Bisnes & Ekonomi

PKP 3.0: Bantuan PEMERKASA+ Kurang Strategik?

Program Strategik untuk Memperkasa Rakyat dan Ekonomi Plus (Pemerkasa+) tidak strategik dan kekurangan bantuan tunai yang mencukupi untuk meringankan masalah kewangan untuk isi rumah bawah 40 (B40) dan pertengahan 40 (M40) yang mungkin telah kehilangan pendapatan mereka sepenuhnya.

 

Rancangan Pemberian Bantuan Kewangan Pemerkasa+ Lambat

Rakan penyelidik di Institut Penyelidikan Khazanah (KRI), Adam Manaf Mohamed Firouz berkata wang tunai Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) tambahan hanya akan datang pada akhir bulan Jun, yang sudah terlambat.

“Kerajaan perlu memastikan isi rumah mendapat pendapatan yang cukup sehingga jumlah pendapatan isi rumah minimum berada di atas pendapatan garis kemiskinan (yang disesuaikan dengan ukuran isi rumah).

“Bantuan ini harus segera diberikan kerana kehilangan pendapatan sudah dialami. Peningkatan bantuan tunai juga sangat diperlukan kerana pekerja yang bekerja sendiri dan tidak formal (yang terdiri daripada sebahagian besar pekerja di Malaysia) akan mendapat sedikit manfaat daripada langkah-langkah bantuan lain, termasuk program subsidi gaji,” katanya kepada The Malaysian Reserve (TMR).

 

Moratorium Pinjaman Seharusnya Juga Diperluas Kepada M40 Dalam Agenda Pemerkasa+

Mengenai moratorium pinjaman, Adam mengatakan ia juga harus diperluas ke kelompok M40 yang saat ini berhak mendapat bantuan lebih sedikit, namun mempunyai kewajiban pinjaman yang lebih besar dan sama-sama terdedah terhadap kehilangan pendapatan selama wabak ini.

“Kelulusan automatik akan diberikan kepada B40, serta mereka yang kehilangan pekerjaan dan perniagaan kecil yang tidak diizinkan beroperasi di bawah sekatan pergerakan penuh. Oleh itu, mungkin M40 juga layak untuk dipertimbangkan,” katanya.

 

Bantuan Tunai Perlu Untuk Kelangsungan Hidup Rakyat

Penyelidik kanan DM Analytics Sdn Bhd, Zouhair Rosli berpendapat bahawa bantuan tunai adalah jalan hidup yang penting bukan sahaja semasa Perintah Kawalan Pergerakan Penuh, tetapi juga di luar jangka masa tersebut.

Zouhair berkata, kerajaan harus memberikan bantuan tunai untuk enam bulan ke depan untuk isi rumah B20, B40, B60 dan pekerja sendiri yang kebanyakannya terdiri daripada perniagaan mikro dan kecil.

“BPR hanyalah lanjutan seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2021. Kerajaan harus memperkenalkan semula Bantuan Prihatin Nasional atau BPN, bantuan tambahan yang diberikan untuk mengurangkan beban kewangan mereka akibat wabak tersebut.

“Sejauh ini, termasuk Pemerkasa+, kerajaan memperuntukkan hanya 5% daripada jumlah KDNK (RM77.6 bilion), jauh lebih rendah dibandingkan dengan Singapura (19.8%), Thailand (9.6%) dan Filipina (7.4%),” katanya kepada TMR.

Zouhair berkata, kerajaan tidak boleh terlalu fokus pada KDNK dan petunjuk ekonomi lain dan mengulangi bahawa tumpuan harus diberikan kepada rakyat.

 

Peniaga Juga Inginkan Moratorium Pinjaman Automatik

Sementara itu, Presiden Persekutuan Pengilang Malaysia, Tan Sri Soh Thian Lai meminta kerajaan untuk segera melancarkan moratorium pinjaman automatik ke semua perniagaan yang terkesan tanpa mengira saiznya.

Thian Lai juga mengusulkan Tindakan Sementara untuk Mengurangkan Kesan Penyakit Coronavirus 2019 (Covid-19) Akta 2020 untuk diperluas untuk memberi kelegaan bagi sektor pembuatan dan perkhidmatan lain yang berkaitan dengan pembuatan seperti perdagangan atau pengedaran dan logistik, yang saat ini tidak termasuk.

“(Juga) pengecualian caj Permintaan Maksimum TNB untuk Mei 2021 memandangkan industri telah mengalami penurunan tenaga kerja sebanyak 60% dari 25 Mei 2021 dan tempoh Sekatan Pergerakan baru saja diumumkan, yang mungkin berlaku dari bulan Jun hingga Julai 2021.

“Sekurang-kurangnya benarkan industri perkilangan dengan pesanan eksport kontrak beroperasi pada kapasiti 50% semasa Tahap 2 PKP walaupun mereka tidak berada di sektor ekonomi penting dan tidak dibenarkan beroperasi pada Fasa 1 (1-14 Juni 2021),” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button