MalaysiaPolitik

Rakyat Kurang Berpuas Hati Dengan PN Kerana Keadaan Ekonomi?

Ketidakpuasan masyarakat terhadap pentadbiran Perikatan Nasional (PN) secara beransur-ansur meningkat apabila rakyat Malaysia kini semakin tertekan dengan keadaan ekonomi, menurut tinjauan Invoke.

 

Invoke: Orang Yang Berpuas Hati Dengan Kerajaan PN Semakin Menurun

Dalam tinjauan yang dibuat oleh Malay Mail, 62 peratus responden yang ditinjau pada bulan Februari mengatakan mereka tidak berpuas hati dengan keadaan ekonomi negara, hasil tinjauan ini jauh lebih tinggi dari 49 persen pada bulan Julai 2020.

Mereka yang mengatakan bahawa mereka berpuas hati menurun dari 41 peratus pada bulan Julai tahun lalu menjadi 32 peratus pada bulan Februari.

“Jika dibandingkan dengan perpecahan 50-50 yang dihadapi [Barisan Nasional] pada malam [pilihan raya umum ke-14], hanya ada satu kesimpulan – PN menghadapi masalah.

 

Sebab Utama Keyakinan Terhadap PN Menurun Ialah Tentang Ekonomi

“Percubaan gabungan pemerintah untuk menghidupkan kembali ekonomi telah dipengaruhi oleh gelombang Covid-19 kedua dan ketiga.

“Namun, selagi PN tidak dapat mengawasi perubahan ekonomi, ia akan dibebani dengan stigma gagal meringankan kesulitan ekonomi – pada tingkat yang jauh melebihi BN sebelum PRU14,” kata tinjauan itu.

Tinjauan Invoke yang berjudul ” Uncharted Territory”, meninjau 7,860 pemilih berdaftar antara 18 Disember 2020 dan 21 Februari 2021.

Tinjauan ini dilakukan dengan dua objektif keseluruhan: untuk mengukur sentimen pengundi enam bulan setelah pembentukan pemerintah PN yang tidak terpilih dan mengukur kebencian atas “penolakan mandat rakyat.”

PN mengambil alih pemerintahan persekutuan setelah pentadbiran Pakatan Harapan runtuh berikutan pembelotan Bersatu, yang menjadi tunjang gabungan pemerintah semasa.

Serentak dengan itu, tinjauan juga meninjau 500 pengundi masing-masing di enam daerah yang berbeza: Gombak, Hang Tuah Jaya, Johor Baru, Seremban, Tanjong Malim, dan Wangsa Maju.

 

Apa Kata Hasil Tinjauan Tentang Masa Hadapan Ekonomi Malaysia?

Selain ketidakpuasan dengan keadaan sekarang, tinjauan ini juga menunjukkan kebimbangan yang signifikan terhadap ekonomi negara pada masa hadapan.

Kurang daripada satu daripada tiga responden yang ditinjau pada bulan Februari menjangkakan ekonomi akan pulih menjelang tahun depan berbanding 27 peratus yang percaya sebaliknya; 43 peratus mengatakan mereka tidak pasti.

Penurunan keyakinan ketara berbanding bulan Julai tahun lalu, ketika hampir separuh responden mengatakan mereka optimis terhadap prospek ekonomi Malaysia. Kemudian, hanya 17 peratus merasakan keadaan akan memburuk dan 38 peratus tidak pasti.

“Kurangnya optimisme dalam satu hal, tetapi setelah PKP 2.0 dan Darurat, ada peningkatan tajam dalam jumlah pengundi yang benar-benar percaya bahawa ekonomi tidak akan lebih baik pada tahun mendatang. Trend ini berterusan hingga Februari 2021,” kata tinjauan itu.

 

Darurat Memberi Kesan Kepada Ekonomi?

Pada 13 Januari, kerajaan mengumumkan akan melaksanakan perintah kawalan pergerakan kedua berikutan lonjakan kes Covid-19.

Sehari sebelumnya, negara juga ditempatkan dalam keadaan Darurat dengan alasan bahawa kerajaan memerlukan langkah luar biasa untuk mengatasi situasi Covid-19.

Dalam pada itu, tiga pakar ekonomi terkemuka termasuk penasihat penyelidikan Khazanah Research Institute (KRI) Profesor Jomo Kwame Sundaram baru-baru ini memberi amaran bahawa penerusan Darurat akan mengikis keyakinan pelabur terhadap Malaysia.

 

Elak PKP Untuk Rugi Besar Dalam Ekonomi

Mereka juga mendesak kerajaan untuk menghindari PKP dengan mengatakan langkah-langkah tersebut menyebabkan kerugian yang lebih besar bagi ekonomi daripada faedah yang diperoleh dalam mengendalikan Covid-19.

Dalam penemuan yang menyokong nasihat ini, 45 peratus responden memberitahu Invoke pada bulan Disember bahawa mereka secara langsung mengetahui sekurang-kurangnya satu orang yang kehilangan pekerjaan mereka semasa PKP pertama pada bulan Mac 2020.

Pada bulan Februari ini atau sebulan setelah PKP 2.0 dilaksanakan, 43 peratus responden mengatakan bahawa mereka mengetahui sekurang-kurangnya satu orang yang menjadi pengangguran akibatnya, menunjukkan bahawa penguncian kedua hampir sama buruknya secara ekonomi dengan yang pertama walaupun lebih lemah.

“Secara keseluruhan, ia memberitahu bahawa sekurang-kurangnya dua per lima populasi pengundi nasional telah menyaksikan kesan buruk ekonomi PKP telah menjejaskan orang yang mereka sayangi. Ini menjadikan ketidakpastian ekonomi yang sedang berlaku terasa lebih nyata, ” kata tinjauan itu.

PKP 2.0 nampaknya membendung “gelombang ketiga” jangkitan Covid-19 Malaysia tetapi kes baru mula meningkat lagi dan kini telah meningkat di atas angka 2,000 kes hanya beberapa hari sebelum Mei, ketika kerajaan mensasarkan jumlah kes jatuh di bawah 500 setiap hari.

Show More

Related Articles

Back to top button