AsiaPolitik

Siapa Sahaja Yang Mengetuai Kabinet Menteri Baharu Israel?

Gabungan parti yang membentuk kerajaan baharu Israel ini terdiri daripada parti daripada berhaluan paling kiri sehingga yang paling kanan dan buat pertama kalinya sebuah parti kecil yang mewakili rakyat 21% Palestin di Israel termasuk di dalamnya. Di bawah perjanjian gabungan, Bennett akan berkhidmat sebagai Perdana Menteri selama dua tahun dan kemudiannya akan digantikan oleh Yair Lapid.

Penganalisis berkata mereka dijangka untuk memfokuskan kebanyakannya isu ekonomi dan sosial berbanding risiko mendedahkan keretakan dalaman dengan berusaha menangani masalah diplomatik utama seperti konflik Israel-Palestin.

Pemimpin Palestin telah menolak perubahan dalam kerajaan, dengan mengatakan perdana menteri Israel yang baharu kemungkinan akan meneruskan agenda sayap kanan yang sama dengan pendahulunya.

Menteri Luar Negara Palestin berkata adalah “tidak tepat” untuk menyatakan kerajaan gabungan Bennett adalah “kerajaan pertukaran” selagi tidak ada perubahan dalam kedudukan hak Palestin untuk menentukan nasib sendiri serta menubuhkan negara Palestin yang bebas dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya.

Walau bagaimanapun AlJazeera berkongsi siapa yang menerajui kerajaan Israel yang baharu ini.

Perdana Menteri Israel – Naftali Bennett

Bennett memegang amanah sebagai Perdana Menteri Israel untuk dua tahun. Sumber Imej: Times Now

Bennett mengetuai parti ultra-nasionalis Yamina yang menegakkan kependudukan haram orang Yahudi di kawasan Palestin.

Bekas sekutu Netanyahu, Bennett telah mempertahankan keputusannya untuk memasuki persepakatan baharu untuk menyelamatkan negara daripada masa kegawatan politik yang boleh menyebabkan pilihan raya kelima berlaku hanya dalam masa dua tahun.

Dia juga berkhidmat dalam pemerintahan yang dipimpin Netanyahu sebelumnya, terakhir sebagai menteri pertahanan.

Dia menentang kemerdekaan Palestin dan sangat menyokong penempatan haram Yahudi di Tebing Barat dan Bailtulmaqdis Timur, yang mana ia dilihat oleh rakyat Palestin dan sebahagian besar masyarakat antarabangsa sebagai penghalang utama untuk perdamaian.

Pendudukan haram tidak sah berdasarkan undang-undang antarabangsa.

Pemimpin Israel itu pernah meminta merampas Tebing Barat yang diduduki tetapi para penganalisis percaya bahawa rancangan itu nampaknya tidak dapat dilaksanakan memandangkan rakannya yang baru terdiri daripada parti berhaluan tengah dan kiri.

Sebelum memasuki arena politik pada tahun 2013, Bennett meraut kekayaan dalam bidang teknologi tinggi Israel dan terkenal sebagai seorang yang ultra-liberal dalam ekonomi.

Perdana Menteri yang baru ini telah menyatakan halangannya untuk menghidupkan kembali perjanjian nuklear Iran dengan kekuatan dunia.

Dan dalam pidatonya di Knesset setelah memenangkan suara, dia berjanji akan mempertahankan kebijakan konfrontasi Netanyahu terhadap Iran.

“Israel tidak akan membiarkan Iran mempersenjatai dirinya dengan senjata nuklear. Israel tidak akan menjadi pihak dalam perjanjian itu dan akan terus memelihara kebebasan bertindak sepenuhnya. “

Di bawah perjanjian gabungan, Bennett akan berkhidmat sebagai Perdana Menteri selama dua tahun dan kemudiannya akan digantikan oleh Yair Lapid.

Bennett akan menjadi pemimpin pertama negara yang memakai kippah, topi kecil yang dipakai oleh Yahudi Ortodoks.

Menteri Luar Negara Israel – Yair Lapid

Berdasarkan perjanjian kerajaan campur, Yair Lapid bakal menjadi Perdana Menteri Israel dalam masa dua tahun akan datang. Sumber Imej: AIMonitor

Yair Lapid adalah ketua parti berhaluan tengah, Yesh Atid (Adanya masa hadapan) merupakan seorang arkitek di sebalik kerajaan baharu ini.

Partinya memegang kerusi terbanyak dalam gabungan tetapi dia bersetuju untuk berkongsi kuasa dengan Bennett bagi mendapat sokongan majoriti parlimen.

Lapid merupakan pembawa acara utama siaran TV pada tahun 2012 sebelum menubuhkan partinya sendiri yang menjanjikan pengurangan tekanan kewangan kepada orang kelas menengah.

Lapid juga mahu menamatkan kebanyakan kawasan yang mendapatkan bantuan kewangan yang dinikmati oleh orang Yahudi ultra-ortodoks. Perkara ini menjadi sumber kemarahan untuk kebanyakan warga sekular Israel yang sudah lama berlarutan.

