AntarabangsaIsu Semasa

Seluruh Itali Kini Zon Putih, Rakyat Bebas Dari Sekatan Pergerakan

Seluruh Itali kini menjadi zon risiko rendah untuk COVID-19 dan bebas pelitup muka bermula pada hari Isnin (28 Jun 2021), menandakan perubahan dramatik bagi negara Eropah pertama yang dilanda wabak global pada Februari 2020.

 

20 Wilayah Bebas COVID-19 Di Itali

Dalam keputusan yang berkuat kuasa pada hari Isnin, Kementerian Kesihatan untuk pertama kalinya mengklasifikasikan setiap 20 wilayah di Itali sebagai “putih”, menandakan risiko rendah, di bawah sistem klasifikasi kod warna negara yang menilai risiko Covid-19.

Ini bermakna pelitup muka tidak lagi wajib dipakai di kawasan luar, satu berita yang dialu-alukan di seluruh negara di mana gelombang panas yang berterusan dijangka mendorong suhu melebihi 40 darjah Celcius di beberapa kawasan selatan minggu ini.

 

1/3 Rakyat Itali Sudah Divaksinasi

Pernah menjadi simbol krisis koronavirus di Barat di mana gambar lori tentera yang membawa keranda dari bilik mayat yang sesak di bandar Bergamo utara dilihat di seluruh dunia, Itali telah menyaksikan jangkitan dan kematian Covid-19 menurun dalam beberapa minggu terakhir.

Sepertiga penduduk Itali yang berusia lebih dari 12 tahun telah divaksinasi pada hari Ahad, atau 17,572,505 orang, menurut kerajaan.

 

Pelancong Daripada Beberapa Negara Dibenarkan Memasuki Itali

Pelancong dari Kesatuan Eropah, Britain, Amerika Syarikat, Kanada dan Jepun kini kembali setelah kerajaan menghapuskan syarat kuarantin untuk pengunjung yang diberi vaksin, atau mereka yang diuji negatif.

Walaupun ada kemajuan, Menteri Kesihatan Roberto Speranza menggesa orang Itali agar kekal berwaspada.

“Ini adalah hasil yang menggembirakan, tetapi masih perlu berwaspada terutama kerana varian baru,” tulis Speranza, setelah menandatangani peraturan tersebut pada hari Sabtu. “Pertempuran belum dimenangi.”

 

Bagaimana Itali Berjaya Mengatasi COVID-19?

Setelah sekatan jangka masa panjang bermula pada bulan November dengan penutupan wilayah sepenuhnya atau sebahagian untuk memerangi gelombang kedua jangkitan coronavirus, sekatan dilonggarkan di seluruh Itali akhir bulan lalu.

Seluruh negara dijadikan “zon kuning”, yang membawa lebih banyak kebebasan tetapi mengekalkan sekatan yang memendekkan waktu operasi restoran.

Oleh sebab kerajaan secara beransur-ansur menghilangkan sekatan dalam bulan Jun, Lembah Aosta, wilayah kecil alpine di barat laut Itali, telah  menjadi  wilayah terakhir yang mengakhiri sekatan pada hari Isnin.

Di Itali, lebih 127,000 orang telah meninggal akibat komplikasi yang berkaitan dengan Covid-19, sementara lebih dari empat juta orang telah dijangkiti.

Show More

Related Articles

Back to top button