AntarabangsaIsu Semasa

Mampukah Arab Saudi Membina Industri Ketenteraannya Menjelang 2030?

Arab Saudi merancang untuk mengembangkan industri ketenteraan tempatan dalam 10 tahun yang akan datang. Walau bagaimanapun, ketika harga minyak semakin menurun dan ekonomi yang terjejas akibat pandemik, mampukah kerajaan ini mencapai keinginan tersebut?

Pada awal tahun ini, Riyadh telah mengumumkan bahawa ia akan melaburkan lebih AS$20bn dalam industri ketenteraan domestik mereka dengan misi 2030 untuk membelanjakan lebih kurang 50% bajet ketenteraan mereka terhadap sumber tempatan.

 

Mengapa Arab Saudi Ingin Membina Industri Ketenteraan Tempatan?

Membina sistem senjata tempatan akan mengurangkan keperluan Arab Saudi untuk mengimport sebahagian besar peralatan ketenteraan yang mereka miliki sekarang termasuk peralatan ketenteraan, peluru, dan alat ganti.

Buat masa ini, benua raja minyak ini adalah salah satu pengimport terbesar barangan ketenteraan.

Arab Saudi sangat bergantung kepada Amerika Syarikat dan negara barat yang lainnya terutamanya sekali dalam sistem senjata yang adakalanya terbukti memiliki kelemahan.

Pihak pengurusan Biden sebagai contohnya telah menyekat bilion dollar yang digunakan untuk membeli alat senjata kepada Riyadh setelah perang berlaku ke atas Yemen dan kini mereka sedang dalam rancangan untuk menjual alat “pertahanan” sahaja di masa depan.

Namun begitu, Amerika Syarikat masih aktif membantu kerajaan Saudi membangunkan kemampuan ketenteraan mereka serta menyokong kemampuan untuk menghasilkan pembangunan tempatan.

 

Perjanjian Arab Saudi Dengan Syarikat Hebat Dunia

Tidak beberapa lama setelah Biden mengambil alih tampuk kepimpinan, Industri Ketenteraan Arab Saudi (SAMI) – sebuah syarikat pertahanan yang dimiliki kerajaan telah mengadakan kerjasama dengan aeroangkasa AS serta Lockheed Martin.

Ini adalah berdasarkan sebuah kenyataan yang dikeluarkan oleh SAMI,”akan membangunkan kemampuan tempatan dengan memindahkan teknologi dan ilmu serta memberi latihan kepada pekerja Saudi dalam pembangunan produk serta memberi perkhidmatan kepada pihak ketenteraan Saudi.”

Lockheed Martin, sebuah syarikat pertahanan gergasi juga sedang membantu Arab Saudi menubuhkan sistem pertahanan peluru berpandu bernilai AS$15bn untuk bersiap sedia sekiranya mereka diserang peluru berpandu Houthi dan dron daripada jiran mereka, Yaman.

 

Perjanjian Pemindahan Harta Intelek Arab Saudi-AS

Pada tahun 2019, AS telah mencapai persetujuan dengan Arab Saudi untuk bersama-sama menghasilkan komponen utama persenjataan “ketepatan-memandu” Paveway yang dibina oleh AS di kerajaan Saudi.

The New York Times melaporkan bahawa perjanjian tersebut “telah meningkatkan kebimbangan yang mana orang Arab saudi boleh mendapatkan akses terhadap teknologi yang membolehkan mereka menghasilkan bom ketepatan-memandu mereka sendiri”.

“Arab Saudi telah melakukan banyak kemajuan dalam membina industri ketenteraan tempatan, terutamanya dalam terma pembangunan sistem senjata darat, elektronik dan bom pintar,” kata Emily Hawthorne, Penganalisis Timur Tengah dan Afrika Utara Stratfor di RANE kepada Middle East Eye.

“Walau bagaimanapun, misi untuk membelanjakan 50% bajet ketenteraan kerajaan Saudi di negara mereka kekal jauh dan hampir tidak mungkin tercapai.”

 

Penganalisis Meragui Kemampuan Arab Saudi Untuk Membangunkan Industri Ketenteraan Menjelang 2023

Hawthrone berkata kerajaan Saudi kekal banyak bergantung kepada sumber asing dan import untuk “senjata teknologi maju, kapal terbang dan kapal laut”.

“Riyadh telah berjaya mengalihkan sejumlah wang yang dulunya diperuntukkan untuk import bagi mengembangkan alternatif domestik dan telah memperoleh keuntungan dari segi pekerjaan orang Arab, tetapi misi untuk meningkatkan perbelanjaan domestik 2% pada tahun 2018 menjadi 50 % pada tahun 2030 tidak realistik jika Riyadh ingin mengekalkan kemampuannya dan mempertahankan gudang peralatan terbaik,” katanya.

 

Emiriah Arab Bersatu Lebih Bersedia Berbanding Arab Saudi?

Jiran Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu telah membuat beberapa kemajuan penting dalam pembangunan dan pembuatan senjata tempatan, terutama melalui konglomerat pertahanan milik negara, EDGE Group.

Baru-baru ini EDGE telah melancarkan peluru berpandu buatan tempatan, juga dikenali sebagai drone kamikaze atau dron “bunuh diri”.

Ketua Pegawai Eksekutifnya juga menyatakan tujuan syarikat untuk menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan program F-35 Joint Strike Fighter generasi kelima dan bahkan mengembangkan peluru berpandu untuk pesawat tempur siluman AS.

“Saya rasa Arab Saudi akan dapat membuat kemajuan yang serupa dengan EDGE dari segi senjata kecil, artileri, dan dalam hal meningkatkan kemampuan teknologi di kerajaan itu,” kata Hawthorne.

