PerangPolitik

Israel & Hamas Terkejut Dengan Kemampuan Ketenteraan Masing-Masing

Seminggu setelah perang di Gaza telah berakhir dengan gencatan senjata, kedua-dua kubu telah mengumumkan kemenangan. Middle East Eye menanggapnya sebagai sesuatu yang wajar kerana konflik keempat antara Hamas dan Israel tidak menemukan jalan keluar seperti mana yang berlaku lebih dari tiga pendahulunya dalam 13 tahun.

 

Perang Hamas & Israel

Pemerhati melihatnya bukan hanya sekadar perjuangan ketenteraan, tetapi juga perang psikologi, yang dilakukan di media dan di rangkaian sosial serta bertujuan mempengaruhi pendapat umum di dalam dan luar negara.

Kedua-dua pihak bukan hanya cuba untuk memusnahkan bahagian lawan tetapi mereka juga cuba meyakinkan penyokong mereka sendiri bahawa mereka muncul dengan kelebihan.

 

Jumlah Roket & Bom Mortar Hamas

Hasil fizikal perang, yang berlangsung selama 11 hari, Middle East Eye telah mengeluarkan jumlah peralatan yang digunakan sewaktu perang.

Menurut mereka, Hamas telah melancarkan 4,360 roket dan bom mortar terhadap komuniti pedalaman dan bandar Israel termasuk Tel Aviv dan satelit mereka.

Akibatnya 12 nyawa telah terkorban yang mana seorang adalah tentera Israel dan 11 merupakan orang awam.

Hamas telah menyebabkan 25% populasi Israel untuk merasakan pahitnya perang dan keterpaksaan untuk bersembunyi di tempat perlindungan.

Dengan kelebihan ketenteraan Israel di sebalik ketenteraan Israel yang unggul, Hamas menunjukkan ketabahan dan ketahanan untuk terus berjuang. Ia juga menggunakan senjata roketnya dengan berkesan dan bijaksana.

 

Hamas Telah Meningkatkan Kemampuan Bertempur

Jika dilihat kembali, ternyata Hamas meningkatkan kemampuannya untuk melancarkan beberapa barrage secara serentak dan membingungkan kemampuan Iron Dome untuk mengesan dan memintas, sehingga menembusi pertahanan udara Israel.

Malah di antara sekian banyak pencegahan, roket Hamas kadang-kadang meletup di pusat bandar, menyebabkan kematian dan merosakkan harta benda.

Mungkin kejayaan taktik terpenting Hamas adalah kemampuannya untuk mengumpul, menyimpan dan akhirnya melancarkan roket, walaupun tentera dan intelijen Israel berusaha untuk menghalangnya.

 

Percubaan Mossad Melumpuhkan Hamas

Mossad, agensi pengintipan asing Israel, turut serta dalam beberapa operasi untuk menggagalkan cubaan Hamas.

Salah satu operasi tragik Mossad ialah membunuh jurutera Palestin yang bekerja keras untuk membangunkan senjata mereka di luar negara.

Namun Hamas tidak berputus asa. Beberapa roket diseludup dari Libya, melalui Mesir ke Sinai; ada yang tiba dari Iran melalui laut melalui Sudan. Tetapi kebanyakannya dihasilkan secara tempatan.

Mereka adalah “buah tenaga kerja” daripada Hamas dan jurutera Jihad Islam di Gaza, beberapa di antaranya belajar di institusi di luar negeri, dan ditingkatkan dengan bantuan dan nasihat dari Iran dan Hizbullah.

Pada tahap strategi, Hamas merasakan bahawa perang tersebut telah meningkatkan cita-cita mereka untuk mewakili rakyat Palestin sebagai penjaga Baitulmuqaddis dan Masjid al-Aqsa dan untuk meningkatkan kehadirannya di Tebing Barat yang diduduki dengan mengorbankan Kekuasaan Palestin yang semakin lemah.

 

Israel Dalam Melawan Hamas

Di sisi lain, pencapaian Israel juga jelas dan nyata, walaupun usaha Hamas untuk meminimumkannya. Hamas terkejut dengan kecekapan kemampuan ketenteraan Israel dan kerosakan yang ditimbulkannya.

