AntarabangsaIsu Semasa

Israel Hantar Vaksin Hampir Dengan Tarikh Luput Ke Palestin

Pihak Berkuasa Palestin telah membatalkan perjanjian dengan Israel yang ingin memberikan sekurang-kurangnya satu juta dos vaksin Covid-19. Ia dilakukan setelah pihak berkuasa Palestin mendapati vaksin Pfizer yang diberi pihak Israel itu terlalu dekat dengan tarikh luputnya.

 

Vaksin Yang Tiba Di Palestin Tidak Seperti Yang Dijanjikan

Sebelumnya, Israel mengatakan ia tidak memerlukan stok vaksin yang sudah lama dan akan dihantar ke Palestin untuk mempercepat program vaksinasi Palestin. Sebagai pertukaran, Palestin perlu memberikan sejumlah vaksin kepada Israel seperti yang mereka harapkan dari organisasi Pfizer pada akhir tahun ini.

Menteri Kesihatan Pihak Berkuasa Palestin, Mai Alkaila mengatakan bahawa mereka diberitahu bahawa vaksin itu akan tamat tempoh pada bulan Julai atau Ogos, tetapi ketika tiba di Palestin, tarikh yang ditandakan adalah bulan Jun.

“Itu tidak cukup masa untuk menggunakannya, jadi kami menolaknya,” katanya.

Jurucakap Pihak Berkuasa Palestin, Ibrahim Melhem mengatakan, penghantaran awal sekitar 90,000 dos gagal mematuhi “spesifikasi yang terkandung dalam perjanjian itu, dan oleh itu Perdana Menteri Mohammad Shtayyeh mengarahkan menteri kesihatan untuk membatalkan perjanjian itu”.

“Kerajaan enggan menerima vaksin yang akan tamat tempoh,” katanya dalam satu kenyataan.

 

Palestin Menunggu Pesanan Secara Langsung Dari Pfizer

Melhem menambah bahawa mereka sebaliknya akan menunggu pengiriman vaksin yang telah dipesan oleh pihak berkuasa secara langsung dari Pfizer.

Vaksin mempunyai tarikh luput agar tidak digunakan setelah kekuatannya berkurang.

Namun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menasihati negara-negara untuk tidak membuang dos vaksin Covid-19 yang telah luput, kerana lebih banyak penyelidikan sedang dilakukan untuk mengetahui apakah ia dapat bertahan lebih lama.

 

Pertukaran Vaksin Adalah Demi Kepentingan Kedua-dua Belah Pihak Tetapi…

Menteri kesihatan baru Israel Nitzan Horowitz mengatakan bahawa “koronavirus tidak mengenal sempadan dan tidak membezakan antara orang”.

Dia mengatakan bahawa pertukaran vaksin adalah demi kepentingan kedua-dua belah pihak dan dia berharap untuk “kerjasama antara Israel dan negara jirannya di Palestin”.

Pejabat Perdana Menteri Israel Naftali Bennett mengatakan “Israel telah menandatangani perjanjian dengan Pihak Berkuasa Palestin, dan akan menyediakan kira-kira satu juta dos vaksin Pfizer yang akan luput”, tanpa menentukan tarikh penggunaan.

“Israel akan menerima jumlah Pfizer dalam jumlah yang sama pada bulan September / Oktober 2021, yang sepatutnya diterima oleh Pihak Berkuasa Palestin,” kata kenyataan Israel itu.

 

Peratusan Warga Israel & Palestin Yang Sudah Divaksin

Kira-kira 55% orang Israel yang memenuhi syarat telah diberikan kedua-dua dos sebagai sebahagian daripada kempen vaksinasi massa.

Negara itu mencapai kesepakatan khas dengan Pfizer-BioNTech, di mana ia memberikan data perubatan penting sebagai imbalan untuk mendapatkan vaksin dengan cepat.

Sebanyak 30% rakyat Palestin yang memenuhi syarat di Tebing Barat dan Gaza telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin, menurut para pegawai Palestin.

 

Palestin Menerima Vaksin Daripada Pelbagai Negara

Warga Palestin telah menerima dos vaksin dari Israel, serta dari Rusia, China, Emiriah Arab Bersatu dan inisiatif perkongsian vaksin global Covax.

Pakar PBB telah mengkritik kegagalan Israel untuk memperluas program vaksinasi sepenuhnya kepada rakyat Palestin yang berada di bawah kawalannya.

Orang Israel mengatakan bahawa Palestin bertanggungjawab untuk menguruskan hal-hal kesihatan di wilayah tersebut.

 

Pertukaran Vaksin Israel Adalah Tidak Berperikemanusiaan

Percubaan pertukaran itu digambarkan sebagai “tidak berperikemanusiaan” dan “rasis” oleh pengguna media sosial, yang telah mengecamnya sebagai percubaan yang sinis oleh pemerintah Israel.

“Apa yang lebih sinis dan manipulatif daripada memberi vaksin yang akan luput dan membuat mereka menggantikan vaksin baru kepada anda?” kata Salem Barahmeh, pengarah eksekutif Institut Diplomasi Awam Palestin.

“Rakyat Palestin menunggu vaksin selama berbulan-bulan, tetapi Israel menyamakan kami dengan tapak pelupusan. Ia melihat kita lebih rendah daripada manusia,” Hanan Ashrawi, mantan anggota jawatankuasa eksekutif PLO, menuduh Israel mengamalkan “rasisme dan rasuah” kerana menggunakan “Palestin sebagai tempat pembuangan vaksin yang telah luput”.

Beberapa pemerhati mengkritik pemerintah Israel kerana tampil memutarbelitkan gerakan itu sebagai sikap altruistik.

“Israel adalah sebuah negara yang ketika mendakwa ia melakukan kebaikan, ia sebenarnya melakukan kejahatan. Mereka benar-benar melampau,” tulis Asad Abukhalil, profesor di California State University.

Show More

Related Articles

Back to top button