Gaya Hidup

Ini Dia Keistimewaan Perpustakaan di Terengganu Yang Diminati Ramai

Sebaik sahaja anda melangkah ke Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT), yang terletak di Padang Hiliran, Kuala Terengganu, anda akan dibawa ke kompleks interaktif dan canggih seperti yang lain.

Kegembiraan dan kekaguman pasti dirasai pengunjung yang mengunjunginya kerana terdapat beberapa kemudahan canggih yang disediakan – di mana puluhan ribu khazanah pengetahuan disimpan dengan teliti.

Ketua Unit Pengumpulan dan Digitalisasi PPAT, Majidah Che Ali mengatakan bahawa pelbagai transformasi telah dilakukan di bangunan mereka baru-baru ini.

Ia bersesuaian kerana kebanyakan rakyat Terengganu menjadikan tempat ini sebagai institusi rujukan pengetahuan nombor satu.

PPAT menyediakan pelbagai kemudahan interaktif untuk seisi keluarga

“Kemudahan seperti bilik e-permainan, surau, bilik kanak-kanak khas yang dilengkapi dengan pelbagai permainan dan juga ruang penyusuan ibu, – membuatkan semua kemudahan ini berjaya menjadikan PPAT perpustakaan awam yang sangat mesra pengguna.

“Semua kemudahan ini terbukti berjaya membantu pengunjung menghabiskan lebih banyak masa di PPAT, terutama bagi keluarga yang berada di sini kerana PPAT menyediakan ruang khas yang sesuai untuk semua peringkat usia dari kanak-kanak hingga dewasa,” katanya dalam satu temubual bersama Bernama.

PPAT yang berjaya menyediakan fasiliti interaktif yang canggih berjaya mencatat kedatangan 226,589 kedatangan pengunjung pada 2019, sebelum pandemik Covid-19 bermula.

Memelihara dan memperkuat koleksi perpustakaan

Selain kemudahan fizikal, ia juga sentiasa mengemaskini dalam mengakses maklumat yang lebih komprehensif dan terkini melalui proses pendigitalan buku untuk memelihara koleksi perpustakaan, di mana ia boleh kekal menjadi harta warisan intelektual.

Proses pendigitalan, yang dimulai pada tahun 2013, adalah proses menukar sumber perpustakaan, seperti manuskrip dan buku, dari bentuk dicetak menjadi digital sehingga dapat diakses secara dalam talian.

Majidah mengatakan bahawa koleksi seperti manuskrip lama mempunyai nilai sejarah yang sangat berharga, dan mereka perlu disimpan untuk generasi akan datang.

Ia termasuk bahan dari 11 individu kelahiran Terengganu yang menyumbang koleksi sejarah mereka yang merangkumi banyak cabang ilmu, termasuk sejarah peradaban Islam, peradaban, undang-undang dan politik Terengganu sejak awal abad ke-19.

PPAT dalam mengekalkan kepentingan ilmu melalui rujukan dari perpustakaan

Untuk memastikan koleksi dapat dijadikan buku dengan sempurna, PPAT juga meminta nasihat daripada Arkib Negara dan Lembaga Muzium Terengganu.

Menyedari pentingnya memupuk minat membaca untuk generasi muda, PPAT secara aktif mempromosikan beberapa segmen baru di bangunan ini, termasuk bahagian Buku Infaq, yang membolehkan sesiapa sahaja menyumbangkan koleksi buku mereka untuk diambil oleh mereka yang memerlukan.

Show More

Related Articles

Back to top button