AntarabangsaIsu Semasa

Hari Nakba: Memperingati Sejarah Bumi Palestin Dijarah Israel

Hari Nakba diingati pada 15 Mei sejak tentera Zionis Israel menyerang Palestin pada tahun 1948 dan mengusir puluhan ribu penduduk dari kediaman mereka.

 

15 Mei 1948 Trajedi Paling Dasyat Untuk Orang Palestin

Pada tahun 1948, tentera Zionis mengusir 700,000 orang Palestin dari tanah asal mereka melalui kempen yang merangkumi pembunuhan, pemerkosaan, dan intimidasi.

Tahun ini, berjuta-juta rakyat Palestin dan penyokong mereka di seluruh dunia akan memperingati 73 tahun sejak ‘Nakba’ atau ‘malapetaka’ pada 15 Mei, hari yang sama dengan pengisytiharan kemerdekaan Israel.

Sementara Yahudi Zionis meraikan tarikh itu sebagai kemenangan dalam pencarian negara setelah beribu-ribu tahun hidup tanpa tanah air, bagi rakyat Palestin ia adalah hari yang melambangkan pengusiran mereka dari tanah air mereka.

 

Bagaimana Israel Boleh Ada Di Palestin?

Negara Yahudi Israel dibentuk di tengah perang yang bermula pada tahun 1947 antara Palestin yang disokong oleh beberapa negara Arab dan peneroka Yahudi yang telah tiba di Palestin selama beberapa dekad kerana diusir dari Eropah dan pengembangan Zionisme.

Selama beratus-ratus tahun, orang-orang Yahudi dan Arab tinggal di Palestin sebagai warganegara Empayar Uthmaniyyah tetapi status quo berakhir selepas Perang Dunia I dan penubuhan Mandat Palestin dari Britain.

Pengisytiharan Balfour 1917 oleh Inggeris menyerahkan Palestin kepada gerakan Zionis walaupun majoriti berbahasa Arab di rantau itu.

Dalam tiga dekad berikutnya, yang didorong oleh pengusiran di Eropah, penghijrahan orang Yahudi ke wilayah itu dipercepat, menyebabkan ketegangan dengan penduduk asli Palestin yang takut dipaksa keluar dari tanah air mereka.

Ketakutan mereka akhirnya menjadi nyata apabila peneroka Zionis membentuk tentera dengan tujuan untuk mendapatkan wilayah sebanyak mungkin bagi negara Yahudi yang baru dan untuk mengurangkan penduduk Arab di wilayah yang baru diperoleh. Sebilangan besar perkampungan Arab hilang dari peta, akibat kempen ini.

 

Pengusiran Warga Palestin

Walaupun Israel berusaha menyebarkan dakyah bahawa populasi Palestin meninggalkan negara kerana kehendak mereka sendiri, catatan bersejarah, termasuk pernyataan oleh pemimpin Zionis yang paling senior, menjelaskan bahawa ada kempen untuk mengusir penduduk Palestin dari tanah mereka.

Pada awal tahun 1937, pemimpin Zionis David Ben-Gurion, yang menjadi perdana menteri pertama Israel, telah menjelaskan bahawa penduduk Palestin perlu dibersihkan dari wilayah yang diambil oleh Zionis.

“Kita harus mengusir orang Arab dan menggantikannya,” Ben-Gurion menyatakan dalam surat kepada anaknya.

Menjelang akhir Perang Dunia II, pengusiran orang-orang Yahudi dari Eropah semasa Holocaust menjadi terkenal dan semakin menguatkan tekad para peneroka Zionis untuk mendirikan sebuah negara di mana mereka memiliki majoriti sebanyak mungkin di wilayah yang dijarah.

 

Taktik Pengusiran Orang Palestin Yang Digunakan Israel

Dalam bukunya The Ethnic Cleansing of Palestin, sejarawan Israel Ilan Pappe memperincikan taktik yang digunakan oleh tentera Zionis untuk memaksa penduduk Palestin keluar dari kampung dan tanah mereka.

Ini termasuk pembunuhan beramai-ramai, seperti yang terjadi di kampung-kampung Deir Yassin dan Abu Shusha, serta ancaman kepada penduduk kampung bahawa mereka mungkin akan dibunuh jika tidak meninggalkan rumah mereka.

Beberapa pejuang Zionis juga bertanggungjawab untuk memperkosa wanita, termasuk gadis-gadis kecil, semasa perang 1948. Kejadian seperti itu memaksa warga Palestin keluar kerana takut terjebak dalam keganasan.

Secara keseluruhan, sekitar 700,000 orang Palestin terpaksa meninggalkan tanah air dan tidak kembali. Hari ini, berjuta-juta keturunan mereka juga dilarang oleh Israel untuk kembali ke rumah mereka.

 

Nakba yang berterusan Sehingga Kini

Orang-orang Palestin turut menderita lebih jauh ketika Tebing Barat dan Gaza jatuh ke tangan Israel ketika perang 1967.

Berjuta-juta orang Palestin, termasuk mereka yang kehilangan penempatan dengan penubuhan Israel, mendapati diri mereka terpaksa hidup di bawah pendudukan tentera dan juga penjarahan Israel yang berterusan di negara mereka.

Pada tahun 2010, 42 peratus wilayah di Tebing Barat berada di bawah bidang kuasa penempatan Israel atau dikendalikan secara langsung oleh tentera Israel.

Pada bulan April 2020, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengumumkan niatnya untuk menganeksasi Tebing Barat dengan sokongan AS.

Bagi kebanyakan rakyat Palestin, ini adalah bab terakhir dalam proses yang bermula dengan kehilangan tanah mereka pada tahun 1948.

Show More

Related Articles

Back to top button