MalaysiaPolitik

Antara Pandemik Dan Ahli Politik, Yang Mana Lebih Membuatkan Malaysia Sakit?

Tidak ada gambaran yang lebih baik untuk menjelaskan keadaan Malaysia hari ini daripada mengatakan bahawa kita adalah “orang Asia yang sakit”. Sakit kerana pandemik Covid-19 dan lebih sakit kerana ahli politik.

Umum mengetahui bahawa sains untuk mengawal pandemik ini adalah melalui vaksinasi, jejak kontak dan penjarakan fizikal. Mesej ini telah disiarkan di TV, radio dan media tetapi realitinya berbeza.

Berjuta-juta telah diperuntukkan untuk program vaksinasi tetapi kita masih mendengar banyak keluhan bahawa mereka yang mendaftar pada bulan Februari masih belum mendapat janji temu.

Pada kadar vaksinasi terkini, kelihatan agak sukar untuk mencapai sasaran penurunan kes bawah 4,000 kes sehari untuk memasuki fasa kedua sekatan pergerakan.

Walaupun kita tahu secara terperinci bagaimana untuk mengurangkan jumlah jangkitan, beberapa menteri dilaporkan terus melanggar SOP.

Peraturan untuk melanggar undang-undang, ketika diterapkan pada menteri dan VIP, nampaknya berbeza dari yang berlaku untuk orang biasa. VIP dirujuk ke Jabatan Peguam Negara sementara orang biasa yang berpendapatan RM1,500 sebulan didenda RM1,000 serta-merta.

 

Para Menteri & Pelanggaran SOP Buat Malaysia Sakit?

Berita terkini ialah Ahli Parlimen Batu Pahat, Datuk Rashid Hasnon dan beberapa lagi individu yang didakwa melanggar SOP kerana mengadakan kenduri durian ketika sekatan pergerakan.

Baru-baru ini, menteri ekonomi Mustapa Mohamed disiasat kerana makan di kedai kopi ketika mengadakan lawatan ke kawasan pilihan raya di Kelantan. Mustapa mengatakan bahawa dia ingin melihat bagaimana pemilik kafe berjaya mengekalkan perniagaannya walaupun terdapat perintah kawalan pergerakan yang terkini. Tetapi mengikut SOP, kita tidak dibenarkan makan di premis restoran.

Dalam kes sebelumnya, dilaporkan bahawa lima orang pengunjung dan pemilik sebuah kedai makan didenda kerana melanggar SOP semasa sekatan pergerakan. Pihak berkuasa mengatakan tanpa kompromi, kompaun tersebut dikeluarkan terhadap kesemuanya berjumlah RM20,000.

Pihak berkuasa mengatakan pemeriksaan seperti itu akan berterusan di seluruh negara dan tindakan akan diambil terhadap sesiapa sahaja yang melanggar SOP untuk memastikan bahawa kita berjaya mematahkan rantaian Covid-19.

Terdapat juga kes-kes timbalan menteri kesihatan Dr Noor Azmi Ghazali dan Exco kerajaan Perak, Razman Zakaria, masing-masing didenda RM1,000, kerana makan bersama-sama secara berkumpulan.

Contoh-contoh ini menunjukkan bahawa menteri dan VIP sukar untuk menjaga interaksi sosial. Bagi menteri dan VIP, membayar denda yang besar tidak menjadi masalah, tetapi bagi orang biasa yang berpendapatan beberapa ribu sebulan, ia memberi kesan buruk kepada kehidupan mereka.

 

Pemilihan Perniagaan Mengikut Keperluan Dipersoal

Tugas yang paling penting bagi menteri ekonomi adalah memastikan ekonomi tetap berjalan walaupun menghadapi banyak cabaran dan bukan hanya dengan makan di kedai kopi.

Adakah masuk akal bahawa kedai yang menjual telefon bimbit dan cermin mata di kawasan membeli-belah dibenarkan untuk dibuka, tetapi bukan kedai yang menjual perabot untuk mengurangkan keselesaan dan sakit belakang? Kedai perabot mungkin lebih selamat kerana beroperasi di premis yang lebih besar dan lapang.

Menteri harus memahami bahawa kehidupan kita sekarang tertumpu pada skrin TV dan komputer, dan kerusi sama pentingnya dengan mata kita.

Semua orang terdedah ketika keluar dan ketika anda berinteraksi dengan orang lain. Pakar optik harus dekat untuk memeriksa mata anda dan bahaya pendedahan lebih tinggi daripada perdagangan lain.

Pemilihan selektif, yang membolehkan satu perniagaan untuk dibuka dan menutup yang lain, tidak masuk akal, seperti yang ditunjukkan oleh contoh mudah ini.

 

Kesihatan Mental Harus Ditekankan

Kerajaan juga harus memberi perhatian terhadap kesihatan mental yang menyebabkan kemurungan dan kadar bunuh diri yang lebih tinggi. Perkara-perkara ini diabaikan dan tidak banyak perhatian diberikan.

Sekiranya kerajaan ingin menurunkan jumlah kes, formulanya ada pada proses vaksinasi untuk membina imuniti kelompok, dengan penguatkuasaan SOP yang ketat untuk semua orang termasuk menteri dan VIP.

Kerajaan tidak dapat terus berkuasa selama-lamanya dengan menetapkan jumlah magik 4,000 kes yang kita tahu tidak akan tercapai kerana pelaksanaan SOP yang tidak telus.

Orang ramai mula mempersoalkan mengapa situasi di Malaysia menjadi lebih buruk daripada negara lain walaupun mempunyai kemudahan rawatan perubatan yang lebih baik. Mereka juga sudah mula menentang dan mencabar pemerintah yang dilihat sewenang-wenangnya memperkotak-katikkan kesabaran yang semakin menipis.

 

 

PenafianArtikel ini adalah pandangan penulis. Ia tidak mewakili pendirian rasmi Toodia.my

Show More

Related Articles

Back to top button