AsiaPolitik

5 Pertuduhan Yang Dikenakan Ke Atas Aung San Suu Kyi

Pada minggu lalu Suu Kyi disabitkan pertuduhan tambahan bahawa dia menerima rasuah berjumlah AS$600,000 dalam bentuk tunai dan juga 11kg emas.

Setelah rampasan kuasa Myanmar berlaku yang menyebabkan pemimpin Myanmar Aung San Suu Kyi ditahan empat bulan yang lalu, akhirnya perbicaraan terhadap Suu Kyi bermula.

 

Pertuduhan Luar Biasa Ke Atas Suu Kyi

Aung San Suu Kyi didakwa atas pertuduhan memiliki ‘walkie-talkie’ tanpa lesen dan melanggar perintah kawalan COVID-19.

Dalam perbicaraan akan datang ia akan memfokuskan pertuduhan rasuah dan melanggar akta rahsia rasmi.

Kumpulan hak asasi manusia telah mengutuk perbicaraan tersebut dan menggambarkan ianya adalah percubaan untuk menghentikannya bertanding dalam pilihanraya akan datang.

Suu Kyi, 75 tahun telah ditempatkan dalam tahanan rumah sejak 1 Februari lalu dan tidak ada yang melihat serta mendengar darinya sejak itu selain daripada kemunculannya di dalam mahkamah.

Pada minggu lalu Suu Kyi disabitkan pertuduhan tambahan bahawa dia menerima rasuah berjumlah AS$600,000 dalam bentuk tunai dan juga 11kg emas.

“Tidak dapat dinafikan terdapat kuasa politik yang mahu mengeluarkannya daripada pemandangan negara dan merosakkan kedudukannya,” kata peguam Suu Kyi, Khin Maung Zaw kepada AFP.

“Ia adalah salah satu alasan mengapa pertuduhan tersebut dikenakan ke atasnya – untuk menyingkirkannya.”

 

Apa Sahaja Pertuduhan Yang Dikenakan Ke Atas Suu Kyi?

1. Rasuah yang akan membawa penjara maksimum selama 15 tahun.

2. Melanggar undang-undang rahsia rasmi, yang membawa hukuman penjara maksimum 14 tahun.

3. Melanggar undang-undang import-eksport dengan mengimport ‘walkie-talkie’ secara haram yang membawa penjara maksimum 1 tahun.

4. Dua pertuduhan melanggar undang-undang kemusnahan alam yang masing-masing membawa penjara maksimum selama 3 tahun

5. Menghasut kerusuhan awam, yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun

 

Pilihan Raya Myanmar Dituduh Tidak Telus

Pihak tentera telah membenarkan perebutan kuasa berlaku pada bulan Februari, dengan menuduh penipuan pengundi dalam pilihan raya umum yang diadakan tahun lalu.

Tetapi pengawas pilihan raya bebas mengatakan bahawa pilihan raya itu sebahagian besar dijalankan secara bebas dan adil, dan tuduhan terhadap Suu Kyi telah banyak dikritik sebagai bermotifkan politik.

Rampasan kuasa itu mencetuskan demonstrasi yang meluas, dan tentera Myanmar telah bertindak keras terhadap penunjuk perasaan, aktivis dan wartawan pro-demokrasi.

Pada hari Isnin, seorang wartawan AS yang ditahan di Myanmar sejak Mac dibebaskan setelah tuduhan terhadapnya dijatuhkan. Nathan Maung dikatakan telah meninggalkan Myanmar pada hari Selasa.

Sehingga kini, menurut kumpulan pemantau Persatuan Bantuan untuk Tahanan Politik (AAPP), pasukan keselamatan telah membunuh lebih daripada 800 orang dan menahan hampir 5,000 orang.

Show More

Related Articles

Back to top button