AntarabangsaIsu Semasa

Taiwan Bersiap Sedia Melawan Konflik Ketenteraan China

Ancaman ketenteraan China yang semakin meningkat terhadap Taiwan menunjukkan pulau yang diperintah sendiri “perlu bersiap sedia” untuk kemungkinan konflik ketenteraan, kata Menteri Luar Taiwan Joseph Wu dalam wawancara eksklusif bersama CNN.

 

China Cuba Menunjukkan Kekuatan Ketenteraannya

Amarannya datang satu minggu setelah pulau itu melaporkan serangan harian terbesar oleh pesawat tentera China di Zon Pengenalan Pertahanan Udara (ADIZ) yang diisytiharkan sendiri oleh Taiwan.

Serangan oleh 28 pesawat perang China termasuk jet pejuang dan pengebom tidak melanggar ruang udara berdaulat Taiwan atau undang-undang antarabangsa, tetapi ia dilihat sebagai cara ingin menunjukkan kekuatan oleh Tentera Pembebasan Rakyat China.

“Sebagai pembuat keputusan Taiwan, kami tidak boleh mengendahkannya, kami harus bersiap sedia,” kata Wu kepada CNN di Taipei pada hari Rabu.

“Ketika kerajaan China berkata mereka tidak akan menggunakan kekerasan tetapi pada masa yang sama mereka melakukan latihan ketenteraan di sekitar Taiwan, kami lebih percaya yang nyata.”

 

Tuduhan China Ke Atas Menteri Luar Taiwan

Wu, yang memegang jawatan sebagai menteri luar negara sejak tahun 2018 telah dituduh oleh Beijing pada bulan Mei lalu sebagai “pemisah tegar” setelah Wu mengeluarkan kenyataan pada sebuah sidang media yang menyatakan Taiwan akan berjuang “sehingga ke hari terakhir” jika mereka diserang China.

“Menghentikan ‘kemerdekaan Taiwan’ merupakan sebuah keperluan untuk mengekalkan kedamaian kedua-belah pihak,” kata Zhu Fenglian, jurucakap untuk China di Pejabat Perhubungan Taiwan.

Fenglian menambah,”Joseph Wu telah berulang kali dan dengan sombongnya memprovokasi ‘kemerdekaan Taiwan’ …kami akan mengambil semua langkah yang diperlukan untuk menghukum dengan teruk ‘kemerdekaan Taiwan’ seumur hidup sesuai dengan undang-undang.”

Sebagai maklum balas, Wu berkata kepada CNN bahawa dia rasa “terhormat” menjadi sasaran pihak berkuasa Komunis di Beijing.

“Autoritarianisme tidak boleh bertoleransi terhadap kebenaran. Jika mereka terus mahu mendesak saya sepanjang hidup saya, saya tidak akan terkesan dengan hal tersebut,” balas Wu.

Sejarah Hubungan Taiwan-China

Taiwan dan China diperintah secara berasingan sejak berakhirnya perang saudara lebih daripada tujuh dekad yang lalu, di mana parti Nasionalis yang kalah telah melarikan diri ke Taipei.

Namun, Beijing terus memandang Taiwan sebagai bahagian yang tidak dapat dipisahkan dari wilayahnya walaupun Parti Komunis China tidak pernah memerintah pulau demokratik yang memiliki populasi sekitar 24 juta orang itu.

Pada tahun 2019, Presiden China Xi Jinping meminta Taiwan untuk menerapkan “penyatuan kembali damai” dengan tanah besar China, tetapi enggan menolak penggunaan kekerasan.

Ancaman tindakan ketenteraan, terutama berkaitan dengan apa yang disebut oleh Parti Komunis sebagai aktiviti “pemisah” tetap menjadi ancaman berterusan bagi Taiwan.

Status quo yang rapuh muncul hampir 30 tahun yang lalu, apabila Beijing dan parti Nasionalis Taiwan yang memerintah ketika itu mengakui pendirian “satu China” yang sejak itu ditafsirkan secara berbeza oleh kedua belah pihak.

Dengan meletakkan mengetepikan politik, pertukaran ekonomi dan budaya merentasi selat berkembang pada tahun-tahun sejak itu.

Namun, pemimpin Taiwan, Presiden Tsai Ing-wen, dan partinya telah lama menolak apa yang dikenali sebagai “Konsensus 1992”.

Sebagai gantinya, dia berulang kali mendesak Beijing untuk mengakui kedaulatan Taiwan dan keinginan rakyatnya.

 

Taiwan Tidak Mahu Menjadi Seperti Hong Kong

Wu mengatakan Taiwan tidak dapat menerima penyatuan dengan China terutamanya setelah kejadian di Hong Kong yang menunjukkan bahawa menjaga kedaulatan Taiwan adalah sangat penting bagi melindungi kedudukannya sebagai satu-satunya demokrasi berbahasa Cina di dunia.

