Hiburan

Rancangan Filem Hollywood Tentang Tragedi Christchurch Cetus Kemarahan

Rancangan untuk filem Hollywood tentang tindakan Perdana Menteri New Zealand, Jacinda Ardern terhadap tragedi serangan di masjid Christchurch pada tahun 2019 telah mencetuskan reaksi negatif setelah kumpulan Muslim mengatakan bahawa korban dan mangsa yang selamat tidak dirujuk.

 

Filem Christchurch Memfokuskan Perdana Menteri New Zealand

“They Are Us” memberi fokus kepada tindakan Ardern dalam tragedi tembakan di dua buah masjid Christchurch, Al Noor dan Pusat Islam Linwood. Dengan jumlah kematian 51 orang, ini adalah serangan pengganas paling dahsyat di negara itu.

Tindakan tegas Ardern terhadap pembunuhan itu dipuji di peringkat antarabangsa.

Tajuk filem ini diambil dari ucapannya setelah serangan itu berlaku yang merujuk kepada para korban. Watak Ardern akan dimainkan oleh pelakon Australia, Rose Byrne, menurut Deadline.

Pembunuh serangan itu, seorang lelaki kulit putih berwarganegara Australia, Brenton Harrison Tarrant, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup tanpa kemungkinan pembebasan bersyarat pada Ogos 2020.

Tetapi beberapa anggota komuniti Orang Islam New Zealand yang masih bergelut dengan serangan itu selepas lebih dari dua tahun, telah menyatakan kemarahan atas naratif dan waktu filem itu dilaksanakan.

 

Penduduk Islam New Zealand Belum Bersedia Tragedi Christchurch Difilemkan

Persatuan Belia Islam Nasional memulakan petisyen dalam talian, sekarang dengan lebih daripada 72,000 tandatangan, meminta FilmNation Entertainment, penerbit filem itu, menghentikan projek itu kerana didakwa mengetepikan mangsa dan memusatkan naratifnya pada seorang wanita kulit putih iaitu Ardern.

Anggota keluarga mangsa serangan dan Datuk Bandar Christchurch, Lianne Dalziel, adalah antara mereka yang menandatangani petisyen itu.

Adibah Khan, jurucakap Persatuan Belia Islam Nasional, memberitahu NBC News bahawa mangsa dan keluarga mereka tidak dirujuk dan organisasi itu tidak mengetahui tentang pembikinan filem berkenaan.

Khan menambah bahawa sementara persatuan memuji Ardern atas tindakannya yang “luar biasa dan terkemuka di dunia”, ada banyak suara lain yang perlu didengar.

“Anda tidak dapat menghasilkan filem mengenai tindak balas serangan tanpa membicarakan punca,” kata Khan. “Kita mesti menyedari prasangka mendalam dan Islamofobia yang ada dalam masyarakat kita.”

 

Penerbit Filem Menarik Diri

Salah seorang penerbit filem itu, Philippa Campbell, telah menarik diri dari projek itu dan meminta maaf atas penglibatannya.

“Saya sekarang bersetuju bahawa peristiwa 15 Mac 2019, terlalu cepat untuk difilemkan pada masa ini dan tidak ingin terlibat dalam projek yang menimbulkan kesulitan seperti itu,” kata produser yang berpangkalan di New Zealand, Campbell dalam satu kenyataan.

Ardern juga mengkritik projek itu, mengatakan kepada TVNZ, bahawa projek itu “terasa sangat cepat dan tidak sesuai” untuk negara.

“Ada begitu banyak kisah yang harus diceritakan tentang tragedi itu dan saya tidak menganggap kisah saya adalah salah satu daripadanya,” katanya.

 

Penerbit Filem Tragedi Christchurch Yang Lain Akan Berunding Dengan Keluarga Mangsa

The Muslim Association of Canterbury, organisasi yang menguruskan Masjid Al-Noor, pada mulanya mempersoalkan apakah waktu filem itu tepat, dalam satu kenyataan kepada penyiar awam Radio New Zealand.

Walau bagaimanapun, pernyataan bersama dari persatuan dan penerbit filem Ayman Jamal mengatakan bahawa mereka akan bekerjasama untuk mengatasi masalah mereka yang terkena serangan dan berunding dengan lebih banyak mangsa.

Jamal mengatakan bahawa semasa mereka berunding dengan beberapa keluarga mangsa, mereka “sangat menyesal” bahawa mereka tidak berbicara dengan semua orang.

 

Bukan Niat Untuk Menyalahgunakan Jalan Cerita

“Kami sangat kecewa dengan keperitan dan keprihatinan yang disebabkan oleh pengumuman filem itu,” kata Jamal dalam kenyataan itu.

“Ini bukan niat kami dan kami percaya kami berhutang penjelasan kepada keluarga yang kehilangan orang tersayang, mangsa dan saksi mengenai tujuan filem ini dihasilkan.”

Jamal menambah bahawa mereka bercakap dengan lebih 20 mangsa serangan dan juga dua imam semasa rundingan awal sejak setahun yang lalu.

“Pada masa itu masyarakat Islam Christchurch mengalami banyak hal, dan kami hanya berhubungan dengan keluarga-keluarga yang bersedia untuk menceritakan kisah mereka kepada kami pada masa itu,” tambahnya.

Show More

Related Articles

Back to top button