Isu SemasaTempatan

Covid-19: Malaysia Di Ambang Gelombang Ke-4

Doktor memberi amaran bahawa Malaysia berada di ambang gelombang ke-4 jangkitan Covid-19 kerana jumlah kes aktif meningkat kepada 16,300 semalam.

Menurut data Kementerian Kesihatan (KKM), terdapat 1,767 kes harian baru yang dilaporkan berbanding 1,290 pemulihan, dan 12 kematian baru juga dicatatkan semalam.

Presiden Persatuan Pakar Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar memberitahu The Malaysian Reserve bahawa gambaran sebenar mengenai apa yang dijangkakan dari gelombang keempat dapat dilihat jika KKM mendedahkan statistik pengawasan masyarakat.

 

Barisan Hadapan Bersedia Dengan Gelombang Ke-4 Covid-19

“Apa pun yang mereka sebut, kes masih ada dalam masyarakat. Ini tidak reda sejak awal tahun ini dan akan berlangsung hingga berbulan-bulan dan mungkin bertahun-tahun ke depan. Jumlah kes yang dilaporkan akan bergantung pada polisi negara dan tempat pengujian dilakukan,” kata Dr Zainal Ariffin.

Dari segi persiapan, Dr Zainal mengatakan pekerja penjagaan kesihatan barisan hadapan bersedia dan mampu menangani gelombang keempat Covid-19 sekiranya ia berlaku.

 

Data Covid-19 Malaysia Tidak Stabil

Menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, data dari KKM selama dua minggu terakhir menunjukkan bahawa wabak virus di seluruh negara “tidak stabil”.

Keputusan kerajaan untuk membenarkan bazar dan solat tarawih untuk Ramadan dengan prosedur operasi standard yang ketat (SOP) telah mendapat reaksi bercampur-campur dari orang awam dan penyokong kesihatan.

 

Gelombang Ke-4 Lebih Membimbangkan

Ketua saintis klinikal dan inovatif Osel Group, Dr Kris See mengatakan gelombang berikutnya lebih membimbangkan kerana ia mungkin melibatkan varian virus.

“Yang membimbangkan adalah gelombang yang datang ini mungkin melibatkan strain mutasi virus Covid-19. Juga, kadar jangkitan negara atau jumlah R-naught terus meningkat melepasi 1.0.

“Dengan sekolah dan universiti dibuka semula, kita menyaksikan banyak kluster dari institusi pendidikan dan tempat kerja,” katanya.

Dr See menunjukkan bahawa sebelumnya, kes yang dijangkiti di sektor pembinaan rendah disebabkan oleh polisi ketat yang dikenakan oleh pihak berkuasa.

Dr See yakin orang ramai perlu terus mengamalkan SOP dan menjaga penjarakan serta mendaftar untuk melakukan vaksinasi.

 

Imuniti Kelompok Melalui Vaksinasi Harus Cepat Dicapai

“Tahap 1 vaksinasi hampir tidak selesai dan kami masih mendengar banyak kes barisan hadapan belum diberi vaksin.

“Hanya dengan mencapai imuniti kelompok, kita akan memiliki kesempatan bertarung untuk mengakhiri kesulitan ini. Saya mengesyorkan kita mesti mula memandang Covid-19 sebagai endemik dan bukannya sebagai wabak,” katanya.

Satu kenyataan pejabat perwakilan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) ke Malaysia, Brunei dan Singapura memberi amaran bahawa wabak itu masih belum selesai dan kita tidak boleh berserah dan meletakkan diri kita dan orang lain dalam risiko.

“Dalam era inovasi sosial dan teknologi baru ini, lebih mudah daripada sebelumnya untuk kita berhubung walaupun kita terpisah, dan kita harus memanfaatkan sepenuhnya ini semasa cuti akan datang,” kata wakil WHO ke Malaysia, Brunei dan Dr Lo Ying-Ru Singapura.

 

WHO Menerbitkan Nasihat Untuk Merayakan Perayaan

Untuk menolong orang merayakan perayaan keagamaan dengan selamat, WHO telah menerbitkan nasihat untuk orang ramai, yang dilengkapi dengan tip untuk para pemimpin agama, tentang cara menjaga amalan agama semasa Covid-19; panduan mengenai acara keagamaan yang melibatkan perhimpunan massa; yang berkaitan dengan amalan selamat pada bulan Ramadhan, Wesak dan acara keagamaan utama yang lain.

WHO juga menggesa orang untuk mendapatkan vaksin berdasarkan jadual vaksinasi di negara mereka walaupun pada hari cuti.

“Penting untuk diperhatikan bahawa bagi mereka yang menyambut Ramadan, vaksin dan bahan Covid-19 sesuai dengan perintah agama sebelumnya dan vaksinasi tidak membatalkan amalan berpuasa setiap hari.

“Sangat menggembirakan untuk melihat vaksin terhadap Covid-19 mulai menjangkau kumpulan keutamaan tinggi, tetapi sehingga vaksin sampai ke semua orang, kita semua harus meneruskan tingkah laku mengikut SOP ketika melakukan perjalanan, beribadah, merayakan atau menjalani kehidupan seharian kita,” katanya.

Lebih jauh lagi, Dr Lo mendorong orang untuk terus mendengar arahan pihak kesihatan mereka dan mematuhi panduan tempatan kerana tingkah laku individu dan masyarakat masih merupakan senjata paling ampuh untuk melawan wabak tersebut.

Show More

Related Articles

Back to top button