Dia berkata, penetapan undang-undang keselamatan nasional di Hong Kong yang digubal oleh golongan elit kerajaan di Beijing telah digunakan untuk menghentikan gerakan pro-demokrasi di sana.

Undang-undang itu mengkriminalisasi apa yang dianggap oleh pihak berkuasa sebagai tindakan pencerobohan, pemisahan dan bersekongkol dengan pasukan asing, dan telah digunakan untuk mengikis kebebasan akhbar dan memenjarakan aktivis pro-demokrasi serta penentang kerajaan.

“Sekiranya anda melihat keadaan di Hong Kong, ini adalah tragedi moden,” kata Wu.

Wu berkata penutupan tabloid pro-demokrasi terbesar di Hong Kong, Apple Daily adalah bukti bahawa Chuna tidak bertoleransi dengan sebarang kebebesan walapun dalam rantau dengan pengurusan istimewa.

“Apple Daily di Hong Kong merupakan simbol kebebesan wartawan, dan motivasi kerajaan China ialah untuk merobohkan simbol tersebut. Ia sangat sedih bagi saya untuk melihat kejadian sedemikian,” kata Wu.

 

Demokrasi Taiwan

“Taiwan sudahpun demokrasi,” tambahnya lagi,”Apabila majoriti orang Taiwan berkata tidak tentang sesuatu perkara, tidak ada seorang pun pemimpin politik akan meneruskan idea tersebut.”

Wu meneruskan bahawa populasi Taiwn mahu mengekalkan “status quo” presiden dan parlimen yang dipilih secara demokratik, kekuatan tentera yang terpisah, dan kekuasaan untuk mengeluarkan visa dan pasport dengan sendiri.

“Status quo akan merangkumi Taiwan yang tidak dikendalikan atau diperintah oleh Republik Rakyat China,” katanya.

Wu juga menekankan bahawa Taipei mahu bekerjasama untuk mencapai kedamaian di Selat Taiwan dan dia menyeru kepada pemimpin China untuk bersama berusaha mencapai kehidupan yang lestari dan damai.

“Saya rasa ia adalah tanggungjawab bersama di antara Taiwan dan China untuk mengadakan perhubungan damat di antara kedua belah pihak dan sebuah dialog patut diadakan,” kata Wu.

“Orang di Taiwan mahukan kedamaian dan itulah apa yang diinginkan oleh Taiwan juga,” kata Wu sambil menambah,”dan selain daripada perdamaian, kami juga mahu dialog bersama Taiwan dan China. Walau bagaimanapun, ia memerlukan dua tangan untuk bertepuk.”

 

Tuduhan Taiwan Terhadap China

Selain menghantar kapal terbang perang berdekatan ruang udara Taiwan, Wu juga menuduh Beijing menggunakan perang hibrid untuk melemahkan keyakinan masyarakat terhadap demokrasi di pulau itu.

“Mereka menggunakan perang kognitif, kempen disinformasi dan intimidasi ketenteraan untuk menimbulkan banyak kegelisahan di kalangan rakyat Taiwan,” kata Wu.

Menteri luar negeri itu menuduh entiti yang ditaja Beijing menerbitkan berita palsu untuk memecahbelahkan penduduk Taiwan, termasuk mesej yang membesar-besarkan jumlah kematian Covid-19 di pulau itu.

Dia juga menuduh operator dalam talian China menyebarkan khabar angin palsu bahawa Amerika Syarikat, yang baru-baru ini menyumbangkan 2.5 juta dos vaksin ke pulau itu, memilih untuk memvaksinasi haiwan peliharaan rumah tangga dan bukannya mengirim lebih banyak vaksin ke Taiwan.

Pejabat Hal Ehwal Taiwan China sebelumnya menyebut tuduhan Taiwan itu “khayalan” dan menyarankan pulau itu “berhenti bermain permainan politik” untuk mengalihkan perhatian daripada wabak Covid-19 yang paling parah sejak wabak itu bermula.

Wu juga menekankan kepentingan Taiwan di tengah-tengah cita-cita wilayah China yang semakin berkembang di Laut China Selatan dan seterusnya.

“Ia adalah tentang autoritarianisme China yang berusaha mengembangkan pengaruhnya sendiri … Jauh di luar sempadannya, bahkan ke hemisfera Barat,” tambahnya.

“Mereka ingin menjalankan pemerintahan autoritarian mereka dan memaksakan perintah autoritarian antarabangsa.”

Wu berkata, sementara Beijing membelanjakan sekitar 15 kali anggaran Taiwan untuk pertahanan, pulau itu melakukan reformasi ketenteraannya bagi meningkatkan dan mengembangkan kemampuan ketenteraannya sendiri.

“Kita harus memerhatikan perang tidak simetri ini sehingga China memahami bahawa ada biaya tertentu yang harus dibayar jika mereka ingin memulakan perang melawan Taiwan.”

Show More

Related Articles

Back to top button