Gaya Hidup

Rakyat Romania Terima Suntikan Vaksin Dari Raja Dracula?

Pengunjung istana Bran Castle di Romania yang terkenal sebagai inspirasi untuk sarang Dracula akan diserang dengan jarum dan bukannya taring vampire dalam usaha vaksinasi koronavirus negara itu.

 

Tak Perlu Temu Janji Untuk Ke Istana Dracula

Kakitangan istana berharap perkhidmatan ini akan membawa lebih banyak orang ke lokasi di pergunungan Carpathian di Romania, di mana jumlah pelancong telah merosot sejak bermulanya wabak Covid-19.

Sesiapa sahaja boleh hadir tanpa janji temu setiap hujung minggu pada bulan Mei. Mereka juga dibenarkan masuk secara percuma ke pameran istana dengan 52 alat penyiksaan abad pertengahan.

“Saya datang untuk mengunjungi istana bersama keluarga saya dan ketika saya melihat poster itu, saya mengumpulkan keberanian saya dan bersetuju untuk mendapatkan suntikan,” kata jurutera berusia 39 tahun, Liviu Necula.

 

Sijil Keberanian Diberikan Setelah Disuntik Oleh Raja Dracula

Mereka yang mengambil suntikan diberi sijil yang memuji “keberanian dan tanggungjawab” mereka yang menjanjikan mereka akan disambut di istana “untuk 100 tahun akan datang” – dan juga menawarkan lawatan percuma ke “ruang penyiksaan”.

“Ideanya … adalah untuk menunjukkan bagaimana orang-orang disuntik pada 500-600 tahun yang lalu di Eropah,” kata pengarah pemasaran istana, Alexandru Priscu.

How to get from Brasov to Bran Castle - Travelling Balkans

 

Usaha Romania Untuk Menarik Rakyat Mendapatkan Vaksinasi

Terletak di lembah berkabut di pergunungan Carpathian, Bran Castle dikaitkan dengan putera Romania abad ke-15, Vlad Tepes, yang dikenali sebagai “the Impaler”, walaupun dia tidak pernah tinggal di sana.

Penulis buku Dracula, Bram Stoker dipercayai diilhamkan oleh Vlad dan keterangan Bran Castle ketika menulis novelnya tahun 1897 yang membantu menemukan genre vampire moden.

Kerajaan Romania telah menggandakan usaha vaksinasi tempatan dan “maraton” 24 jam di tempat-tempat utama seperti Perpustakaan Nasional di Bucharest supaya dapat memberikan imunisasi sebanyak mungkin kepada penduduknya.

“Pusat-pusat ini adalah untuk semua orang yang ingin mendapat vaksin tetapi tidak merasa seperti membuat janji temu dalam talian,” kata pengarah hospital Marius Nasta Beatrice Mahler kepada AFP.

Tetapi dia menambahkan bahawa masih sukar untuk menjangkau orang-orang yang tinggal di banyak kawasan tanpa doktor tempatan.

Hampir 3.6 juta orang Romania dari 19 juta orang di negara itu telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin, dengan pihak berkuasa mensasarkan lima juta pada bulan Jun.

Show More

Related Articles

Back to top button