Gaya Hidup

Menghargai Tugas, Cabaran Dan Usaha Guru Ketika Pandemik

5 Oktober mungkin dikenali sebagai hari guru sedunia. Namun, banyak negara meraikan hari guru pada hari yang berbeza termasuk Malaysia yang menyambut Hari Guru pada 16 Mei setiap tahun.

 

Mengapa Hari Guru Malaysia Disambut Pada 16 Mei?

Kerana pada tarikh itu pada tahun 1956, ketika Tanah Melayu menuju kemerdekaan, Majlis Perundangan Persekutuan secara rasmi mengesahkan Laporan Razak, yang diberi nama sempena Datuk Abdul Razak Hussein, menteri pendidikan pertama Malaya yang kemudiannya menjadi perdana menteri kedua Malaysia.

Laporan Razak sangat penting dalam menyediakan kerangka untuk sistem pendidikan negara yang masih baru. Namun, ketika laporan itu disiapkan, mereka yang menyusunnya tidak pernah membayangkan apa yang akan terjadi hampir tujuh dekad kemudian.

 

Covid-19 Mengubah Cara Pengajaran Dan Pembelajaran Dalam Masa Singkat

Ketika Covid-19 menyerang kehidupan kita, guru diberi sedikit pemberitahuan dan sedikit latihan untuk beralih ke pembelajaran jarak jauh atau e-pembelajaran. Wabak itu memaksa proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara jarak jauh yang masih berterusan ke hari ini apabila kes Covid-19 kembali meningkat.

Dalam kebanyakan kes, mereka mempunyai 48 jam atau hujung minggu untuk mencipta semula pelajaran untuk kurikulum yang sudah dirancang, mempelajari teknologi baru, mencari penyelesaian bukan teknologi untuk pembelajaran pelajar dan mencari cara untuk memastikan pelajar terus terlibat. Dengan jadual dan pembelajaran atas talian yang tidak konvensional, guru harus menyesuaikan diri dengan keadaan dan ada yang masih lagi menyesuaikan diri.

 

Usaha Guru Malaysia Dalam Mengubah Proses Pengajaran Dalam Waktu Singkat Harus Dipuji

Kita mungkin tidak menyedari kesusahan mereka. Kita telah melihat tweet, catatan dan gambar di media sosial. Terdapat sedikit pujian bagi mereka. Mereka dikritik, kadang-kadang memalukan, kerana ketidakmampuan mereka menghadapi perubahan.

Hanya sedikit perhatian diberikan kepada cabaran yang mereka hadapi. Tugas untuk memastikan pelajar terlibat dalam proses pembelajaran begitu mencabar dalam kelas fizikal, lebih-lebih lagi dalam talian. Itu memerlukan kemahiran yang sangat berbeza. Ada juga proses pembelajaran yang perlu dilaksanakan secara bersemuka seperti uji kaji di makmal yang tidak dapat dilakukan dalam keadaan pembelajaran di rumah.

Di seluruh dunia, kerajaan telah mula membawa pelajar kembali ke sekolah. Malaysia bermula tahun ini, tetapi kemudian terpaksa menghentikan sekolah apabila kes Covid-19 melonjak. Sekali lagi, guru kita terpaksa menyesuaikan diri.

 

Hari Guru Untuk Mengingat Jasa Mereka Yang Mendidik Kita Tidak Kira Apa Jua Keadaan

Terdapat banyak cabaran logistik dan pedagogi untuk diselesaikan. Menghargai guru dan pendidik dalam masa wabak ini membawa makna baru. Salah satu kaedah terbaik untuk menghargai mereka adalah dengan tidak melupakan pengalaman “Covid-19” dan semua yang telah kita lalui.

Oleh itu, Hari Guru ini adalah waktu yang tepat untuk menghargai guru sebagai profesional, untuk menunjukkan penghargaan kepada mereka.

 

Penglibatan Guru & Pendidik Adalah Penting Untuk Masa Depan Pendidikan Malaysia

Kerajaan mungkin perlu melibatkan lebih banyak pendidik dalam merancang, membuat keputusan, dan strategi komunikasi dalam pendidikan. Lagipun, merekalah yang lebih mengetahui  apa yang terbaik untuk pelajar. Melibatkan guru muda mungkin juga merupakan idea yang baik.

Sistem pendidikan kita memerlukan rancangan pembelajaran maya yang mantap, pengembangan profesional untuk guru dalam pengajaran dan pembelajaran jarak jauh, dan masa yang dihabiskan untuk menyesuaikan diri dengan kurikulum. Semua ini harus melibatkan guru dan pendidik.

Generasi guru muda dapat memberikan pandangan yang berharga. Mereka akan mengetahui cara terbaik untuk menyesuaikan kurikulum dan bagaimana menolong pelajar menjadi dan merasa selamat. Beberapa bulan dari sekarang, dengan anggapan kita telah kembali ke sekolah secara “normal”, kita perlu memikirkan semula dasar dan amalan yang mempengaruhi rutin seorang guru bagi menghargai jasa dan pengorbanan mereka.

Show More

Related Articles

Back to top button