Bisnes & Ekonomi

Sekatan Pergerakan Penuh: Komuniti Perniagaan Tuntut Bantuan Kerajaan

Komuniti perniagaan menyokong keputusan kerajaan untuk melaksanakan sekatan pergerakan penuh fasa pertama sektor sosial dan ekonomi di seluruh negara selama 14 hari bermula 1 Jun.

 

Komunti Perniagaan Setuju Dengan Sekatan Pergerakan

Pada masa yang sama, mereka ingin kerajaan memberikan bantuan mulai dari moratorium pembayaran pinjaman hingga pemberian tunai “one-off”.

Presiden Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia, Datuk Michael Kang berkata, persatuan itu, yang mewakili perusahaan kecil dan sederhana (PKS), menyetujui langkah sekatan pergerakan dan mencadangkan beberapa langkah yang perlu dilakukan oleh kerajaan.

“Akan ada 2.8 juta pengusaha sektor informal dan mikro yang akan terkesan dengan pengurangan pendapatan, tetapi diharapkan pemerintah dapat memberikan pakej bantuan kewangan untuk membantu perniagaan yang terjejas,” katanya kepada Bernama.

 

Antara Tuntutan Komuniti Perniagaan

Kang mencadangkan agar kerajaan memberikan moratorium pembayaran pinjaman sepenuhnya terutama untuk PKS sehingga Disember 2021 serta subsidi gaji dan sewa untuk mengurangkan risiko ekonomi.

Persekutuan Persatuan Perniagaan Malaysia (Protem), yang mewakili lebih dari 260 persatuan perniagaan, juga menyatakan sokongan kepada pemerintah tetapi mencadangkan lima langkah segera.

Ia termasuk program moratorium untuk semua perniagaan dan individu sehingga 31 Disember tahun ini; sokongan kewangan; program subsidi gaji hingga akhir tahun; subsidi kos utiliti; dan pengecualian berkanun yang melibatkan sumbangan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Pertubuhan Keselamatan Sosial serta ansuran Lembaga Hasil Dalam Negeri hingga 31 Disember 2021.

 

Subsidi Utiliti Perniagaan

Pengerusi Protem, Datuk Abdul Malik Abdullah berkata, untuk subsidi utiliti, kos komunikasi seperti jalur lebar harus dikurangkan sebanyak 50 peratus sementara Tenaga Nasional Bhd harus menawarkan pengabaian 100 peratus selama tiga bulan untuk sektor perniagaan yang tidak perlu dan 30 peratus subsidi untuk pelanggan runcit.

“Walaupun kami berempati dengan posisi kerajaan yang tidak menentu dalam menyeimbangkan kehidupan dengan mata pencarian, kami juga meminta anda untuk bersimpati dengan satu juta perniagaan, dan 2.8 juta rakyat Malaysia yang rentan dari segi ekonomi, yang terdiri daripada pekerja sendiri, PKS mikro dan pengusaha kecil, akan paling banyak dipengaruhi oleh pengurangan pendapatan dan ketidakpastian yang disebabkan oleh Covid-19,” katanya.

 

Cadangan Pemberian Geran Tunai Kepada Komuniti Perniagaan

Sementara itu, Presiden Dewan Perniagaan dan Industri Nasional Malaysia (NCCIM) Tan Sri Ter Leong Yap mencadangkan beberapa langkah, termasuk memberikan geran tunai RM2,000-3,000 sekali kepada peniaga mikro dan peniaga kecil yang layak, serta bantuan tunai RM500-RM600 kepada pengusaha teksi, pemandu e-hailing, penjaja, dan pekerja bergaji harian atau mingguan dengan majikan berdaftar.

Leong juga meminta kerajaan untuk melakukan ujian skala besar dan penjejakan kontak untuk memutuskan rantaian Covid-19 selama tempoh sekatan pergerakan.

Beliau mendesak kerajaan untuk mempercepat penyediaan vaksin dalam memastikan pemulihan ekonomi, kesihatan yang lebih baik dan tahap kegelisahan yang jauh lebih rendah bagi rakyat.

“Untuk mendapatkan pemberian vaksin dengan lebih cepat, kita perlu menyetujui lebih banyak vaksin dari seluruh dunia dan Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA) untuk mempercepat persetujuan vaksin.

“(Pemerintah) harus mengizinkan sektor swasta, termasuk hospital swasta untuk memberikan vaksin bagi mempercepat proses vaksinasi kepada orang awam,” tambahnya.

Show More

Related Articles

Back to top button