Lapid pernah menjabat sebagai Menteri Kewangan sebelum menjadi pembangkang, blok yang beliau ketuai sehingga pada hari Ahad yang lalu.

Lapid akan menjadi Menteri Luar Negara untuk dua tahun sebelum mengambil alih sebagai Perdana Menteri sehingga kerajaan ini menghabiskan termanya dengan syarat kerajaan ini kekal sejauh itu.

Menteri Pertahanan Israel – Benny Gantz

Benny Gantz, bekas ketua tentera yang kini memimpin parti Blue and White. Sumber Imej: MarketWatch

Dua tahun yang lalu, Gantz yang merupakan bekas ketua tentera ini mengetuai parti berhaluan tengah, Blue and White. Dia merupakan harapan utama untuk menjatuhkan Netanyahu.

Gantz adalah yang paling hampir mengalahkan Netanyahu dalam tiga pilihanraya yang berlangsung di antara April 2019 hingga Mac 2020 yang menyebabkan bekas Perdana Menteri itu tidak boleh membentuk kerajaan yang terdiri daripada mereka yang berhaluan kanan dan parti berasaskan beragama.

Namun begitu, akhirnya beliau bersetuju dengan Netanyahu untuk membentuk kerajaan “bersatu” pada April tahun lalu, sebuah keputusan yang mencetuskan kemarahan oleh para penyokongnya sendiri.

Kali ini, Gantz menjadi sebahagian daripada gabungan kerajaan baharu dan mengekalkan jawatannya sebagai Menteri Pertahanan.

 

Menteri Kewangan – Avigdor Lieberman

Leiberman pernah menjawat jawatan dalam kabinet Netanyahu. Sumber Imej: alJazeera

Seorang pendatang dari Moldova yang tinggal di kawasan penempatan haram Israel di Tebing Barat, Lieberman berhaluan paling kanan tetapi selama sedekad dalam arena politik, dia sukar untuk dijangka.

Lieberman pernah memasuki kerajaan Netanyahu termasuk menjadi Menteri Pertahanan tetapi akhirnya meletakkan jawatan.

Sebagai Menteri Kewangan, Lieberman akan memikul tanggungjawab dalam bajet defisit yang membengkak ketika krisis koronavirus.

Menurutnya, dia akan cuba untuk menggantikan status quo di antara kerajaan dan minoriti ultra-Ortodoks Israel yang memiliki kekuatan politik yang kuat, yang merupakan tunjang pemerintahan Netanyahu.

Komuniti ultra-Ortodoks mempunyai kadar penyertaan yang rendah dalam tenaga kerja dan sangat bergantung pada pemberian bantuan kerajaan sambil memberi tumpuan kepada pengajian agama.

Lieberman mengatakan bahawa dia akan berusaha untuk mengintegrasikan mereka lebih banyak ke dalam ekonomi.

Menteri Keadilan Israel – Gideon Sa’ar

Gideon Saar bekas ahli parti LikudĀ  yang juga parti Netanyahu sebelum mendirikan partinya sendiri bernama New Hope. Photo by Tomer Neuberg/Flash90. Sumber Imej: TimesofIsrael

Gideon Sa’ar merupakan musuh utama Netanyahu dalam parti Likud (parti Netanyahu). Namun begitu, Netanyahu berjaya mengetepikannya daripada tumpuan orang dan menjauhkannya daripada memegang portfolio peringkat atasan.

Kecewa dengan itu, Sa’ar melancarkan tawaran kepemimpinan yang gagal dan mendirikan partinya sendiri.

Sebagai ketua parti New Hope, Saar dilantik sebagai Menteri Keadilan yang mana beliau perlu memperlihatkan sistem perundangan dan menjadi ahli keselamatan kabinet.

Timbalan Perdana Menteri Israel – Mansour Abbas

Mansour Abbas, ketua parti Islam Raam. (Photo by Ahmad GHARABLI / AFP) Sumber Imej: TimesofIsrael

United Arab List yang diketuai oleh Abbas adalah parti kecil yang pertama kali memasuki kerajaan Israel.

Dia berpisah dengan ahli politik Palestin lain yang lebih memilih untuk tetap berada di luar kerajaan dan mengetepikan perbezaan dengan Bennett dan parti sayap kanan lainnya untuk mengatasi timbangan menentang Netanyahu.

Abbas dijangka berkhidmat sebagai Timbalan Menteri di pejabat perdana menteri. Beliau mensasarkan rundingan bagi meningkatkan perbelanjaan kerajaan di kota-kota dan desa-desa Palestin.

Walau bagaimanapun, kehadirannya mungkin adalah faktor ketidakstabilan. Abbas telah dikritik oleh orang Palestin kerana bersetuju untuk menyokong kerajaan Israel sementara Israel terus menduduki wilayah Palestin.

Bercakap tentang ketegangan ini, Abbas berkata kepada Italian daily La Repubblica pada hari Jumaat, “Akan terjadi keputusan yang sukar untuk dilakukan, termasuk keputusan keselamatan. Kami harus menyeimbangkan di antara identiti kami sebagai Arab Palestin dan rakyat Isreal, di antara aspek sivil dan nasionalistik.”

Show More

Related Articles

Back to top button