Bisnes & Ekonomi

Barang Dari China Ke Serata Dunia Bakal Mengalami Gangguan Hingga Akhir Tahun?

Wabak koronavirus di selatan China telah mengakibatkan pelabuhan yang sangat penting untuk perdagangan global terjejas teruk.

 

Pelabuhan Terjejas Akibat Koronavirus

Pelabuhan tersebut mengalami tunggakan penghantaran yang dapat memakan waktu berbulan-bulan untuk dikosongkan dan bakal menyebabkan kekurangan bekalan pada musim belanja ketika percutian akhir tahun.

Kekacauan ini mula terjadi bulan lalu ketika pihak berkuasa di wilayah selatan China, Guangdong – tempat beberapa pelabuhan kontena paling sibuk di dunia – membatalkan penerbangan, menyekat komuniti dari keluar dan menghentikan perdagangan di sepanjang pesisirnya untuk menurun lonjakan pesat dalam kes Covid-19 agar ianya terkawal.

Kadar jangkitan sejak itu bertambah baik, dan banyak operasi dimulakan semula.

Walau bagaimanapun, kerosakan telah pun terjadi.

 

Kesan Domino Akibat Terjejasnya Sebuah Pelabuhan

Yantian, sebuah pelabuhan kira-kira 50 batu di utara Hong Kong yang mengendalikan barang yang terdiri daripada 36,000 kontena berukuran 20 kaki setiap hari, ditutup hampir seminggu akhir bulan lalu setelah jangkitan dikesan dalam kalangan pekerja dermaga.

Walaupun telah dibuka semula, pelabuhan masih beroperasi di bawah kapasiti dan ini membuat banyak kontena perlu menunggu untuk pergi dan kapal menunggu untuk berlabuh.

Kesesakan di Yantian telah meluas ke pelabuhan kontena lain di Guangdong, termasuk Shekou, Chiwan, dan Nansha.

Kesemuanya terletak di Shenzhen atau Guangzhou, pelabuhan kontena komprehensif keempat dan kelima di dunia.

Kesan domino menimbulkan masalah besar bagi industri perkapalan dunia.

Tunggakan di Yantian telah menyebabkan “tambahan gangguan pada rantaian bekalan global yang sudah berada dalam keadaan tertekan,” kata Peter Sand, ketua penganalisis perkapalan untuk Bimco, sebuah persatuan pemilik kapal.

Orang “mungkin tidak menemui semua yang mereka cari di rak ketika membeli hadiah Krismas pada akhir tahun ini,” tambahnya.

 

Kapal Bersusun Mahu Masuk Ke Pelabuhan Di China

Sehingga Khamis, lebih dari 50 kapal kontena menunggu untuk berlabuh di Delta Sungai Mutiara Luar Guangdong, menurut data Refinitiv. Itu adalah tunggakan terbesar sejak 2019.

Kerosakan dalam operasi di Yantian ini juga membimbangkan.

Menurut anggaran baru-baru ini oleh Lars Jensen, Ketua Pegawai Eksekutif perunding Denmark Vespucci Maritime, pelabuhan itu tidak dapat menangani sekitar 357,000 muatan kontena berukuran 20 kaki sejak akhir Mei.

Jumlah itu lebih besar daripada jumlah keseluruhan pengangkutan yang terjejas oleh penutupan enam hari Terusan Suez pada bulan Mac.

Operasi pelabuhan Yantian telah pulih hingga sekitar 70% dari tahap normal tetapi ia tidak dijangka akan kembali ke kapasiti penuh hingga akhir bulan Jun.

 

Kelewatan Barang Untuk Tiba Ke Destinasi Terjadi Di Seluruh Dunia

Kesesakan di selatan China menyebabkan syarikat perkapalan utama memberi amaran kepada pelanggan mengenai kelewatan, perubahan pada laluan kapal dan destinasi serta kenaikan yuran.

