AntarabangsaIsu Semasa

Bernie Sanders Mahu Sekat Penjualan Senjata AS Kepada Israel

Senator AS Bernie Sanders memperkenalkan resolusi pada hari Khamis yang bertujuan menghentikan penjualan senjata $735 juta (RM3.05 bilion) kepada Israel, berikutan gerakan serupa oleh Demokrat tetapi dengan sedikit peluang untuk berjaya.

 

Parti Biden Berpecah-Belah Dalam Konflik Israel-Palestin

Sebilangan besar orang Republik menyokong Israel dalam konfrontasi ketenteraannya dengan Gaza yang menurut pihak berkuasa telah meragut lebih dari 200 nyawa.

Demokrat lebih berpecah belah, menjadikan pentadbiran Presiden Joe Biden di bawah tekanan dari sayap liberal partinya.

 

Bernie Sanders Muncul Membawa Resolusi Sekatan Penjualan Senjata

“Pada saat bom buatan AS menghancurkan Gaza, dan membunuh wanita dan anak-anak, kita tidak boleh membiarkan penjualan senjata besar lagi tanpa melakukan perbahasan Kongres,” kata Sanders, seorang ahli bebas.

Sanders mempunyai kekuatan untuk membawa resolusi tersebut untuk berjaya walaupun tanpa persetujuan pemimpin majoriti Senat Chuck Schumer. Tetapi nampaknya resolusi itu tidak akan memperoleh 51 undi yang diperlukan untuk diluluskan, kerana banyak Demokrat tidak menyokong langkah tersebut.

Kongres diberitahu secara rasmi pada 5 Mei mengenai penjualan terbaru kepada kementerian pertahanan Israel, berjumlah $735 juta.

 

Apa Yang Membolehkan Sekatan Penjualan Senjata Dilakukan?

Menurut peraturan kongres, penggubal undang-undang mempunyai waktu hingga hari Khamis untuk mengemukakan dan menyetujui resolusi yang menentang penjualan tersebut jika mahukannya disekat.

Tetapi penyokong resolusi itu mengatakan bahawa undian boleh diadakan walaupun selepas hari Khamis.

Pada hari Rabu, ahli kongres Demokrat Alexandria Ocasio-Cortez memperkenalkan resolusi serupa di Dewan Perwakilan.

“Pada saat begitu banyak, termasuk Presiden Biden, mendukung gencatan senjata, kita seharusnya tidak mengirim senjata ‘serangan langsung’ kepada Perdana Menteri (Benjamin) Netanyahu untuk memburukkan kekerasan ini,” katanya dalam sebuah pernyataan.

 

Adakah Resolusi Yang Dibawa Bernie Sanders Berjaya?

Walaupun terdapat majoriti Demokrat di Dewan Rakyat, resolusi Ocasio-Cortez juga sangat kecil kemungkinannya. Pemimpin demokratik yang tidak menyokong resolusi itu bagaimanapun belum menetapkan tarikh untuk mengundi.

Sebilangan besar Yahudi Amerika dikenali sebagai Demokrat, dan parti itu secara tradisional menyokong Israel, walaupun dengan beberapa suara kritikal.

Pertumpahan darah terbaru di Timur Tengah, bagaimanapun, telah menimbulkan kritikan baru terhadap negara Yahudi di kalangan Demokrat sederhana.

 

Pendirian Biden Dalam Konflik Israel-Palestin

Biden menguatkan nada pada hari Rabu, memberitahu Netanyahu bahawa dia mengharapkan “penurunan yang signifikan” dalam konfrontasi ketenteraan Israel dengan Palestin.

Keganasan antara Israel dan kumpulan Palestin yang bersenjata adalah yang terburuk sejak beberapa tahun. Ia telah meragut sekurang-kurangnya 239 nyawa yang kebanyakannya orang Palestin.

Gencatan senjata telah dipersetujui pada hari Jumaat tetapi tentera Israel masih melakukan keganasan terhadap orang awam di sekitar Baitulmaqdis.

Show More

Related Articles

Back to top button