AntarabangsaIsu Semasa

China Beri Amaran Tidak Akan Berdiam Diri Dengan Ancaman NATO

China memberi amaran kepada Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) bahawa ia tidak akan “berdiam diri” menghadapi sebarang cabaran. Ia dilakukan setelah terdapat gambaran terdapat potensi ketegangan ketika A.S. berusaha meyakinkan sekutunya untuk mengambil pendekatan yang lebih keras terhadap negara Asia itu.

 

Kenyataan China & NATO

Beijing tidak menimbulkan “cabaran sistemik” kepada mana-mana negara, menurut satu kenyataan yang disiarkan pada hari Selasa di laman web misinya ke Kesatuan Eropah yang menyatakan bahawa NATO tidak boleh membesar-besarkan kekuatan ketenteraan China.

China juga mendesak NATO untuk terus berusaha dengan dialog dan kerjasama, serta mengatakan blok itu harus berusaha untuk menjaga kestabilan antarabangsa dan serantau.

Komen dari Beijing datang setelah Setiausaha Jeneral NATO, Jens Stoltenberg memberitahu wartawan bahawa blok itu “prihatin dengan polisi China yang bertentangan dengan nilai-nilai asas yang termaktub dalam Perjanjian Washington”.

Jens memetik senjata nuklear China yang semakin berkembang pesat, kerjasama ketenteraan dengan Rusia dan penggunaan maklumat yang tidak jelas.

Kenyataan China dikeluarkan selepas pertemuan NATO menyebut China sebanyak 10 kali, berbanding sekali setelah sidang kemuncak terakhir pada tahun 2019. Rusia disebut lebih dari 60 kali tahun ini. Dokumen itu juga mengatakan bahawa blok itu “mungkin akan mengadakan dialog yang membina dengan China.”

 

Tanggapan Amerika Terhadap China

Washington telah berusaha untuk membina kesefahaman dengan Beijing, walaupun Presiden Joe Biden memutuskan untuk mengecam Beijing secara sederhana dalam pertemuan Group of Seven (G-7) pada hujung minggu.

Biden mendorong kumpulan itu untuk menghadapi China dengan topik-topik seperti buruh paksa dan pelanggaran hak asasi manusia, termasuk rancangan infrastruktur Belt and Road Initiative. Biden  juga membangkitkan masalah China menolak akses luar ke makmalnya untuk menentukan asal usul wabak Covid-19.

 

Tuntutan Kumpulan G-7

Komuniti G-7 menuntut kajian yang “tepat pada masanya, telus, dipimpin oleh pakar, dan sains” yang dipimpin oleh Organisasi Kesihatan Sedunia mengenai asal-usul penyakit ini.

Beberapa pemimpin termasuk Canselor Jerman, Angela Merkel menolak kebimbangan tentang menjadikan G-7 sebagai kumpulan anti-China. Beliau mencadangkan program infrastruktur yang disokong oleh negara-negara harus dirangka sebagai usaha persefahaman yang lebih positif.

Merkel pada satu titik dalam sidang kemuncak itu menolak usaha menentang China dengan mengatakan bahawa “ini bukan untuk menentang sesuatu, tetapi untuk sesuatu,”.

“Ini adalah tuntutan G-7 bagi memiliki agenda positif untuk semua negara di dunia, yang mana masih banyak untuk direalisasikan,” kata Merkel.

China menolak sidang kemuncak G-7, dengan kedutaannya di London mengeluarkan pernyataan yang mengatakan: “Zaman di mana keputusan global ditentukan oleh sekelompok kecil negara sudah lama berlalu.”

Show More

Related Articles

Back to top button