Amerika SyarikatPolitik

Kecam Tindakan Israel, Ahli Kongres AS Ilhan Omar Cetus Perbalahan

Seorang wanita anggota kongres AS, Ilhan Omar telah membalas kritikan dari rakan setugas parti Demokrat atas kenyataannya yang seolah-olah menyamakan AS dan Israel dengan Hamas dan Taliban.

Sedozen penggubal undang-undang Yahudi meminta Ilhan Omar untuk “menjelaskan kata-katanya”, tetapi perwakilan Minnesota itu membantah permintaan kumpulan terbabit.

Ini bukan kali pertama kritikan Ilhan Omar terhadap Israel telah menimbulkan masalah kepadanya dengan anggota partinya sendiri.

Pada tahun 2019, dia meminta maaf kerana menyatakan dana AS menjadi sokongan untuk Israel.

 

Apa Yang Menyebabkan Perbalahan Dengan Ilhan Omar?

Minggu lalu, Ilhan Omar menulis tweet “kita telah melihat kekejaman yang telah dilakukan oleh AS, Hamas, Israel, Afghanistan, dan Taliban”.

“Kita harus mempunyai rasa bertanggungjawab yang sama untuk semua mangsa jenayah terhadap kemanusiaan,” tulisnya, bersama-sama dengan klip videonya menyoal Setiausaha Negara, Antony Blinken dalam sidang jawatankuasa di Dewan Perwakilan.

Pertikaian itu berlaku hanya beberapa minggu setelah permusuhan di Timur Tengah berakhir dengan gencatan senjata dan di tengah-tengah peningkatan laporan serangan anti-Semitisme terhadap Yahudi Amerika.

 

Mengapa Rakan Partinya Terkejut Dengan Tindakannya?

Tetapi tindakan Ilhan menyamakan kumpulan Hamas dan Taliban dengan AS dan Israel mengejutkan beberapa rakannya dari parti Demokrat.

“Menyamakan Amerika Syarikat dan Israel dengan Hamas dan Taliban adalah keterlaluan,” tulis kumpulan itu, yang dipimpin oleh Demokrat New York, Jerry Nadler.

“Mengabaikan perbezaan antara demokrasi yang diatur oleh aturan undang-undang dan organisasi yang terlibat dalam keganasan, hanya mencerminkan prasangka seseorang. Persamaan sedemikian seperti memberi perlindungan kepada kumpulan pengganas,” tambah mereka.

 

Jawapan Ilhan Omar Tentang Tindakannya

Ilhan Omar, bekas pelarian kelahiran Somalia yang merupakan salah seorang Islam pertama yang terpilih menjadi Kongres, menyerang kumpulan itu dengan memanggil mereka “memalukan” dan menuduh mereka terlibat dalam Islamofobia.

“Ini memalukan bagi rakan sekerja yang mencari saya ketika mereka memerlukan sokongan saya untuk sekarang mengeluarkan kenyataan yang meminta ‘penjelasan’ dan bukannya menerusi telefon. Sikap Islamofobia dalam pernyataan ini menyinggung perasaan,” tulisnya di laman Twitter.

Ilhan kemudian mengeluarkan pernyataan yang mengatakan bahawa dia berniat menyoal Blinken mengenai insiden-insiden tertentu yang disampaikan kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

“Perbincangan itu mengenai pertanggungjawaban untuk insiden tertentu mengenai kes-kes ICC itu, bukan perbandingan moral antara Hamas dan Taliban dan AS dan Israel,” katanya.

“Saya sama sekali tidak menyamakan organisasi pengganas dengan negara demokratik dengan sistem kehakiman yang kukuh.”

 

Ilhan Omar Terima Ugutan

Ilhan turut mendedahkan rakaman audio pada hari Khamis, dengan menyatakan bahawa dia telah menerima ugutan bunuh berkaitan isu yang sedang berlaku.

Speaker Dewan Perwakilan Nancy Pelosi mengeluarkan pernyataan bersama yang jarang berlaku dengan pemimpin jawatankuasa dewan yang berusaha untuk menghentikan isu yang lebih besar dalam parti.

“Kami mengalu-alukan dan menerima penjelasan oleh Ilhan bahawa tidak ada persamaan moral antara AS dan Israel dan Hamas dan Taliban,” tulis kumpulan senior Demokrat.

Show More

Related Articles

Back to top button