Secara rasmi, 250 orang Palestin terbunuh, 40 peratus daripadanya adalah kanak-kanak dan wanita, walaupun jumlah sebenarnya mungkin lebih tinggi.

Bahkan sebelum pusingan keganasan terakhir, tentera Israel telah membuat kemajuan penting dalam memerangi Hamas. Kemampuan tentera laut kumpulan Gaza dan “angkatan udara”nya, yang terdiri dari “drone bunuh diri” tanpa pemandu, kapal terbang luncur dan payung terjun yang penuh dengan bahan letupan, telah dilemahkan.

 

Pembelot Hamas Telah Menyebabkan Israel Mendapat Maklumat Terowong Rahsia

Pukulan yang lebih ketara ialah pembinaan halangan bawah tanah dan permukaan yang dalam, yang juga berukuran ratusan meter di bawah laut. Kedua-duanya telah dipatahkan Israel menyebabkan usaha-usaha pejuang Hamas di masa lalu untuk secara rahsia keluar dari terowong ofensif ke wilayah Israel dengan tujuan membunuh dan menculik orang Israel tidak berjaya.

Selain merosak dan mengurangi senjata roket Hamas, Israel mempunyai tujuan tambahan iaitu menghapuskan sebanyak mungkin komander senior Hamas dan merosakkan apa yang telah dilabel oleh Israel sebagai “Gaza Metro” iaitu terowong bawah tanah dan bunker, yang telah digunakannya untuk pertahanan, persembunyian, pergerakan tersembunyi dan pertempuran sekiranya berlaku pencerobohan Israel. Ia dianggarkan Hamas telah mengeluarkan AS$1bn untuk membinanya.

Menurut perisik Israel, 30 peratus “Metro” sejauh 100 km telah musnah. Pegawai keselamatan Israel memberitahu Middle East Eye bahawa pemusnahan itu adalah hasil perancangan dan persiapan yang teliti.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tentera Israel dan perkhidmatan keselamatan dalam negeri, Shin Bet, telah mengatasi jaringan terowong Hamas.

Mereka mengumpulkan maklumat dan meminta bantuan ejen yang direkrut di Gaza.

Dari masa ke masa, pembelot Hamas menyediakan peta dan gambar terowong. Pada masa yang sama, tentera udara mengembangkan bom khas yang disesuaikan dengan kawasan berpasir di Gaza.

Tetapi pemimpin Hamas Yahya Sinwar mendakwa dalam ucapan “kemenangannya” bahawa hanya 5 peratus dari rangkaian bawah tanah 500km yang rosak.

 

Adakah Israel & Palestin Akan Kembali Berperang Dalam Masa Terdekat?

Panglima tentera Israel menyatakan kebimbangan mereka bahawa Hamas mungkin akan meneruskan pertempuran kerana rasa berjaya.

Tetapi pada masa yang sama, pakar lain di Israel tidak menolak kemungkinan gencatan senjata yang diutarakan oleh badan intelijen Mesir ini akan bertahan lama.

Keletihan kedua-dua belah pihak terutama di kalangan penduduk awam dapat menghasilkan penyelesaian jangka panjang.

Namun ia juga bergantung kepada pemimpin kedua-dua pihak jika mereka menyedari bahawa tidak ada penyelesaian ketenteraan untuk konflik dan bahawa keganasan bersama mereka sia-sia dan hanya akan menyebabkan penderitaan kepada orang yang tidak bersalah.

Hamas tidak mengiktiraf hak Israel untuk wujud sebagai negara yang merdeka dan berdaulat, tetapi tetap seperti yang dikatakan oleh Sinwar sendiri dalam banyak kesempatan, kesepakatan jangka panjang mungkin berlaku.

Ia juga harus merangkumi pertukaran tahanan dan pengubahsuaian Gaza, termasuk pembinaan pelabuhan, serta setidaknya mengeluarkan separa kuasa ketenteraan dari kawasan kepungan.

Show More

Related Articles

Back to top button