AntarabangsaIsu Semasa

Tentera AS Keluar, Taliban Semakin Mara di Afghanistan

Pemberontak Taliban merampas sebuah daerah di Afghanistan utara, memaksa tentera kerajaan untuk berundur ke ibu kota wilayah itu ketika lonjakan keganasan baru-baru ini.

 

Taliban Merampas Beberapa Daerah Di Afghanistan

Pertempuran telah meningkat dalam beberapa minggu terakhir, dengan para pejabat Afghanistan mengatakan Taliban telah meningkatkan serangan mereka sejak Washington mengumumkan rancangan bulan lalu untuk menarik semua tentera AS pada 11 September.

Militan merampas daerah Barka di wilayah utara Baghlan setelah berjam-jam bertempur dengan pasukan Afghanistan, yang mundur ke kota utama, kata Jawed Basharat, jurucakap polis wilayah.

Taliban mengalami kerugian besar dalam pertempuran itu, tambahnya, tetapi seorang pegawai kanan keselamatan yang tidak mahu disebutkan namanya mengatakan sekurang-kurangnya 10 pasukan keselamatan terbunuh dan 16 yang lain ditangkap oleh Taliban.

Daerah itu jatuh sehari setelah pasukan keselamatan Afghanistan membalas serangan besar-besaran Taliban di wilayah Helmand di selatan.

 

Lebih 100 Serangan Ke Atas Taliban Berlaku

Kerajaan Afghanistan mengatakan telah mencatatkan lebih dari 100 serangan Taliban ke atas pasukan keselamatan dan tentera kerajaan di 26 dari 34 wilayah selama 24 jam terakhir.

Taliban menguasai sebuah pos kecil di jalan raya di Baghlan, membunuh sembilan tentera Afghanistan dan mencederakan beberapa orang, kata pegawai wilayah pada hari Selasa.

 

Mangsa Pemberontakan

Jurucakap polis Kabul Ferdaws Faramarz mengatakan seorang terbunuh dan tiga cedera ketika bom di tepi jalan meletupkan kenderaan milik pegawai kesihatan di luar bandar.

Satu lagi bom di tepi jalan membunuh seorang komander polis daerah di wilayah tenggara Paktika semalam, kata para pegawai.

 

Penarikan Diri Amerika Dari Afghanistan Memburukkan Keadaan?

Walaupun Amerika Syarikat melewati tarikh akhir penarikan diri pada 1 Mei yang dipersetujui dalam perbincangan dengan Taliban tahun lalu, penarikannya telah bermula.

Pengkritik keputusan Presiden Joe Biden untuk menarik diri mengatakan bahawa militan Islam akan berusaha untuk kembali berkuasa.

Kumpulan Islam ekstremis sekarang menguasai lebih banyak wilayah sejak penggulingannya oleh pasukan pimpinan AS setelah serangan 11 September ke atas Amerika Syarikat pada tahun 2001.

Show More

Related Articles

Back to top button