Hiburan

Lilibet: Mengapa Nama Anak Harry, Meghan Undang Kontroversi

Harry dan Meghan, Duke dan Duchess of Sussex, mengumumkan kelahiran anak perempuan mereka yang dinamakan Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor, yang dilahirkan di Santa Barbara Cottage Hospital di California.

Hanya beberapa hari selepas kelahiran anak kedua mereka yang diberi nama sempena Ratu Elizabeth, Putera Harry dan isterinya Meghan telah terlibat dalam pertengkaran dengan BBC, serta ancaman tindakan undang-undang, berkaitan isu apakah mereka telah berunding dengan ratu terlebih dahulu.

 

Mengapa Harry dan Meghan Memilih Nama Itu?

Harry dan Meghan, Duke dan Duchess of Sussex, mengumumkan kelahiran anak perempuan mereka yang dinamakan Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor, yang dilahirkan di Santa Barbara Cottage Hospital di California.

Namanya, kata mereka, adalah penghormatan kepada nenek Harry, Ratu Elizabeth, yang mana nama panggilan keluarganya adalah Lilibet. Nama itu juga menghormati mendiang ibu Harry, Puteri Diana.

 

Mengapa Nama ‘Lilibet’ Menjadi Kontroversi?

Sebilangan pengulas diraja mengatakan bahawa tindakan menamakan anak sempena ratu adalah merupakan ‘drama’ setelah kedua-dua pasangan itu memburukkan istana dalam wawancara mereka dengan Oprah Winfrey pada bulan Mac.

Menerusi wawancara itu, Harry dan Meghan menuduh seorang kerabat diraja membuat pernyataan rasis dan tidak mengendahkan pertolongan Meghan ketika menghadapi tekanan.

Sejurus pengumuman nama anak mereka, laman berita BBC yang mengutip sumber Istana yang tidak disebutkan namanya, melaporkan bahawa pasangan itu belum meminta izin dari Ratu Elizabeth sebelum memilih nama tersebut.

Walau bagaimanapun, pasangan itu mengatakan bahawa Ratu telah menjadi ahli keluarga pertama yang mereka hubungi.

 

Apa Jawapan Meghan dan Harry Tentang Perkara Ini?

“Selama perbualan itu, dia (Harry) menyampaikan harapan mereka untuk menamakan anak perempuan mereka Lilibet sebagai penghormatan kepada ratu. Sekiranya Ratu tidak bersetuju, mereka tidak akan menggunakan nama itu,” kata jurucakap Harry dan Meghan.

Peguam Duke dan Duchess kini telah mengirim sepucuk surat kepada beberapa organisasi media, dengan mengatakan artikel BBC itu palsu dan berbaur fitnah, dan tuduhan itu tidak boleh diulangi.

 

Maklum Balas Istana Buckingham

Istana Buckingham tidak memberi komen mengenai perkara itu. Secara umum, Ratu Elizabeth telah mengeluarkan pernyataan untuk mengatakan bahawa baginda gembira dengan kelahiran Lilibet.

Istana Buckingham juga mengatakan ayah Harry, Putera Charles dan abang serta isterinya, Putera William dan Kate, gembira dengan berita itu. Perdana Menteri Britain, Boris Johnson turut menyampaikan ucapan tahniah.

Lilibet berada di kedudukan kelapan sebagai pewaris takhta. Anak-anak Harry dan Meghan tidak mempunyai gelaran seperti “putera” atau “puteri” kerana hanya cucu-cucu raja yang memiliki gelaran tersebut, walaupun Ratu Elizabeth membuat pengecualian untuk anak-anak William, kerana mereka adalah pewaris langsung takhta monarki Britain.

Show More

Related Articles

Back to top button