Bisnes & Ekonomi

Jutawan 29 Tahun Hong Kong & Cita-Citanya Menjadi Dermawan Dalam Masa Singkat

Salah seorang paling kaya di Hong Kong pada tahun 2021 yang kini merupakan orang paling kaya di bawah usia 30 tahun yang tidak mewarisi kekayaan tersebut daripada keluarga ialah Sam Bankman-Fried.

 

Jutawan Yang Sederahana & Kuat Bekerja

Bankman-Fried yang berasal dari Amerika Syarikat mendapat kekayaannya hasil syarikat matawang kripto yang dibinanya.

Menurut Forbes, dianggarkan nilai kekayaannya ialah AS$8.7bilion.

Jumlah kekayaannya boleh menjadi lebih tinggi bergantung kepada hasil pengumpulan dana yang boleh meningkatkan nilai FTX, syarikat yang diasaskannya pada tahun 2019 di Hong Kong.

Walaupun Bankman-Fried dinilaikan orang muda paling kaya tetapi dia sendiri memperihalkan dirinya sebagai seorang yang kuat bekerja dan memiliki disiplin diri yang ketat.

Bankman-Fried tidur berdekatan dengan ruang kerjanya di Hong Kong. Sumber Imej: Block-builders.net

Dia berkongsi rumah dengan rakan sekerjanya, memakai kemaja-T dan seluar pendek ke pejabat dan memastikan setiap ruang di pejabatnya di pusat Hong Kong memiliki ‘beanbag’ yang membolehkannya tidur.

Dia meluangkan sepanjang masanya di pejabat dan hanya akan pulang ke rumah apabila para pekerjanya “meluat dengan kehadirian diri saya,” katanya kepada Nikkei Asia dalam sebuah wawancara.

Menurutnya lagi, dia tidak pernah minum (berhibur) ataupun pergi melancong. Ini kerana “separti sebuah perisian yang tidak terusik, otak akan menjadi kurang efisyen jika menjalani waktu rehat yang lama.”

 

Berjaya Mendirikan Perniagaan Teknologi Kewangan Baharu Paling Bernilai Di Asia

Waktu pengumpulan dana untuk FTX dijangka akan selesai dalam beberapa minggu akan datang yang mana ia akan menjadikan syarikat tersebut di antara perniagaan teknologi kewangan baharu paling bernilai di Asia.

Ia juga dijangka menjadi aset untuk rangkaian ‘startup’ di Hong Kong yang pada ketika ini peranan bandar tersebut sebagai hub perniagaan sedang berada dalam peningkatan pemerhatian.

Ini kerana tindakan undang-undang keselamatan nasional oleh Beijing tahun lalu ke atas Hong Kong telah mendorong banyak syarikat multinasional untuk memikirkan semula komitmen mereka terhadap wilayah China tersebut.

Tetapi keprihatinan jangka pendek yang lebih besar bagi Bankman-Fried adalah keinginan hab kewangan itu sendiri untuk pengawasan peraturan yang lebih besar terhadap industri matawang kripto yang masih baru.

 

Masa Depan Pelaburan Matawang Kripto Di Hong Kong

Hong Kong akan mengemukakan rang undang-undang pada tahun legislatif yang akan datang untuk mewajibkan semua pertukaran yang beroperasi di bandar dilesenkan.

Ia mencadangkan bahawa hanya pelabur profesional bernilai tinggi yang dibenarkan untuk berdagang matawang kripto.

Bankman-Fried telah menjelaskan bahawa jika larangan pelabur runcit di bandar ini juga berlaku untuk warga negara lain, FTX akan meninggalkan Hong Kong untuk pangkalan yang lain.

“Saya suka dengan waktu yang saya di sini.. namun pada penghujungnya apa yang penting ialah kita akan mencari tempat yang terbaik untuk perniagaan,”katanya.

“Apa yang kami telah lakukan ialah untuk menjangkau, mencuba dan mencari kerajaan yang akan sangat teruja untuk memiliki kita dan bekerjasama dengan kami. Itu sesuatu yang masih kami jalankan, dan kami mempunyai banyak calon dalam fikiran.”

