Isu SemasaTempatan

Amerika Syarikat Derma 7 Juta Vaksin COVID-19 Untuk Malaysia

Komitmen Amerika Syarikat untuk membantu Malaysia dalam memerangi pandemik Covid-19 diperkuat dengan janji untuk memberi sumbangan dos vaksin melalui Covid-19 Vaccine Global Access (Covax).

 

Sumbangan Derma Kedutaan Amerika Syarikat Kepada Malaysia

Kedutaan AS di Malaysia mengatakan bantuan tambahan vaksin Covid-19 kepada Malaysia dan negara-negara Asia yang lain, berjumlah tujuh juta dos, diumumkan oleh presiden AS Joe Biden baru-baru ini.

Ini di samping sumbangan lain yang diberikan oleh kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur pada bulan Mac tahun ini dan awal bulan ini, termasuk peralatan pelindung diri (PPE) dan peralatan teknologi maklumat hingga Badan Pengurusan Bencana Nasional (Nadma).

Duta Besar AS untuk Malaysia Brian McFeeters mengatakan Malaysia mengalami kesulitan serius kerana Covid-19 ketika ini, dia dan pasukannya di kedutaan ingin membantu rakyat Malaysia dengan segala cara dan itu adalah keutamaan mereka.

 

Sumbangan Amerika Syarikat Dalam Covax

“AS juga akan bekerjasama dengan Covax untuk menyumbangkan tambahan 80 juta dos vaksin bagi program vaksin Covid-19 global yang dijalankan oleh Global Alliance Vaccination and Immunization (Gavi) serta Organisasi Kesihatan Sedunia.

“AS adalah penderma terbesar untuk Covax. Seperti yang anda semua tahu, AS dengan senang hati menyumbangkan tujuh juta dos Covid-19 kepada beberapa negara Asia melalui Covax termasuk Malaysia.

“Malaysia adalah rakan dalam menyokong Covax dan saya gembira melihat vaksin yang disokong Covax mula tiba di Malaysia bulan lalu,” katanya.

Dalam ucapan ringkasnya yang disampaikan dalam Bahasa Malaysia, McFeeters juga berharap rakyat Malaysia akan selamat dan sihat di tengah-tengah wabak ini.

 

Membantu Malaysia Menangani COVID-19

McFeeters berkata, kedutaan telah melakukan usaha sumbangan dua bahagian bernilai USD250,000 pada bulan Mac dan pada 8 Jun sebagai sebahagian daripada  bantuan Covid-19 untuk membantu Malaysia menangani wabak tersebut.

Awal bulan ini, katanya, kedutaan telah menyampaikan bekalan bantuan Covid-19 kepada Nadma yang merangkumi peralatan pelindung diri seperti pelitup muka, termometer dan pensanitasi untuk barisan hadapan.

Mereka juga telah menyediakan peralatan teknologi maklumat yang dapat digunakan Nadma untuk membantu barisan hadapan bertindak balas terhadap Covid-19 di negara ini.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Kedutaan AS di Malaysia, pihaknya mengatakan bahawa bantuan itu disampaikan melalui kerjasama Pejabat Kerjasama Pertahanan (ODC) di Kedutaan AS oleh Jabatan Pertahanan AS, pejabat Kemanusiaan, Bencana, dan Bantuan Sivik USINDOPACOM (ODHACA).

 

Malaysia Menerima Bantuan Amerika Pada Bulan Mac

Awal bulan Mac, McFeeters dan anggota pasukan ODC mengunjungi Pusat Rawatan Kuarantin dan Risiko Rendah (PKRC) Malaysia di Agro Exposition Park Serdang (MAEPS) untuk menyaksikan penyampaian bahagian pertama sumbangan PPE kepada Kementerian Kesihatan.

Kedutaan mengatakan bahawa tentera AS dan rakan-rakan awam mempunyai komitmen bersama untuk bekerjasama untuk menangani masalah kemanusiaan di seluruh dunia.

Nadma mengucapkan terima kasih atas nama kerajaan Malaysia untuk sumbangan tambahan dari Amerika Syarikat melalui ODC dan kedutaan.

“Sumbangan ini akan dimanfaatkan dengan baik untuk membantu barisan hadapan kesihatan kita dalam memerangi gelombang ketiga penyebaran Covid-19 yang kini menjejaskan negara kita.

“Sikap pemurah ini adalah bukti solidariti AS dan hubungan dua hala yang kuat dengan Malaysia,” kata Nadma.

Show More

Related Articles

Back to top button