Kumpulan itu juga mempersoalkan kerajaan tentang penurunan drastik kadar penempatan tetap bagi pegawai pelatih sebelum dan selepas 2016.

“Hingga Disember 2016, kerajaan dapat menciptakan pekerjaan untuk semua doktor pelatih. Mengapa penurunan mendadak dari 100 peratus menjadi 3.47 peratus?

“Dan tidak ada kejelasan antara bagaimana pemilihan pegawai perubatan 3.47 peratus yang bernasib baik ini dilakukan.

Kecuali tuntutan mereka dipenuhi, kumpulan itu menegaskan bahawa tunjuk perasaan akan segera berlangsung pada 26 Julai dan akan berlanjutan sehingga kerajaan tampil untuk membincangkan syarat.

Show More

Related Articles

Back to top button