AntarabangsaIsu Semasa

Belia Myanmar Tubuh Pasukan Pertempuran Khas Menentang Tentera

Sekitar 120 belia berjoging melalui hutan berlumpur pada waktu pagi dalam sebuah video yang dikeluarkan oleh sebuah kumpulan yang telah menyatakan dirinya sebagai pasukan pertempuran baru melawan tentera junta Myanmar.

 

Belia Myanmar Dapat Latihan Dari Tentera Etnik

Seorang pengasas kumpulan itu, Mon Mon, mengatakan bahawa Angkatan Pertahanan Bersatu terdiri daripada penunjuk perasaan menentang rampasan kuasa 1 Februari yang melarikan diri dari tindakan keras di mana ratusan penunjuk perasaan telah dibunuh oleh pasukan keselamatan.

Gambar yang diterbitkan oleh Reuters itu adalah yang pertama menunjukkan bekas penunjuk perasaan mendapat latihan dari tentera etnik di wilayah sempadan Myanmar – tanda krisis yang semakin mendalam di negara dengan 53 juta orang penduduk itu.

a group of people walking down a dirt road: Protesters join a training led by Karen National Union (KNU)

“Kami di sini untuk mengikuti latihan ketenteraan selama tiga bulan dan kami semua mempunyai satu tujuan iaitu revolusi,” kata Mon Mon kepada Reuters.

“Kebanyakan di sini berusia 20-an, pelajar. Ada yang dewasa sekitar 35 tahun, 40 tahun, tetapi ramai dari Generasi Z.”

 

Anggapan Tentera Myanmar Tentang Perkara Ini

Tentera Myanmar tidak menjawab permintaan untuk memberi komen. Sebelum, tentera telah menggambarkan penunjuk perasaan yang menuntut pemulihan kerajaan sivil yang dipimpin oleh pemenang Nobel Aung San Suu Kyi sebagai perusuh yang mengancam keselamatan negara.

Mon Mon, mengatakan kumpulan yang sedang menjalani latihan termasuk sekitar 250 orang, 20 di antaranya wanita, tetapi organisasi itu mempunyai sekitar 1,000 orang di seluruh Myanmar.

 

KNU Sudah Menguasai Sempadan Thailand?

Dia mengatakan bahawa latihan itu sedang berlangsung di kawasan yang diadakan oleh Kesatuan Nasional Karen (KNU), salah satu daripada dua dozen organisasi etnik bersenjata yang telah berjuang untuk mendapatkan autonomi yang lebih besar selama beberapa dekad di pinggir Myanmar.

Ketua urusan luar negeri KNU, Padoh Saw Taw Nee, memberitahu Reuters bahawa dia tidak dapat mengesahkan atau menafikan sama ada latihan diberikan di sana.

Pertempuran meletus awal hari ini berhampiran sempadan Thailand dan KNU mengatakan pasukannya telah menguasai pos tentera di sana. Tentera tidak memberi komen.

 

Tentera Belia Myanmar “Untuk rakyat”                         

Mon Mon mengatakan banyak dari mereka yang mendapat latihan ketenteraan adalah mereka yang berada di depan dalam tunjuk perasaan, di mana para pemuda yang membawa perisai sementara dan bersenjatakan lastik dan senapang udara telah menghadapi tentera yang dilengkapi dengan senjata di medan perang.

Imej video menunjukkan hanya latihan dan pelajaran di kelas, bukan latihan senjata. Sebilangan besar rekrut berpakaian hitam. Mereka dilatih oleh lelaki dengan pakaian tempur.

“Apa yang kamu lakukan?” para pemuda dapat didengar melaungkan “Kami sedang berlatih”, “Mengapa kamu melakukannya?”, “Untuk melawan”, “Untuk siapa?”, “Untuk rakyat.”

 

Belia Myanmar Menjadi Latihan Tentera Sehingga 3 Bulan

Anak lelaki sulung Mon Mon adalah antara 15 yang pertama dilatih, katanya, menjelaskan masa latihan dari 10 hari hingga tiga bulan sehingga ada yang akan kembali ke rumah selamat untuk memulakan tindakan menentang tentera.

“Selama 10 hari latihan, ini adalah latihan yang sangat asas. Mereka akan tahu bagaimana memasang dan membongkar dan akan menembak tiga peluru,” katanya.

“Latihan satu bulan setengah merangkumi latihan letupan dan latihan menembak.”

 

Belia Bersatu Dengan Pesaing Junta Untuk Menang

Kumpulan itu tidak cukup besar untuk beroperasi secara bebas sehingga perlu bekerjasama dengan kumpulan bersenjata etnik atau Kerajaan Perpaduan Nasional yang ditubuhkan oleh pesaing awam junta, katanya.

Kerajaan Perpaduan Nasional tidak menjawab permintaan untuk memberi komen tetapi telah mengatakan bahawa ia akan membentuk tentera persekutuan baru.

“Kami akan memerangi sistem ini bukan untuk parti atau individu,” kata Mon Mon, merujuk pada perlawanan terhadap penguasaan tentera selama puluhan tahun di Myanmar.

Sekurang-kurangnya 750 orang awam terbunuh oleh pasukan keselamatan sejak rampasan kuasa, menurut kumpulan aktivis Assistance Association for Political Prisoners. Pemimpin Asia Tenggara bertemu dengan pemimpin junta Min Aung Hlaing pada hujung minggu dan mengatakan mereka mempunyai konsensus untuk mengakhiri keganasan.

 Suu Kyi masih dalam tahanan, dituduh melanggar undang-undang keselamatan negara dan pelbagai lagi tuduhan.

Show More

Related Articles

Back to top button