 

Negara Asia Bergelut Dengan Kegilaan Perdagangan Matawang Kripto

Langkah Hong Kong untuk mengetatkan peraturan datangnya setelah negara Asia lain turut bergelut dalam menangani kegilaan kripto.

Korea Selatan pada bulan lalu telah memperkenalkan rang undang-undang yang memberi kuasa kepada pengatur kewangan untuk meluluskan token digital, memberikan pihak berkuasa pengaruh yang lebih besar terhadap penyelewengan pasar seperti manipulasi harga oleh pertukaran.

Pihak berkuasa di Korea Selatan telah merampas aset matawang kripto dari ribuan individu dalam siasatan pengelakan cukai.

Singapura dan Jepun telah menetapkan rejim pelesenan pertukaran tetapi tidak menyekat perdagangan runcit.

China juga semakin bimbang dengan industri kripto yang kekurangan tenaga sehingga menutup 26 operasi perlombongan bitcoin di Provinsi Sichuan yang kaya dengan tenaga air minggu lalu.

Bank Rakyat China juga memberitahu bank-bank utama dan institusi kewangan untuk mematahkan perdagangan matawang kripto.

 

Bagaimana Bankman-Fried Mendirikan Syarikatnya Di Hong Kong

Bankman-Fried mula menunjukkan kemampuan dirinya pada akhir tahun 2018 apabila beliau pindah ke Hong Kong untuk memulakan FTX setelah peraturan di Amerika Syarikat diperketatkan yang menyebabkan pelbagai produk matawang kripto yang kompleks dilarang.

Dengan peningkatan matawang kripto, FTX telah memperoleh lebih daripada AS$400bn dalam jumlah dagangan pada bulan April, menandakan peningkatan 25 kali ganda berbanding waktu yang sama tahun lalu menjadikan syarikat berusia dua tahun ini menjadi salah satu pertukaran aset digital teratas di persada global.

Tidak seperti pentas dagangan kripto asas Coinbase, FTX terkenal dengan produk sofitikated hampir sama yang dijual oleh bank pelaburan termasuk niaga hadapan, pilihan, indeks turun naik dan token leverage.

Produk sebegini membolehkan pengguna yang kebanyakannya pedagang yang sangat terlibat dan mempunyai dana yang baik, memendekkan mata wang digital dan mendapat keuntungan dari keburukan pasaran, kata Bankman-Fried.

 

FTX & Saham

Ia juga menawarkan saham yang dikenali sebagai ‘saham tokenised’ – ia merupakan token digital yang boleh mengesan harga saham syarikat sebenar seperti Tesla dan GameStop.

Oleh itu, orang ramai boleh berdagang saham secara teknikal tidak mengenal waktu.

Salah satu produk eksoktik FTX dikenali sebagai kontrak pre-IPO yang mana pedagang di luar Amerika Syarikat boleh bertaruh pada penilaian syarikat yang akan dibuka.

“Ia pasti mempunyai bahagian yang tidak seimbang daripada dagangan yang besar,” kata Bankman-Fried.

“Saya rasa mungkin lebih daripada separuh jumlahnya datang dari orang yang berniaga puluhan juta dolar sehari.”

 

FTX & Pasaran Ramalan

Tidak semua produk FTX semestinya berkaitan dengan matawang kripto.

Sebagai contoh, ia menjalankan pasaran ramalan yang diperdagangkan tipis di mana orang dapat bertaruh pada senario seperti apakah Olimpik Tokyo akan diadakan, atau jika Donald Trump akan mengambil alih jawatan presiden pada tahun 2024.

Para pelabur semakin berminat dalam syiling digital telah meningkatkan nilai FTX yang pada tahun lalu bernilai AS$1bilion.

Menurut Bankman-Fried, ia akan meningkat sehingga AS$20bn setelah selesai waktu pengumpulan dana yang mana ia akan meningkatkan “pertengahan ratusan juta” terutamanya daripada institusi.

