AntarabangsaIsu Semasa

Covid-19, Perang Israel-Palestin Suramkan Sambutan Aidilfitri

Umat ​​Islam di seluruh dunia menyambut Hari Raya Aidilfitri pada hari Khamis di tengah meningkatnya peperangan antara Israel dan Palestin dan tahun kedua dalam wabak coronavirus.

 

83 Orang Termasuk Kanak-Kanak Terbunuh Di Gaza Di Aidilfitri

Perayaan yang menandakan berakhirnya bulan suci Ramadan, secara tradisinya disambut dengan solat di masjid, jamuan antara keluarga dan membeli pakaian.

Tetapi perayaan itu, yang sudah disambut sederhana kerana pandemik, disuramkan lagi dengan keganasan Israel terhadap Palestin, dengan kegusaran ia akan menyebabkan konflik yang lebih buruk.

Ketegangan meningkat kerana pengusiran Israel terhadap penduduk Palestin dari sebuah daerah di Jerusalem timur, yang dilihat oleh negara Yahudi sebagai sebahagian dari ibu kota mereka tetapi dicanggah oleh PBB.

Israel pada hari Khamis berusaha untuk mengatasi rusuhan antara orang Arab dan Yahudi di jalan-jalannya sendiri setelah beberapa hari bertukar tembakan dengan militan Palestin di Gaza.

Di Gaza, 83 orang terbunuh termasuk 17 kanak-kanak dan lebih daripada 480 orang cedera dalam beberapa hari serangan udara Israel tanpa henti di kawasan pantai yang sesak.

 

Dunia Islam Mengutuk Keras Tindakan Israel

Mewakili sebahagian besar dunia Muslim, Raja Arab Saudi, menyuarakan kritikan terhadap Israel dalam satu panggilan telefon dengan Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan pada hari raya.

Raja Salman “menegaskan Arab Saudi mengutuk keras tindakan Israel di Jerusalem dan tindakan keganasan yang dilakukan oleh Israel … (dan) menegaskan bahawa kerajaan itu menyokong rakyat Palestin,” lapor Saudi Press Agency.

 

Aidilfitri Umat Islam Di Seluruh Dunia Turut Suram

Umat Islam di Mekah memasuki masjid Agung Masjidilharam dengan memakai pelitup muka dan bersolat dengan penjarakan sosial.

Pemandangan itu berbeza dengan Aidilfitri tahun lalu, ketika masjid-masjid di Arab Saudi, rumah bagi tempat suci Islam, sebahagian besar tidak mempunyai jemaah dan khutbah dilarang kerana pengekangan ketat coronavirus.

Masjid Nabawi di kota suci Madinah secara berasingan mengumumkan “kesiapannya yang lengkap” untuk menerima para jemaah untuk solat Aidilfitri, lapor media negara.

Di Afghanistan, gencatan senjata selama tiga hari sempena Syawal yang disetujui oleh Taliban dan pemerintah yang berkelahi mula berkuatkuasa. Gencatan itu memberi harapan kepada rakyat Afghanistan menghadapi keganasan mematikan selama beberapa minggu.

Pertempuran telah meningkat sejak Amerika Syarikat melewatkan tarikh 1 Mei, yang disepakati dengan Taliban tahun lalu, untuk menarik semua tenteranya.

“Saya merasa sangat santai dan damai hari ini kerana hari raya dan tidak ada pertempuran,” kata Mirajuddin, yang mengunjungi kebun binatang Kabul bersama lima anaknya, semuanya berpakaian baru.

Negara-negara Asia Selatan pula telah melihat banyak orang menentang perintah kawalan coronavirus untuk pulang ke kampung untuk menyambut lebaran.

Show More

Related Articles

Back to top button