AntarabangsaIsu Semasa

Myanmar Batal Perayaan Tradisi Thingyan, Protes Secara Senyap

Penentang pemerintahan ketenteraan di Myanmar membatalkan perayaan tahun baharu tradisional hari ini, Perayaan Thingyan dan sebaliknya menunjukkan kemarahan mereka pada rampasan kuasa 1 Februari melalui demonstrasi dan protes kecil di seluruh negara.

 

Percutian Tahun Baru Perayaan Thingyan Di Myanmar Dibatalkan Rakyat

Percutian Tahun Baru lima hari, yang dikenali sebagai Thingyan, biasanya disambut dengan doa, pembersihan ritual patung Buddha di kuil-kuil dan penyiraman air suci di jalanan.

“Kami tidak merayakan Thingyan tahun ini kerana lebih daripada 700 nyawa yang tidak bersalah telah terbunuh,” kata seorang pengguna Twitter bernama Shwe Ei.

Wanita yang memakai pakaian cantik untuk percutian paling penting tahun ini melakukan protes dengan memegang periuk tradisional yang mengandungi tujuh bunga dan daun.

Orang ramai juga melukis salut tiga jari yang sering digunakan sebagai simbol protes di periuk Thingyan mereka.

Call for protests as Myanmar marks Thingyan, toll rises to 710 | Myanmar News | Al Jazeera

 

Rakyat Myanmar Lebih Memilih Untuk Protes Terhadap Junta Tentera

Protes kecil diadakan di banyak bandar, menurut gambar yang disiarkan oleh media. Di beberapa tempat, orang mempamerkan puluhan periuk Thingyan dengan pesanan seperti “Selamatkan Myanmar” dalam protes senyap menentang tentera.

Tidak ada laporan segera mengenai keganasan tetapi maklumat tidak dapat diakses kerana junta mengawal internet jalur lebar dan perkhidmatan data mudah alih. Jurucakap junta tidak dapat dihubungi untuk memberi komen.

Aktivis telah meminta tunjuk perasaan yang serupa sepanjang percutian yang berlangsung hingga hari Sabtu ini untuk mengekalkan momentum kempen mereka.

 

Dua Tahun Berturut-Turut Perayaan Thingyan Dibatalkan

Ini adalah tahun kedua berturut-turut perayaan tahun baharu Thingyan dihentikan. Tahun lalu, ini kerana novel coronavirus.

“Kami tidak dapat menikmati tahun ini. Kami akan meraikannya setelah mendapat demokrasi,” kata pengguna Twitter lain, Su Su Soe.

Rampasan kuasa bulan Februari telah menyebabkan Myanmar kembali berada dalam krisis setelah 10 tahun langkah tentatif menuju demokrasi.

 

Protes Di Myanmar Dilihat Tidak Akan Reda Selagi Demokrasi Tidak Ditegakkan

Penentang pemerintahan ketenteraan telah melakukan tunjuk perasaan setiap hari dan pekerja di banyak sektor mogok, menjadikan ekonomi terhenti.

Pasukan keselamatan telah bertindak balas dengan keganasan, membunuh 710 penunjuk perasaan sejak rampasan kuasa, menurut perhitungan oleh kumpulan aktivis Persatuan Bantuan untuk Tahanan Politik (AAPP).

Walaupun berlaku keganasan, orang-orang kembali ke jalanan hari demi hari, menuntut penghentian pemerintahan ketenteraan dan pembebasan pemimpin pemerintah yang digulingkan, pemenang Nobel Aung San Suu Kyi.

Tentera mengatakan bahawa ia harus menggulingkan pemerintahannya kerana pilihan raya November yang dimenangi oleh Liga Nasional Demokrasi Suu Kyi telah dicemari. Suruhanjaya pilihan raya menolak tuduhan itu.

Suu Kyi, 75, yang telah memimpin perjuangan Myanmar menentang pemerintahan tentera selama beberapa dekad dan memenangi Hadiah Nobel Keamanan pada tahun 1991, telah ditahan sejak rampasan kuasa dan dituduh dengan pelbagai kesalahan. Ini termasuk melanggar undang-undang rahsia rasmi era kolonial yang dapat menjatuhkan hukuman penjara selama 14 tahun.

Show More

Related Articles

Back to top button