MalaysiaPolitik

Raja-Raja Telah Bertitah, Apa Pilihan Kerajaan?

Awang menyatakan bahawa Raja telah menghindari campur tangan dalam masalah politik tetapi telah meminta agar sistem parlimen berfungsi supaya nasib kerajaan sekarang dapat ditentukan.

Penganalisis politik melihat tuntutan Majlis Raja-Raja Melayu semalam untuk pembukaan semula Parlimen adalah suatu perintah yang sukar untuk diabaikan oleh kerajaan.

 

Perikatan Nasional Tidak Mempunyai Pilihan?

Menurut penganalisis politik, ia akan dianggap sebagai tanda tidak hormat kepada Yang di-Pertuan Agong dan raja-raja Melayu jika tuntutan itu tidak dipatuhi.

Ini adalah kali kedua dalam tempoh darurat YDP Agong telah menyuarakan pandangannya mengenai pentingnya mengadakan persidangan Parlimen. Kali pertama Agong menyatakan pandangan yang serupa adalah pada bulan Februari sebelum darurat diisytiharkan.

Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya berkata, pentadbiran Perikatan Nasional tidak mempunyai pilihan selain merealisasikan seruan kali ini.

“PN tidak boleh mengabaikannya seperti yang terakhir kali terjadi. Mereka harus tunduk pada titah Seri Paduka, yang disokong oleh raja-raja lain,” katanya.

Awang memberitahu FMT bahawa Agong dan raja-raja Melayu benar-benar prihatin terhadap keadaan demokrasi di negara ini.

 

Adakah Ini Isyarat Penguasa Tidak Yakin Dengan Kerajaan?

Awang menyatakan bahawa Raja telah menghindari campur tangan dalam masalah politik tetapi telah meminta agar sistem parlimen berfungsi supaya nasib kerajaan sekarang dapat ditentukan.

Awang Azman berkata, kenyataan bersama itu dapat dilihat sebagai isyarat bahawa para penguasa yakin PN tidak berjaya menguruskan wabak tersebut. Ini juga mencerminkan pendapat masyarakat saat ini bahawa tempoh darurat harus berakhir, proses vaksinasi harus dipercepat dan ekonomi harus dikendalikan dengan lebih baik.

“Tidak ada keraguan bahawa rakyat akan memantau dan menilai situasi, terutama mengenai kepatuhan kerajaan PN terhadap perintah raja,” katanya.

 

Apa Yang Harus Dilakukan Pihak Kerajaan PN?

Awang Azman menyarankan kerajaan untuk menerima pernyataan raja-raja dalam membuat penambahbaikan yang diperlukan dan harus menunjukkan keberanian dalam mengakui kelemahannya.

Azmi Hassan, bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM), mengatakan “arahan” dari Agong itu bermaksud bahawa PN harus membuka semula Parlimen sebelum berakhirnya darurat pada 1 Ogos.

“Jika kerajaan masih berkeras untuk tidak membuka kembali Parlimen kerana virus, itu akan menjadi tindakan yang belum pernah terjadi sebelumnya yang tidak menghormati keputusan Agong,” katanya kepada FMT.

Azmi mengatakan bahawa pernyataan Agong mencerminkan ketidakpuasan masyarakat terhadap kerajaan, dan dia mendakwa bahawa ketidakpuasan itu meningkat sejak pengumuman Pelan Pemulihan Negara dari pandemik Covid-19.

 

Kenyataan Istana Negara

Satu kenyataan dari Istana Negara semalam mengatakan bahawa Agong melihat Parlimen berperanan penting dalam menangani isu-isu yang berkaitan dengan Covid-19, dan berharap parlimen akan bersidang secepat mungkin.

Raja-raja Melayu mengatakan negara tidak perlu berada dalam keadaan darurat setelah 1 Ogos, menurut Penyimpan Mohor Besar Raja, Syed Danial Syed Ahmad.

Katanya, raja-raja Melayu juga meminta agar dewan undangan negeri diadakan semula.

 

Apa Yang Akan Terjadi Jika Tempoh Darurat Dilanjutkan?

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura mengatakan bahawa penting raja-raja Melayu telah mengeluarkan kenyataan bersama menentang penambahan tempoh darurat.

Dia mengatakan kepada FMT bahawa seruan Raja-raja memiliki “kekuatan persuasif besar” terhadap kerajaan walaupun mereka secara teorinya, tidak dapat menolak darurat.

“Sekiranya kerajaan melanjutkan darurat, itu akan menjadi tanda tidak hormat terhadap raja-raja Melayu, dan Muhyiddin Yassin pastinya tidak mahu masuk ke situasi itu,” katanya.

Oh juga mengatakan bahawa “tidak berbahaya” bagi PN untuk membuka semula Parlimen dan tidak ada yang perlu ditakutkan kerana gerakan undi tidak percaya masih boleh ditolak.

Show More

Related Articles

Back to top button