Gaya Hidup

Elak Pembaziran Makanan, Video Mukbang Kini Dilarang Di China

China secara rasmi memperkenalkan undang-undang anti pembaziran makanan, melarang video makan berlebihan dan sisa makanan yang berlebihan, yang menurut para pemerhati akan memupuk masyarakat yang memelihara sumber daya dan mesra alam.

 

Undang-Undang Rasmi China Untuk Tabiat Pemakanan Sihat

Undang-undang yang ditunggu-tunggu itu secara rasmi diluluskan oleh Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Nasional (NPC) pada akhir April lalu. Undang-undang ini diharapkan dapat membentuk kod etika dan membangun mekanisme jangka panjang untuk menghentikan pembaziran makanan dan membimbing masyarakat untuk memupuk tabiat pemakanan yang rasional dan sihat.

Para pemerhati menyatakan bahawa penerapan undang-undang terhadap sisa makanan tidak bermakna bahawa China menghadapi risiko kekurangan makanan, tetapi merupakan langkah berpandangan jauh untuk keselamatan bekalan makanan.

 

Apakah Yang Diterapkan Dalam Undang-Undang Ini?

Undang-undang 32 klausa itu turut melarang vlogger makanan membuat dan menyebarkan video makan secara berlebih-lebihan dalam talian dengan denda sehingga 100,000 yuan.

Sebilangan vlogger biasanya tampil dalam video dengan makanan yang banyak atau dikenali sebagai mukbang tetapi pada hakikatnya, mereka biasanya meninggalkan banyak makanan yang tidak dimakan dan sering memuntahkan semula apa yang telah dimakan.

Undang-undang juga membenarkan restoran mengenakan bayaran tambahan kepada pengunjung jika mereka meninggalkan makanan yang berlebihan.

Pembekal makanan yang mendorong pengguna untuk membuat pesanan yang berlebihan akan dikenakan denda hingga 10,000 yuan. Denda maksimum 50,000 yuan akan diberikan kepada pengusaha perkhidmatan makanan yang membuang sejumlah besar makanan, menurut undang-undang.

 

Ramai Yang Bersetuju Ataupun Tidak Dengan Undang-Undang Baharu China Ini?

Undang-undang tersebut disambut secara meluas di media sosial China setelah diluluskan, dengan banyak pengguna internet menunjukkan pinggan kosong mereka. Namun, beberapa telah menyatakan keprihatinan mereka kerana peraturan khusus belum keluar untuk menentukan apa yang merupakan sisa makanan dan bagaimana undang-undang tersebut akan ditegakkan.

Zheng Fengtian, seorang profesor di Sekolah Ekonomi Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar Universiti Renmin, China, mengatakan kepada Global Times bahawa undang-undang tersebut akan memandu perusahaan, pengguna dan pemerintah dalam rantai industri makanan bagaimana menangani masalah sampah yang teruk dengan cara yang sah, menggunakan sama ada hukuman atau penghargaan untuk mengatur sisa makanan.

 

Elak Pembaziran Makanan Bukan Krisis Makanan

Kira-kira 18 bilion kilogram makanan dibazirkan setiap tahun dalam industri katering bandar di China, lapor Agensi Berita Xinhua, memetik penyelidikan lapangan di seluruh negara yang dilakukan oleh wakil Kongres NPC.

Pakar itu membantah dakwaan bahawa China mengalami krisis makanan, dengan mengatakan bahawa itu adalah tafsiran dan spekulasi media Barat yang ingin mempromosikan “teori keruntuhan China.”

Show More

Related Articles

Back to top button