AntarabangsaIsu Semasa

Kematian John McAfee, Bunuh Diri Ataupun…

John McAfee merupakan pengasas dan pelopor perisian anti-virus komputer pada tahun 1987. Dia didapati meninggal dunia dalam penjara di Sepanyol pada malam Rabu, beberapa jam sebelum mahkamah tinggi Sepanyol meluluskan ekstradisinya kembali ke Amerika Syarikat di mana dia dikehendaki atas pertuduhan berkaitan cukai yang membawa kepada hukuman penjara 30 tahun.

 

McAfee Ditemui Mati Dalam Penjara

Ibu pejabat polis Catalan, Mossos d’Esquadra mengesahkan laporan bahawa McAfee, 75 tahun telah ditemui mati di penjara Brians 2 berdekatan Barcelona.

Dalam sebuah kenyataan, bahagian perundangan Catalan berkata pegawai penjara dan perubatan telah cuba untuk menyelamatkan nyawa McAfee tetapi tidak berjaya.

“Staf perundangan telah diarahkan untuk ke penjara dan menyiasat punca kematian,” tulis sebuah kenyataan dengan tambahan:”Kesemuanya telah menunjukkan kematian berlaku kerana bunuh diri.”

Peguam McAfee memberitahu Reuters bahawa McAfee didapati telah menggantung diri dalam penjara.

Mengapa McAfee Dipenjara?

McAfee telah ditahan pada Oktober tahun lalu di lapangan terbang antarabangsa Barcelona sewaktu dia mahu menaiki kapal terbang ke Istanbul.

Penahanan ahli perniagaan tersebut terjadi sehari setelah pihak berkuasa Amerika Syarikat mengeluarkan kenyataan awam atas dakwaan berpunca daripada tuduhan kesalahan cukai.

Pendakwa raya Tennessee telah mendakwa McAfee telah mengelak cukai setelah gagal melaporkan pendapatan yang dihasilkan dari mempromosikan matawang kripto semasa melakukan kerja perundingan, serta pendapatan daripada ceramah dan menjual hak untuk kisah hidupnya dijadikan sebuah dokumentari.

Pada hari Rabu, mahkamah tinggi Sepanyol telah meluluskan ekstradisi McAfee ke Amerika Syarikat walaupun McAfee boleh mengemukakan rayuan ke atas keputusan tersebut dan ekstradisi itu harus dipersetujui oleh kabinet Sepanyol.

“Mahkamah setuju untuk memberikan ekstradisi John David McAfee seperti yang diminta oleh pihak berkuasa kehakiman Amerika Syarikat atas kesalahan yang disebut dalam dakwaan kesalahan cukai dari tahun 2016 hingga 2018,” baca keputusan 16 halaman itu.

Kerjaya John McAfee

Sejak mendapatkan keuntungan besar dengan membina syarikat prisian yang dinamakan sempena namanya, McAfee, pengasas perisian anti-virus ini seringkali terlibat dengan tingkahlaku yang pelik.

Terakhir McAfee mengakui dirinya sebagai guru mata wang kripto yang boleh membantu orang menjana pendapatan AS$2000 sehari.

Syarikat antivirus McAfee bagaimanapun cuba untuk menjauhkan diri daripada pengasasnya akibat pelbagai kontroversi yang menimpa dirinya setelah McAfee meletakkan jawatan pada tahun 1994.

Pada tahun 2010, syarikat McAfee telah dibeli oleh Intel pada harga AS$7.7bn dan berkembang menjadi bahagian keselamatan siber Intel terbesar.

Penjenamaan semula itu tidak berlangsung lama dan pada tahun 2016 Intel menjadikan unit keselamatan siber itu menjadi syarikat baru bernama McAfee.

Kehidupan Peribadi John McAfee

Kehidupan peribadi McAfee sering menarik minat orang seiring dengan pencapaian profesionalnya.

McAfee telah dua kali cuba menjadi presiden AS dan merupakan peserta dalam debat presiden parti Libertarian pada tahun 2016.

Dia menceburkan diri dalam yoga, kapal terbang ultra ringan dan menghasilkan ubat-ubatan herba.

McAfee sering menyebut teori konspirasi di media sosial, dan menjadi subjek kajian media ekoran pembunuhan jirannya di Belize yang tidak dapat diselesaikan pada tahun 2012.

Apabila pihak polis mendapati dirinya tinggal bersama seorang gadis berusia 17 tahun dan menemukan banyak simpanan senjata di rumah di Pusat Amerika, McAfee menghilangkan diri daripada pihak media selama sebulan lamanya.

McAfee berkata dirinya tidak terlibat dalam pembunuhan tersebut tetapi risau dirinya mungkin dijadikan sasaran penyerang.

Ahli keluarga jirannya yang mati telah memfailkan saman ke atas McAfee dan pada tahun lalu, mahkamah Florida telah mengarahkan McAfee membayar pampasan terhadap ahli keluarga mangsa lebih AS$25juta.

 

Pernah Ditahan Di Amerika Syarikat

Pada tahun 2015, John McAfee telah ditahan di Amerika Syarikat atas kesalahan memandu di bawah pengaruh dan memiliki senjata semasa berada di bawah pengaruh.

Pada Julai 2019, McAfee dibebaskan dari tahanan di Republik Dominican setelah dia bersama lima lain disyaki melakukan perjalanan dengan kapal layar yang membawa senjata, peluru dan peralatan tentera berkaliber tinggi, kata pegawai di pulau Caribbean ketika itu.

Pada bulan Mac, dia didakwa di mahkamah persekutuan Manhattan kerana mengadakan skim “pam dan buang” yang melibatkan matawang kripto yang dipromosikan kepada pengikut media sosialnya yang ramai.

Dalam perbicaraan yang diadakan melalui pautan video awal bulan ini di Sepanyol, McAfee berpendapat bahawa tuduhan terhadapnya bermotifkan politik dan mengatakan bahawa dia akan menghabiskan sisa hidupnya di penjara jika dia dikembalikan ke AS.

Dalam wawancara dengan akhbar Britain, Independent, McAfee mengatakan pengalamannya berada di penjara Sepanyol adalah “pengembaraan yang menarik” dan dia merancang untuk tidak kembali ke AS.

Titik hubungan utamanya di luar penjara, kata McAfee, adalah isterinya, Janice. Catatan terakhir dari akaun Twitternya adalah ‘retweet’ mesej Hari Bapa daripadanya.

“Lapan bulan yang dihabiskan John di penjara di Sepanyol sangat menekankan kesihatan keseluruhannya dari segi mental dan fizikal, dan juga dari segi kewangan, tetapi dia tidak terganggu untuk terus berbicara kebenaran hingga berkuasa,” katanya.

Teori Konspirasi Kematian John McAfee

Ahli konspirasi telah telah menukar sebab kematian McAfee dengan menyunting halaman Wikipedia dengan menyatakan bahawa dia dibunuh.

Namun, menurut TheGuardian, kemungkinan dia membunuh diri jelas muncul setelah dia berkongsi tweet tentang keadaan buruk di penjara, yang menyatakan “ada banyak kesedihan di penjara, yang menyamar sebagai permusuhan”.

Beberapa jam selepas kematiannya, sebuah hantaran yang memuatkan huruf Q telah dikongsi ke akaun Instagram McAfee.

Imej itu mungkin merujuk kepada QAnon – teori konspirasi yang tidak berasas bahawa wujud perintah dunia pedofil syaitan yang diperjuangkan secara rahsia oleh Donald Trump.

Show More

Related Articles

Back to top button