EropahPolitik

Pertama Dalam Sejarah Kerajaan Sweden Digulingkan Dengan Undi Tidak Percaya

“Meletakkan Sweden dalam krisis politik yang rumit bukanlah yang diperlukan oleh negara kita sekarang,” kata Lofven

Kerajaan Sweden hari ini digulingkan setelah Stefan Lofven menjadi perdana menteri pertama negara yang tewas dalam undi tidak percaya. Ini bermaksud dia sekarang boleh mengundurkan diri atau mengadakan pilihan raya.

Usul tidak percaya itu diluluskan dengan majoriti 181 Ahli Parlimen di parlimen yang memiliki 349 kerusi.

 

Pakatan Jahat Atau Benar?

Ia diajukan pada hari Khamis oleh parti berhaluan kanan, Demokrat Sweden (SD), setelah Parti Kiri yang telah menyokong kerajaan mengumumkan mereka merancang untuk mengadakan gerakan itu sendiri sebagai protes terhadap projek kerajaan yang memudahkan pengendalian sewa.

Parti Moderate yang konservatif dan Demokrat Kristian dengan cepat mengumumkan sokongan mereka terhadap langkah itu dengan itu memperoleh majoriti yang diperlukan.

Pengkritik telah menggambarkan gerakan itu sebagai “pakatan jahat” dari parti-parti di sebelah spektrum politik.

 

Pilihan Raya Atau Undur Diri Pilihan Perdana Menteri Sweden?

Setelah 11 kali undi tidak percaya gagal dalam sejarah politik moden Sweden, Lofven, yang sebelumnya mampu untuk bertahan dalam krisis politik, kini menjadi ketua kerajaan pertama yang digulingkan dengan cara ini.

Lofven kini mempunyai satu minggu untuk mengumumkan pilihan raya atau mengundurkan diri dan menyerahkan jawatannya kepada ketua parlimen Andreas Norlen untuk membuka rundingan dengan beberapa pihak untuk mencari perdana menteri baru.

Tetapi penganalisis menyatakan bahawa Lofven mungkin dipilih lagi.

Pilihan raya tergempar akan diadakan sebagai tambahan kepada pilihan raya umum yang dijadualkan pada September 2022. Ini akan menghasilkan dua pilihan raya legislatif dalam waktu lebih dari satu tahun.

“Kebiasaannya, kerajaan akan bertahan sampai akhir penggal tetapi pergolakan dalaman terlalu besar,” kata pengulas politik, Mats Knutson.

 

‘Teater politik’ Sweden

Krisis politik dipicu oleh sebuah projek yang masih dalam tahap awal iaitu untuk mereformasi kawalan sewa negara yang berpotensi membuka pintu bagi tuan tanah untuk secara bebas menetapkan kadar sewa untuk pangsapuri yang baru dibina.

Di sebelah kiri, cadangan itu dilihat bertentangan dengan model sosial Sweden yang mengancam penyewa.

Usaha terakhir untuk menenangkan Parti Kiri, yang memiliki 27 kerusi, sia-sia.

Tawaran untuk mengundang pihak berkepentingan di pasaran sewa untuk rundingan ditolak sebagai “tidak serius dan merupakan sebuah teater politik yang bertujuan menghentikan proses”, kata pemimpin Parti Kiri Nooshi Dadgostar.

 

Krisis Politik Sweden Pada Waktu Negara Berdepan Pandemik & Krisis Ekonomi

“Meletakkan Sweden dalam krisis politik yang rumit bukanlah yang diperlukan oleh negara kita sekarang,” kata Lofven pada sidang media pada hari Ahad, dengan menyatakan bahawa negara itu masih berada dalam krisis pandemik dan krisis ekonomi.

Kerajaan minoriti mengambil alih kekuasaan pada tahun 2019 setelah pergolakan politik selama berbulan-bulan berikutan pilihan raya pada 2018.

Untuk mendapatkan kuasa, ia menandatangani perjanjian dengan dua parti kiri-tengah, Parti Pusat dan Liberal, dan disokong oleh Parti Kiri.

 

Digulingkan untuk kembali?

Perjanjian itu merangkumi cadangan untuk beberapa pembaharuan pasaran liberal, termasuk kelonggaran kawalan sewa yang kontroversial.

Anders Sannerstedt, seorang saintis politik di Lund University, percaya kemungkinan langkah Lofven adalah “dia akan mengundurkan diri”.

“Saya rasa tidak ada yang mahukan pilihan raya… dan Demokrat Sosial, menurut tinjauan baru-baru ini, akan kehilangan banyak suara dalam pilihan raya sekarang,” kata Sannerstedt kepada AFP.

Tetapi Sannerstedt menyatakan bahawa jika Lofven mengundurkan diri, kebuntuan politik di parlimen akan membolehkannya kembali.

Jonas Hinnfors, seorang saintis politik dari University of Gothenburg, mengulangi hipotesis itu. “Dia adalah perunding yang sangat baik,” katanya.

“Memandangkan pembahagian kerusi adalah sama, hasil yang paling mungkin adalah Lofven akan kembali,” kata Hinnfors.

Secara rasmi, pemerintah akan terus menangani tugas-tugas rutin sehingga kerajaan baru dibentuk.

Show More

Related Articles

Back to top button