Amerika SyarikatPolitik

Biden: AS Tidak Mahu Cetus Konflik Dengan China, Rusia

Presiden AS Joe Biden mengatakan bahawa beliau tidak mahu mencetuskan konflik dengan China atau Rusia dan akan memberikan fokus baru pada diplomasi dalam ucapan pertamanya di Kongres. Ucapan itu menandakan perubahan dasar yang berbeza daripada pemerintahan Donald Trump, dengan pendirian Biden berulang kali berbicara tentang kerjasama global.

 

Biden Berbual Dengan Presiden China Tentang Perkara Ini

Namun Biden tetap berjanji untuk bersikap tegas terhadap kedua-dua kuasa tersebut dan menekankan kekuatan China yang semakin meningkat untuk mempromosikan pelaburan besar di Asia.

Pelaburan berjuta-juta dolar itu “memajukan dasar luar yang menguntungkan kelas menengah” tetapi semua negara mesti mematuhi “peraturan yang sama,” kata Biden.

Biden mengatakan bahawa beliau memberitahu Presiden Xi Jinping dalam perbualan telefon pertama selama dua jam setelah menjawat jawatan itu bahawa “kami mengalu-alukan persaingan¬† dan kami tidak mencari konflik.”

“Tetapi saya juga menjelaskan bahawa kami akan mempertahankan kepentingan Amerika secara menyeluruh,” katanya.

 

Pendirian Amerika Terhadap Perang Dagang

“Amerika akan menentang amalan perdagangan yang tidak adil yang melemahkan pekerja dan industri Amerika, seperti subsidi untuk syarikat milik negara dan pencurian teknologi Amerika dan harta intelek,” katanya.

“Saya juga mengatakan kepada Presiden Xi bahawa kita akan mempertahankan kehadiran ketenteraan yang kuat di Indo-Pasifik seperti yang kita lakukan dengan NATO di Eropah – bukan untuk memulai konflik tetapi untuk mencegahnya,” kata Biden.

Selain itu, Biden menyatakan hubungannya dengan Xi ketika kedua-duanya menjadi naib presiden dan memberi amaran bahawa pemimpin China yang paling berkuasa selama bertahun-tahun mempunyai rancangan tegas untuk masa depan.

“Dia sungguh-sungguh untuk menjadi negara yang paling penting dan berpengaruh di dunia,” kata Biden.

 

Dasar Kerajaan Biden Berbeza Dengan Sewaktu Trump Memerintah

Ketegangan meningkat dengan China sejak beberapa tahun kebelakangan ini kerana Amerika Syarikat juga bimbang dengan gerakan ketenteraan China dan masalah hak asasi manusia, termasuk yang digambarkan oleh Washington sebagai genosid terhadap minoriti Uighur yang kebanyakannya beragama Islam.

Ucapan itu menandakan perubahan dasar yang berbeza dari pemerintahan Donald Trump, dengan Biden berulang kali berbicara tentang kerjasama global.

“Tidak ada tembok yang cukup tinggi untuk menyekat virus,” kata Biden, yang menyindir pembinaan tembok oleh Trump di sempadan Mexico.

 

Pendirian Biden Terhadap Rusia

Biden juga mengatakan bahawa Amerika tidak akan memilih hubungan buruk dengan Rusia.

Dalam tiga bulan pertama di pejabatnya, Biden telah memberi fokus kes keracunan aktivis politik Rusia, Alexei Navalny dan atas dakwaan campur tangan Rusia dalam pilihan raya AS dan operasi penggodaman.

Tetapi Biden juga telah mengusulkan pertemuan kemuncak di negara ketiga dengan Presiden Vladimir Putin untuk membawa kestabilan hubungan dan menunjukkan dalam pidatonya kepada kerjasama tentang perubahan iklim dan perluasan program baru bernama START serta perjanjian pengurangan nuklear perang Dingin yang terakhir.

“Saya menyatakan dengan jelas kepada Putin bahawa kami tidak akan melakukan serangan tetapi tindakan mereka akan membawa kesan,” kata Biden.

 

Pendirian Biden Tentang Program Nuklear Iran & Korea Utara

Biden juga berjanji untuk melakukan diplomasi tentang “ancaman serius” program nuklear Iran dan Korea Utara.

“Kami akan bekerjasama erat dengan sekutu kami untuk menangani ancaman yang ditimbulkan oleh kedua-dua negara ini melalui diplomasi dan pencegahan tegas,” kata Biden.

Amerika Syarikat mengadakan rundingan tidak langsung dengan Iran di Vienna dalam usaha memasukkan semula perjanjian denuklearisasi yang dibuang Trump.

Pentadbiran Biden secara berasingan juga akan mengkaji dasar Korea Utara setelah diplomasi peribadi Trump yang merangkumi tiga pertemuan dengan pemimpin Kim Jong Un.

Biden juga mengatakan beliau menegaskan kembali keutamaan AS dengan mengakhiri perang di Afghanistan di mana beliau telah menarik pasukan tentera As setelah 20 tahun berperang.

Show More

Related Articles

Back to top button