PolitikTempatan

Campur Tangan Politik Dalam PDRM, Undang-Undang Perlu Diubah?

Perlukah undang-undang dalam Perlembagaan Persekutuan yang memberikan kebenaran menteri dalam negeri menentukan ketua Suruhanjaya Pasukan Polis (PFC) diubah untuk mengalihkan kepemimpinan polis dari campur tangan politik seperti yang disarankan oleh Ketua Polis Negara yang akan keluar Tan Sri Abdul Hamid Bador?

 

Ahli Politik Perlu Diganti Dengan Pihak Bukan Politik Dalam PFC?

Presiden Persatuan Patriot Nasional, Datuk Mohamed Arshad Raji berkata, beliau menyokong penuh pindaan terhadap Perlembagaan untuk memastikan integriti PFC dijunjung pada tahap tertinggi.

“Ada keperluan penting untuk mengganti ahli politik dengan pegawai yang tidak berpihak kepada politik untuk mengetuai PFC. Malah tiga bekas pegawai polis dalam PFC harus disingkirkan dan diganti dengan pengarah polis yang sedang berkhidmat. Ini untuk membolehkan isu-isu berterusan dalam kepolisan dapat diselesaikan,” katanya kepada The Sun semalam.

Beliau berkata menteri dalam negeri tidak seharusnya mempunyai kuasa mutlak dalam keputusan pertukaran atau kenaikan pangkat pegawai kanan polis kerana IGP lebih memahami pegawainya dan keputusannya mengenai perkara tersebut harus dihormati.

 

Pegawai Berintegriti Tinggi & Mengetahui Struktur Polis Disaran Mewakili PFC

Peguam perlembagaan Syahredzan Johan mengatakan perlu ada mekanisme untuk membolehkan pemeriksaan oleh Parlimen terhadap keputusan yang dibuat oleh PFC.

“Lapisan pemeriksaan tambahan akan berguna dan pemeriksaan seperti itu mungkin boleh dilakukan oleh sebuah jawatan kuasa Parlimen,” katanya.

Syahredzan bersetuju bahawa ketua PFC harus diisi oleh bukan ahli politik.

Ahli akademik dan ahli kriminologi, Datuk P Sundramoorthy berkata, oleh sebab ahli politik berkewajiban untuk melayani segmen masyarakat tertentu, tidak wajar mereka mempunyai peranan tinggi dalam PFC.

Profesor Madya Universiti Sains Malaysia (USM) juga mengatakan individu tidak berkaitan politik harus mempengerusikan PFC.

“Tidak semestinya mantan hakim. Ia boleh menjadi doktor, ahli akademik atau peguam yang berintegriti tinggi dan mengetahui struktur polis. Jantina dan etnik juga harus diwakili dalam PFC. Kementerian dalam negeri semestinya mengambil peranan sebagai sekretariat. Seharusnya tidak ada ahli politik dalam PFC,” katanya.

 

Menteri Dalam Negeri Dalam PFC Tidak Ada Masalah – Tan Sri Musa

Bagaimanapun, mantan IGP Tan Sri Musa Hassan mengatakan seorang menteri dalam negeri yang mengambil peranan sebagai ketua PFC mengikut Perlembagaan tidak menjadi perhatian serius kerana tidak memberikan kuasa mutlak kepadanya kerana ada anggota lain dalam suruhanjaya itu termasuk IGP dan bekas pegawai tertinggi polis.

“Tidak pernah menjadi masalah di masa lalu. Menteri dalam negeri mungkin ketua PFC tetapi keputusan apa pun yang dibuatnya dapat ditolak oleh anggota suruhanjaya yang lain. Terdapat tiga bekas pegawai kanan polis dalam PFC dan mereka tidak mempunyai alasan untuk takut kepada menteri dalam negeri kerana mereka sudah bersara. IGP harus bekerjasama dengan menteri dalam negeri, jika gagal, maka dia harus memilih untuk mengosongkan jawatannya,” katanya.

 

IGP Harus Mengutamakan Undang-Undang & Tak Perlu Takut

Musa yang mengakui bahawa ada juga campur tangan dalam pasukan polis oleh ahli-ahli politik selama kepimpinannya mengatakan bahawa beliau menangani perkara itu dengan hanya mengutamakan undang-undang.

“Sekiranya seorang pegawai polis diperintahkan oleh atasannya untuk melakukan tindakan yang dianggap tidak sah oleh undang-undang, dia tidak perlu mematuhi dan tidak akan diambil tindakan terhadapnya. Kita perlu tegas dan tidak takut. Tidak sukar, ikut saja undang-undang.

“Semasa saya sebagai IGP, ahli politik dari kedua-dua puak campur tangan dalam kerja polis. Sebagai contoh, ketika kita menangkap taikun, akan ada panggilan untuk membebaskan mereka. Walaupun saya diperintahkan oleh atasan saya, saya menolak dan tegas dengan keputusan saya. Kita harus menghormati orang atasan kita dan jangan takut untuk menentang mereka. Pegawai atasan sebaliknya harus menghormati orang bawahannya,” katanya.

 

Tidak Sesuai Abdul Hamid Secara Terbuka Meluahkan Masalah Integriti Pasukan Polis

Musa mengatakan bahawa beliau merasakan bahawa tindakan Abdul Hamid untuk disiarkan secara terbuka dengan masalah integriti dalam pasukan polis dan pertikaiannya dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin tidak sesuai kerana persepsi orang ramai terhadap seluruh pasukan polis akan terjejas.

Pada hari Jumaat, dalam satu sidang media, Abdul Hamid mengecam Hamzah kerana campur tangan dalam urusan polis, terutama dalam kenaikan oangkat dan pertukaran pegawai polis kanan baru-baru ini.

Abdul Hamid juga meminta agar ketua PFC ditawarkan kepada orang bukan politik seperti bekas hakim.

Show More

Related Articles

Back to top button