AntarabangsaIsu Semasa

Israel Sedia Jalin Hubungan Dengan Malaysia, Indonesia & Brunei

“Kami bersedia untuk bercakap, kami bersedia untuk bertemu, dan pintu terbuka sejauh yang kami harapkan. Kami sentiasa membuka pintu (kepada negara Islam di Asia Tenggara),”

– Duta Israel ke Singapura

Israel bersedia untuk berusaha menjalin hubungan dengan negara-negara majoriti Islam di Asia Tenggara, kata duta besarnya ke Singapura.

Pengumuman itu dibuat walaupun negara-negara Islam di Asia Tenggara mengutuk serangan udara Israel di Semenanjung Gaza yang dikepung bulan lalu.

Selama 11 hari, Israel melancarkan serangan ke Semenanjung Gaza. Pegawai kesihatan di Gaza mengatakan 254 orang Palestin, termasuk 66 kanak-kanak dan 39 wanita terbunuh dan lebih dari 1,900 cedera dalam pengeboman tersebut.

Negara-negara majoriti Islam di Asia Tenggara seperti Indonesia, Malaysia dan Brunei telah mendesak PBB untuk campur tangan dan menghentikan “kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat Palestin.”

Dalam satu kenyataan bulan lalu, Presiden Indonesia Joko Widodo, Perdana Menteri Malaysia Muhyiddin Yassin dan Sultan Brunei menyebut serangan udara Israel di Gaza sebagai sebahagian daripada “tidak berperikemanusiaan, kolonial dan aparteid” terhadap rakyat Palestin.

“Kami mengecam sekeras-kerasnya pelanggaran dan pencerobohan terang-terangan yang dilakukan oleh Israel, yang mensasarkan orang awam di seluruh wilayah Palestin yang dijajah, khususnya di Jerusalem Timur dan Semenanjung Gaza yang telah membunuh, mencederakan dan menyebabkan penderitaan kepada banyak orang, termasuk wanita dan kanak-kanak,” tambah kenyataan itu.

Ketiga-tiga negara itu tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel, dan berulang kali meminta penghentian pendudukan haram Israel di wilayah Palestin. Mereka juga menuntut penyelesaian dua negara berdasarkan sempadan 1967. 

Duta Besar Israel ke Singapura, Sagi Karni, menyatakan Israel perlu melindungi warganya, tetapi ia “tidak bertengkar” dengan mana-mana negara di Asia Tenggara.

“Kami juga ingin memperluas lingkaran perdamaian, ke negara-negara Islam di rantau ini,” katanya.

“Tetapi kami tidak dapat memaksa mereka,” tambahnya. “Terserah mereka untuk bergabung, dan mereka tahu bahawa kita berminat, tetapi mereka juga mempunyai pertimbangan politik dalaman mereka sendiri.”

Perjanjian normalisasi tahun lalu yang ditandatangani oleh UAE dan Bahrain, diikuti oleh Sudan dan Maghribi, dikecam oleh rakyat Palestin yang mendakwa negara-negara tersebut telah meninggalkan kedudukan bersatu di mana negara-negara Arab akan membuat perdamaian hanya di bawah penyelesaian dua negara, rundingan yang telah mencapai kebuntuan selama bertahun-tahun.

“Kami bersedia untuk bercakap, kami bersedia untuk bertemu, dan pintu terbuka sejauh yang kami harapkan. Kami sentiasa membuka pintu,” tambah Sagi.

Show More

Related Articles

Back to top button