AntarabangsaIsu Semasa

Rakyat Filipina Tolak Vaksin Diancam Untuk Ditahan

Presiden Filipina telah mengancam untuk memerintahkan penangkapan rakyat Filipina yang menolak suntikan vaksin COVID-19 dan memberitahu mereka untuk meninggalkan negara itu jika tidak mahu bekerjasama dalam usaha mengekang wabak tersebut.

 

Tindakan Duterte Terhadap Orang Yang Enggan Divaksin

Presiden Rodrigo Duterte, yang terkenal dengan retorik kasar, mengatakan dalam kenyataan yang disiarkan di televisyen bahawa beliau sangat marah dengan orang-orang yang menolak untuk mendapat imunisasi kemudian menyebarkan koronavirus.

“Jangan salah faham. Terdapat krisis yang dihadapi di negara ini dan kita sedang menghadapi darurat. Sekiranya anda tidak mahu diberi vaksin, saya minta anda ditangkap dan saya akan menyuntik vaksin untuk anda sendiri,” kata Duterte.

“Sekiranya anda tidak setuju untuk divaksinasi, tinggalkan Filipina. Pergilah ke India atau ke Amerika jika anda mahu,” katanya, sambil menambah beliau akan memerintahkan para pemimpin kampung untuk menyenaraikan nama penduduk yang menolak vaksinasi.

Duterte juga mengancam untuk menyuntik mereka dengan ubat anti-parasit Ivermectin yang digunakan untuk haiwan.

Duterte mengatakan  tindakan drastik seperti itu perlu dilaksanakan dalam keadaan darurat nasional yang diisytiharkannya di seluruh negara kerana COVID-19 dan bahaya yang ditimbulkan oleh orang yang tidak divaksinasi sebagai “pembawa” penyakit ini.

Mengakui itu adalah taktik yang tegas, Duterte  mengatakan akan mencari cara yang sah di sisi undang-undang untuk melaksanakannya.

 

Kerjasama kerajaan tempatan

Presiden Duterte juga mengatakan beliau akan memerintahkan pejabat kerajaan daerah untuk mencari mereka yang tidak mahu menerima vaksin.

“Saya akan memerintahkan semua kapten barangay (pemimpin kampung) untuk mencari semua orang yang enggan diberi vaksin,” kata Duterte, sambil menambahkan bahawa Jabatan Dalam Negeri dan Kerajaan Tempatan harus menyokong usaha tersebut.

Pentadbiran Duterte sudah terkenal dengan penggunaan barangay untuk mengawasi suspek pengguna dan penjual dadah yang kebanyakannya terbunuh sama ada dalam operasi polis atau oleh penyerang yang tidak diketahui.

 

Dasar vaksinasi paling tegas

Sekiranya Duterte melaksanakan ancamannya, hukumannya mungkin merupakan hukuman paling berat bagi orang yang tidak mahu mendapat vaksin terhadap COVID-19 dan kemungkinan akan menimbulkan kebimbangan hak asasi manusia.

Di Indonesia, ibu kotanya Jakarta mengumumkan akan mendenda orang yang enggan mendapat vaksin.

Adakah paksaan dan ancaman dapat dilakukan terhadap rakyat Filipina yang tidak pasti untuk menerima vaksin? Tinjauan Stesen Cuaca Sosial (SWS) yang dilakukan dari akhir April hingga awal Mei mendapati bahawa hanya tiga daripada 10 orang Filipina yang bersedia menerima vaksin.

Sebab utama untuk keengganan ini adalah ketakutan akan kesan sampingan dan kepercayaan bahawa vaksin tidak selamat atau berkesan, menurut SWS.

 

Menghadapi kritikan

Duterte dan pentadbirannya menghadapi kritikan atas kempen vaksinasi yang dibebani masalah bekalan dan keraguan orang ramai. Selepas penundaan berulang, vaksinasi hanya bermula pada bulan Mac.

Duterte menyalahkan negara-negara Barat yang kaya yang memberi vaksin kepada warganegara sendiri, meninggalkan negara-negara miskin seperti Filipina di belakang.

Penggubal undang-undang dan organisasi masyarakat sivil telah meminta kerajaan untuk meningkatkan upaya pemberian vaksinnya untuk mengatasi keraguan vaksin.

Seorang peguam hak asasi manusia, Edre Olalia, menimbulkan kebimbangan tentang ancaman Duterte, dengan mengatakan bahawa presiden tidak seharusnya memerintahkan penangkapan rakyat yang tidak melakukan kejahatan dengan jelas.

Filipina adalah kawasan panas COVID-19 di Asia, dengan lebih daripada 1.3 juta kes dan sekurang-kurangnya 23,749 kematian.

Show More

Related Articles

Back to top button