Bisnes & Ekonomi

Bank Dunia: Kerajaan Malaysia Perlu Naikkan Had Hutang

Bank Dunia hari ini mengatakan bahawa kerajaan Malaysia perlu memberi sokongan kewangan yang berterusan kepada orang miskin dan mencadangkan agar kerajaan menaikkan had hutang berkanun untuk membelanjakan lebih banyak untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan.

 

Pemulihan Ekonomi Dijangka Perlahan

Peningkatan kes Covid-19 dan pemberian vaksin yang lebih lambat daripada yang dijangkakan mungkin akan menghalang pemulihan ekonomi negara ini dan sekatan pergerakan yang berterusan dijangka mendorong lebih banyak isi rumah terjejas.

“Kitaran sekatan pergerakan tidak menentu akan memberi kesan negatif terhadap ekonomi,” kata institusi itu dalam laporan Edisi Jun (Economic Monitor) Malaysia yang dilancarkan pagi ini.

“Selain itu, jumlah isi rumah tangga yang rentan cenderung meningkat. Pelancaran program vaksinasi yang lebih lambat daripada yang diharapkan atau peningkatan jumlah kes dan angka kematian akan memperburuk keadaan ini,” tambah kenyataan bank.

 

Apakah Saranan Bank Dunia Untuk Kerajaan Malaysia?

“Adalah perlu untuk mencipta ruang fiskal tambahan untuk memperkuat sistem kesihatan dan juga untuk memberikan sokongan kewangan tambahan untuk golongan yang rentan. Dengan ini, kerajaan mungkin perlu segera melihat semula had hutang. “

Ahli ekonomi dan penggubal undang-undang pembangkang yang mengkritik tindak balas fiskal kerajaan Malaysia terhadap wabak itu juga telah menyatakan pandangan serupa, menunjukkan bahawa Putrajaya enggan meningkatkan perbelanjaan.

 

Suntikan Fiskal Kerajaan Tidak Mencukupi

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melancarkan lebih daripada RM350 bilion pakej bantuan dan rangsangan sehingga kini, tetapi hanya RM75 bilion suntikan fiskal langsung, yang dikatakan oleh para ahli ekonomi dan perniagaan tidak mencukupi untuk menjaga ekonomi dari mendorong keluarga berpendapatan rendah menjadi miskin.

Ekonomi Malaysia menyusut 0.5 peratus pada suku pertama 2021, susut dari penurunan 3.4 peratus dari suku sebelumnya kerana perintah kawalan pergerakan kedua membebani pertumbuhan.

 

Kadar Pengangguran Di Malaysia Masih Tinggi

Walaupun pengurangan pengangguran secara beransur-ansur dalam tempoh yang sama, jumlah pengangguran tetap meningkat dengan mereka yang berumur 15 hingga 24 tahun didapati agak tinggi, kata Bank Dunia.

Angka pengangguran pada suku pertama juga berada pada tahap yang membimbangkan, tambahnya.

Ekonomi Malaysia dijangka mencatat pertumbuhan yang lebih perlahan sebanyak 4.5 peratus pada tahun 2021, 1.5 peratus lebih rendah daripada ramalan awal bank.

 

Strategi Membendung COVID-19 Kerajaan Dikritik & Mempengaruhi Pemulihan Ekonomi

Kerajaan yang dipimpin Muhyiddin menghadapi ketidakpuasan yang semakin meningkat terhadap strategi membendung Covid-19, yang menurut pengkritik tidak berkesan terhadap wabak tersebut.

Kritikan yang semakin menggugat kekuasaan perdana menteri, juga dapat mempengaruhi pemulihan negara, menurut bank itu.

“Pengawalan wabak yang tidak efektif dapat melihat Malaysia tetap berada dalam kitaran kawalan pergerakan yang berterusan, sehingga menimbulkan lebih banyak lagi masalah ekonomi. Kelewatan dalam vaksin di Malaysia juga boleh mempengaruhi pembukaan semula ekonomi yang dirancang,” katanya.

 

Vaksin Penting Kelangsungan Ekonomi Negara

“Proses vaksinasi Malaysia yang lambat dan kelewatan selanjutnya juga boleh mempengaruhi pembukaan semula ekonomi dan ketidakpastian politik domestik yang berterusan dapat terus menghambat kemajuan usaha pemulihan dalam waktu dekat.”

PKP ketiga yang sedang berlangsung, telah dilaksanakan hampir sebulan. Di tengah rayuan perusahaan kecil dan mikro untuk dibuka semula, Muhyiddin mengatakan baru-baru ini negara hanya akan melonggarkan sekatan jika jumlah kes harian turun di bawah 4,000.

Bank Dunia menekankan perlunya dasar fiskal yang mengutamakan kesejahteraan rakyat berbanding penggabungan fiskal jangka sederhana sebagai tindak balas. Ia juga mendesak pemerintah untuk mengambil lebih banyak “tindakan proaktif” untuk meningkatkan vaksinasi.

“Dalam konteks sekarang, polisi fiskal harus mengutamakan kesejahteraan rakyat daripada penggabungan fiskal jangka sederhana,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button