Bankman-Fried berkata terdapat perinciannya akan diumumkan tidak lama lagi.

 

Bankman-Fried Mahu Memiliki Rakan Niaga Dengan Sektor Syarikat Kewangan Tradisional

Wang merupakan perkara kedua kata Bankman-Fried.

“Perkara terbesar bukanlah dana itu sendiri tetapi rakan niaga bersama sektor syarikat kewangan tradisional seperti bank dan pengurus dana,” kata Bankman-Fried yang menambah harapan FTX untuk memberi perkhidmatan kepada institusi sebagai rakan niaga apabila mereka mula membina keupayaan perdagangan kripto mereka sendiri.

Binance, pertukaran kripto terbesar di dunia mengikut jumlah dagangan dan rakan strategik FTX – adalah pelabur awal dalam platform ini.

FTX sendiri cukup menguntungkan untuk membiayai pertumbuhannya sendiri, menurut Bankman-Fried, yang mengatakan pertukaran itu menghasilkan sekitar dua mata asas per perdagangan rata-rata, yang bermaksud bahawa ia dapat memperoleh pendapatan tahunan lebih dari AS$1bn.

Dengan modal baru, FTX juga ingin membuat pengambilalihan untuk mensasarkan pelabur runcit dan mendapatkan lesen di bidang kuasa lain.

 

Pelaburan Hebat FTX

Pada bulan Ogos tahun lalu, ia memperoleh aplikasi perdagangan kripto, Blockfolio memfokuskan pengguna dengan harga AS$150 juta.

Pertukaran kripto itu juga berbelanja besar untuk meningkatkan kesedaran jenama di A.S., walaupun banyak produk turunannya tidak tersedia untuk warga A.S. kerana peraturan.

Ia membeli hak penamaan selama 19 tahun untuk rumah Persatuan Kebangsaan Bola Keranjang Miami Heat dalam sebuah perjanjian bernilai AS$135juta pada bulan April. Nama stadium akan berubah menjadi FTX Arena untuk musim NBA 2021-22.

Pada bulan ini, organisasi persaingan permainan video berpangkalan di Los Angeles, TSM telah mengumumkan bahawa ia akan menukar namanya menjadi TSM FTX setelah mencapai persepakatan 10 tahun bernilai AS$210 juta.

Pada minggu lalu, FTX juga menandatangani perjanjian penajaan dengan Major League Baseball dan menjadi pedagangan matawang kripto pertama untuk menaja sukan profesional A.S itu. Dijangka pada 13 Julai ini, logo FTX akan muncul pada pakaian seragam pengadil MLB.

Bankman-Fried sendiri telah mendapat tumpuan awam setelah menyumbang lebih AS$5juta kepada kumpulan yang menyokong kempen Joe Biden, menjadikan dirinya orang baharu untuk berbelanja ke arah politik dan menjadi salah satu penyumbang terbesar presiden Amerika Syarikat.

 

Latar Belakang Bankman-Fried

Dilahirkan oleh ibubapa profesor Sekolah Undang-Undang Stanford, Bankman-Fried merupakan graduan dari Massachusetts Institute of Technology dengan major dalam fizik dan pada awalnya mahu meneruskan kerjaya dalam akademik.

Tetapi kemudian gerakan “altruisme berkesan”, sebuah falsafah filantropi yang mendorong orang untuk memaksimumkan kesan sumbangan mereka dengan penggunaan data telah mendorongnya bekerja dalam bidang kewangan dalam usaha mendapatkan wang cepat dan kemudian menyerahkannya kepada badan amal.

Selama tiga tahun bertugas sebagai pedagang di Jane Street, sebuah syarikat perdagangan kuantitatif Wall Street, dia membangun model untuk mengukur pulangan sumbangannya.

 

Mula Berjinak-Jinak Dengan Dagangan Kripto

Pada tahun 2017, dia meninggalkan pekerjaannya untuk memulakan dagangan kripto Alameda Research setelah melihat peluang di pasaran mata wang digital yang baru muncul.