Tetapi Riyadh “masih bertahun-tahun tidak membuat hubungan seperti yang dimiliki EDGE dalam hal mengeksport produk tersebut kepada pelanggan serantau”.

 

Transformasi Sistem Pertahanan Arab Saudi

Kirsten Fontenrose, pengarah keamanan Timur Tengah di Majlis Atlantik menyatakan kerajaan itu “sedang mengalami transformasi ketenteraan yang bertahun-tahun dalam pembuatannya”.

Projek ini telah membuat “kemajuan” berkat minat peribadi Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman di Kementerian Pertahanan dan fakta bahawa “kepemimpinannya sehari-hari dipertanggungjawabkan kepada KBS [Timbalan Menteri Pertahanan Saudi Khalid bin Salman al-Saud]. “

Putera mahkota ingin membangun sektor produksi pertahanan yang lebih mantap untuk kerajaan.

“Selama bertahun lamanya Arab Saudi cuba mendorong tawar-menawar yang sukar ketika membeli platform berteknologi tinggi dari AS dan juga yang lain seperti Rusia – ini adalah satu sebab besar mengapa kita tidak melihat peluru berpandu pertahanan udara S-400 Rusia di Arab Saudi – usaha untuk meningkatkan ‘pemindahan teknologi’ di mana syarikat atau negara penjual mengajar orang Arab bagaimana menghasilkan komponen penting sistem ini secara asli,” kata Fontenrose.

“Kejayaan industri tempatan akan bergantung kepada ini.”

 

Arab Saudi Perlu Mencontohi UAE?

Fontenrose menambah bahawa Riyadh perlu berjaya mencontohi EDGE dan industri senjata tempatan UAE yang berkembang pesat.

“Di UAE, pertumbuhan EDGE telah dikatalisis oleh strategi yang bermula dengan penerapan ke dalam sistem pendidikan untuk mempersiapkan Emirat secara akademik bagi pekerja yang berpotensi memasuki sektor pertahanan,” katanya.

“Model itu dapat ditiru jika Saudi memilih untuk menempuh jalan itu, tetapi itu tidak boleh berlaku seketika.”

“Menariknya, melihat statistik akademik di Arab Saudi, sekiranya itu berlaku, kebanyakan pekerja masa depan adalah wanita.”

 

Penarikan Diri AS dari Timur Tengah Mempengaruhi Arab Saudi Atau Tidak?

AS secara beransur-ansur menarik kembali pasukannya dari Timur Tengah, termasuk Arab Saudi.

Washington mengatakan minggu lalu pihaknya mengurangkan jumlah pasukan dan unit pertahanan udara yang dikerahkan ke Timur Tengah, termasuk bateri pertahanan Patriot. Ia juga mengatakan bahawa ia membuang sistem anti-peluru berpandu THAAD dari Arab Saudi.

Bagaimanapun, gabungan yang dipimpin Arab Saudi di Yaman mengatakan pengurangan aset tentera Amerika di kerajaan itu tidak akan mempengaruhi kemampuan pertahanannya.

“Ini tidak akan mempengaruhi pertahanan udara Saudi,” kata jurucakap pakatan Turki al-Maliki kepada wartawan pada hari Ahad.

“Kami memiliki pemahaman yang kuat dengan pakatan kami tentang ancaman yang berlaku di rantau. Kami memiliki kemampuan untuk mempertahankan negara kami.”

Pembangunan ini digabungkan dengan keinginan untuk kerajaan Saudi mengurangkan kebergantungan terhadap sumber asing untuk pemerolehan senjata. Ia juga mungkin merupakan faktor utama yang mendorong projek pertahanan Riyadh 2030 yang bercita-cita tinggi.

Fontenrose mengatakan bahawa dia yakin prospek penarikan AS dari Timur Tengah yang menjanjikan telah pasti “meningkatkan rasa mendesak”.

Menurutnya lagi, orang Saudi melihat “keperluan untuk dengan cepat dan nyata meningkatkan proses pembuatan keputusannya, proses pemerolehan, program latihan, dan kepakaran perumusan strategi agar lebih mampu mengisi jurang yang mungkin diciptakan oleh AS “.

Kedua, kerajaan “dengan cerdik menilai bahawa cara terbaik untuk menjaga hubungan erat AS adalah dengan membuat perhubungan itu terasa wajar bagi pegawai AS yang selalu bersilih ganti dalam tugasan menjaga fail Saudi. Untuk tujuan ini, mereka baru-baru ini mendirikan sebuah pejabat untuk Timbalan Menteri Pertahanan untuk Urusan Eksekutif, pejabat pengawasan awam pertama ini bertanggungjawab terhadap dasar ketenteraan dan pertahanan”.

 

Penstrukturan Semula Ketenteraan Arab Saudi

Menjelang akhir tahun ini, Arab Saudi merancang “untuk mula menyusun semula ketenteraannya untuk mencerminkan model Kakitangan Perkhidmatan AS dan Perintah Tempur Bersatu”, katanya.

Sementara itu, Hawthorne berkata misi Saudi untuk berdiri sendiri adalah “berkaitan dengan kebergantungan kerajaan Saudi pada sumber senjata asing secara keseluruhan, bukan hanya pada senjata AS, serta keinginan kerajaan untuk menggunakan lebih banyak penduduknya dalam teknologi maju dan pekerjaan dengan bayaran tinggi”.

“Perhitungan Arab Saudi tentang keperluannya untuk berdiri sendiri sangat bergantung pada risiko konflik dengan Iran,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button