Maersk – syarikat penghantaran dan penghantaran kapal kontena terbesar di dunia – memberitahu pelanggan minggu lalu bahawa kapal boleh ditangguhkan di Yantian sekurang-kurangnya 16 hari.

Walaupun syarikat itu mengatakan akan mengalihkan beberapa kapal ke port alternatif, itu tidak semestinya akan menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Maersk memberi amaran bahawa masa menunggu di tempat-tempat seperti pelabuhan lain di Shenzhen, Guangzhou dan Hong Kong akan meningkat juga kerana lebih banyak kapal masuk.

 

Peningkatan Kos Penghantaran Seluruh Dunia

Syarikat gergasi perkapalan Hapag-Lloyd (HPGLY), MSC, dan Cosco Shipping (CHDGF), telah menaikkan semua kadar pengangkutan mereka untuk kargo di antara Asia dan Amerika Utara atau Eropah.

MSC, misalnya, mengatakan bulan ini bahawa ia akan meningkatkan kos penghantaran dari Asia ke Amerika Utara sebanyak $ 3,798 setiap kontena 45 kaki.

Ini merupakan trend global.

Harga untuk lapan laluan utama Timur-Barat melonjak dari tempoh yang sama tahun lalu, menurut Drewry Shipping yang berpusat di London.

Kenaikan harga terbesar adalah untuk perjalanan dari Shanghai ke Rotterdam di Belanda. Ia meningkat 534% berbanding tahun lalu pada harga lebih dari $11,000 untuk sebuah kontena sepanjang 40 kaki.

Menurut Refinitiv, rata-rata kadar pengangkutan kontena dari China ke Eropah baru-baru ini mencecah $11,352.33, tahap tertinggi sejak sekurang-kurangnya 2017.

 

Rantaian Bekalan Global Dalam Keadaan Rapuh

Krisis di Guangdong menunjukkan betapa rapuhnya rantaian bekalan global, kata Pawan Joshi, naib presiden eksekutif di E2open, syarikat penyedia perisian rantaian bekalan yang berpangkalan di Texas.

“Tidak ada ruang lagi untuk kesilapan atau kejadian yang tidak dijangka,” katanya. “Ini bermaksud kita tidak mampu melakukan satu kesalahan kerana tidak ada lagi penyangga.”

Wabak yang melanda tahun lalu, telah menyebabkan penutupan sementara kilang dan mengganggu aliran perdagangan yang normal.

 

Pesanan Bertambah Tetapi Kapasiti Tidak Berubah

Apabila ekonomi kembali hidup, pembekal memiliki pengeluaran yang tertangguh ditambah lagi dengan pesanan tambahan daripada pengguna.

Namun begitu, peningkatan permintaan bertembung dengan kapasiti hampir tidak berubah dalam penghantaran kontena.

Kapasiti pengangkutan udara global yang berkurang kerana pengurangan penerbangan jarak jauh telah memburukkan lagi keadaan.

“Dengan permintaan yang kuat untuk penghantaran laut di seluruh dunia, kami akan terus melihat penghantaran laut yang terbatas dengan kadar yang lebih tinggi daripada biasa dan peralihan kargo yang lebih banyak daripada biasa,” kata Joshi, merujuk kepada apa yang berlaku ketika penghantaran harus ditempah pada kapal yang lain kerana ia tidak dapat dimuatkan ke dalam kapal asal.

Permintaan cenderung berubah sedikit kerana negara melonggarkan sekatan Covid-19 dan orang mula belanja lebih sedikit untuk perkakas rumah dan produk lain serta lebih banyak lagi produk untuk rekreasi.

Tetapi kekangan pada rantaian bekalan global tidak akan hilang dalam masa terdekat.

“Baru-baru ini kita telah melihat keletihan yang meluas dalam rantaian bekalan global yang semakin meningkat dengan cabaran yang sudah ada,” kata Sand dari Bimco, sambil menambah bahawa tekanan itu akan terus dirasakan “hingga satu tahun.”

Show More

Related Articles

Back to top button