“Saya tidak tahu apa-apa mengenai kripto ketika pertama kali saya terlibat. Saya hampir tidak tahu apa itu blockchain,” katanya. “Tetapi menangkapnya dengan cepat ketika saya berada di sana.”

Dua tahun setelah itu, Bankman-Fried mengasaskan pertukaran derivatif kripto FTX dengan rakan-rakannya di Alameda kerana kecewa dengan pertukaran “kualiti buruk” yang wujud di pasaran. Ini kerana mengendalikan syarikat perdagangan dan pertukaran pada masa yang sama akan diharamkan di kebanyakan pasaran saham tradisional.

“Pada dasarnya saya hanya melihat banyak bukti bahawa kemungkinan ada perdagangan yang sangat baik untuk dilakukan di kripto, sebuah ekosistem yang sangat baru, banyak permintaan pelanggan, turun naik yang besar dan institusi infrastruktur yang tidak mencukupi untuk menyokongnya kerana ia berkembang dengan begitu cepat.”

Ternyata kenyataannya sememangnya menjadi seperti itu. Setelah melangkah ke perdagangan kripto, dia menemui “premium kimchi” – peluang arbitraj yang didorong oleh permintaan bitcoin Korea Selatan yang sangat besar.

Menjelang puncaknya, bitcoin di Korea Selatan adalah 50% lebih mahal daripada di A.S., menyajikan lembu tunai berisiko tinggi dan pulangan tinggi untuk peniaga crypto.

Dia juga mencari peluang serupa di pasar lain, termasuk Jepun, walaupun penyebarannya lebih kecil.

 

Syarikat Bankman-Fried Di Hong Kong Mungkin Bakal Terjejas?

Menjangkiti syarikat adalah ancaman peraturan Hong Kong. Salah satu cadangan yang dipertimbangkan untuk menghadkan perdagangan kripto kepada pelabur profesional ialah dengan mensasarkan individu atau syarikat yang mempunyai portfolio sekurang-kurangnya HK$8juta, atau sekitar AS$1juta, “sekurang-kurangnya untuk peringkat awal rejim pelesenan,” menurut cadangan kerajaan.

“Kita harus melihat apa sebenarnya yang dikatakan oleh rang undang-undang itu,” kata Bankman-Fried.

“Dengan harapan yang baik, kami dengan lebih awal mengorak langkah dan mula menyekat pendaftaran masa depan di Hong Kong kepada pelabur profesional.”

FTX “benar-benar terlibat” dengan keinginan Hong Kong untuk memberi penjelasan tentang peraturan anti pencucian wang dan peraturan yang diketahui oleh pelanggan anda, katanya.

Sementara itu, jutawan kripto terus mengejar matlamat awalnya untuk membuat sumbangan yang berfaedah.

 

Kekal Komited Dengan Cita-Citanya Untuk Memberi Sumbangan Berfaedah

FTX, yang berkomitmen untuk menyumbangkan 1% dari pendapatannya, setakat ini telah menyumbangkan AS$10juta kepada badan amal termasuk Open AI, sebuah makmal penyelidikan yang berfungsi untuk memastikan bahawa kecerdasan buatan memberi manfaat kepada manusia, dan Humane League, yang berusaha untuk menghentikan penyalahgunaan haiwan yang dibesarkan untuk makanan.

Seperti yang ditunjukkan oleh pengawasan pengawal selia, terdapat banyak kebimbangan bahawa matawang kripto dapat digunakan untuk menyalurkan dana ke dalam aktiviti yang lebih jahat – belum lagi jejak karbon besar yang berkaitan dengan “perlombongan” aset kripto seperti bitcoin.

Ketika ditanya apakah beberapa masalah ini bertentangan dengan cita-cita kedermawanannya, Bankman-Fried mengatakan bahawa masalah tersebut akan diperbaiki dengan kepatuhan dan teknologi yang betul.

“Saya tidak melihat masalah ini (akan berlanjutan) dalam jangka panjang,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button