AntarabangsaIsu Semasa

Jepun Adakan Latihan Ketenteraan Pertama Dengan AS, Perancis

Pasukan Jepun, AS dan Perancis memulakan latihan ketenteraan bersama mereka yang pertama pada hari Selasa di barat daya Jepun, kerana kebimbangan meningkat terhadap ketegasan China yang semakin meningkat di rantau itu.

 

Jepun Ingin Menghalang China Yang Semakin Agresif

Sebuah kapal tentera laut Australia juga mengambil bahagian dalam latihan udara, darat dan laut selama seminggu yang melibatkan 300 tentera darat dari ketiga-tiga negara tersebut.

Latihan itu dilaksanakan ketika Tokyo ingin memperkukuh hubungan pertahanan dengan sekutu utamanya, AS dan kemaraan Beijing di laut China Timur dan Selatan turut menuntut tindakan awal itu.

“Latihan itu pasti menjadi penghalang kepada tingkah laku China yang semakin agresif di rantau ini,” kata Takashi Kawakami, ketua Institut Pengajian Dunia di Universiti Takushoku, kepada AFP.

“Dalam jangka panjang, komitmen Eropah di Indo-Pasifik dapat menjalin hubungan yang lebih erat antara Jepun dan NATO, sesuatu yang disokong oleh mantan perdana menteri Shinzo Abe,” tambahnya.

 

Jentera Latihan Yang Digunakan Semasa Latihan

Latihan yang merangkumi latihan jet tempur dan operasi dua alam, akan diadakan di wilayah Kyushu dan di laut dengan penjagaan SOP ketat untuk mengelakkan virus Covid-19.

Kapal selam Jepun dan 10 kapal darat – enam Jepun, dua Perancis, satu Amerika dan satu Australia – akan digunakan, kata seorang pegawai tentera laut Perancis kepada AFP.

 

Mengapa Jepun Rasa Terancam Oleh China?

China mendakwa sebahagian besar Laut China Selatan, memanggil apa yang disebut sembilan garisan putus untuk membenarkan apa yang dikatakannya adalah hak bersejarah bagi jalan utama perdagangan.

Jepun telah lama mengatakan bahawa ia terancam oleh sumber ketenteraan China yang besar dan pertikaian wilayah di rantau itu.

Kegiatan orang China di sekitar pulau Senkaku yang ditadbir Jepun, yang dituntut oleh Beijing dan disebut Diaoyus, adalah amat membimbangkan Tokyo.

 

Alasan Perancis Mengikuti Latihan Ketenteraan Bersama Ini

Perancis mempunyai kepentingan strategik di Indo-Pasifik termasuk wilayah seperti Reunion di Lautan Hindi dan Polinesia Perancis di Pasifik Selatan.

Perancis melancarkan strategi Indo-Pasifik pada 2018, menggambarkan Jepun, Australia, India dan AS sebagai rakan strategik utama di rantau ini.

Jepun jarang mengadakan latihan ketenteraan bersama dengan rakan sejawat Eropah, tetapi kapal pengangkut pesawat Britain dan kapal frigat Jerman dijangka dihantar ke wilayah Indo-Pasifik akhir tahun ini.

Show More

Related Articles

Back to top button