Gaya HidupKesihatan

Apakah Trombositopenia, Komplikasi Yang Dikaitkan Dengan Vaksin AstraZeneca?

Para saintis menyebut keadaan itu sebagai “trombositopenia imun prothrombotik yang disebabkan oleh vaksin” (VIPIT). Tetapi apakah maksudnya, berapa besar risikonya, dan apa implikasi terhadap pemberian vaksin di sesetengah negara yang saat ini bergantung pada sepenuhnya terhadap AstraZeneca?

Kerajaan persekutuan meminta pengawal selia perubatan dan vaksin Australia untuk mempertimbangkan segera penemuan Agensi Ubat Eropah mengenai kemungkinan hubungan antara vaksin Covid Oxford / AstraZeneca dan pembekuan darah yang jarang berlaku.

Ini berikutan laporan beberapa kes pembekuan darah di seluruh dunia oleh individu yang telah menerima vaksin AstraZeneca, termasuk seorang lelaki yang dimasukkan ke hospital di Melbourne.

 

Maksud Trombositopenia

Para saintis menyebut keadaan itu sebagai “trombositopenia imun prothrombotik yang disebabkan oleh vaksin” (VIPIT). Tetapi apakah maksudnya, berapa besar risikonya, dan apa implikasi terhadap pemberian vaksin di sesetengah negara yang saat ini bergantung pada sepenuhnya terhadap AstraZeneca?

Seperti yang ditunjukkan oleh namanya, VIPIT adalah bentuk sesuatu yang disebut trombositopenia.

Trombositopenia adalah keadaan di mana bilangan trombosit (zarah darah yang sangat kecil, atau platlet) berkurang dengan ketara. Platlet membentuk gumpalan untuk menghentikan pendarahan, jadi apabila anda tidak memiliki cukup platelet dalam darah, tubuh anda tidak dapat membentuk gumpalan. Ini boleh menyebabkan pendarahan berlebihan.

Keadaan ini mempunyai komponen genetik, tetapi juga boleh timbul dari lebih 300 ubat biasa, termasuk penisilin dan ubat penahan sakit tertentu.

 

Gejala Ringkas Trombositopenia

Gejala VIPIT boleh merangkumi sakit kepala yang teruk, sakit perut, sawan dan perubahan visual. Ini serupa dengan gejala trombositopenia yang tidak berkaitan dengan vaksin.

Dalam kes trombositopenia yang jarang berlaku, gumpalan dapat berkembang di saluran yang mengalirkan darah dari otak. Agensi Ubat Eropah mengatakan bahawa ia telah menerima laporan mengenai 169 kes pembekuan darah otak pada orang yang telah divaksinasi dengan AstraZeneca.

Dalam kes yang teruk, trombositopenia boleh membawa maut. Terdapat kematian akibat gumpalan darah yang dilaporkan berkaitan dengan vaksin AstraZeneca, termasuk 19 di United Kingdom.

VIPIT nampaknya muncul 4-20 hari setelah vaksinasi, dan setakat ini, masalah ini banyak dikaitkan dengan wanita di bawah usia 65 tahun.

 

Betul Ke Vaksin AstraZeneca Menyebabkan Gumpalan & Pembekuan Darah Ini?

Jadi bagaimana vaksin ini berpotensi menyebabkan trombositopenia? Seperti namanya “prothrombotic immun”, ia disebabkan oleh pengaktifan sistem imun yang berlebihan.

Vaksin AstraZeneca mendorong sel untuk membuat bahagian tertentu dari SARS-CoV-2 (virus yang menyebabkan Covid-19), yang disebut protein spike, yang digunakan virus untuk melekat pada sel ketika menjangkiti kita.

Vaksin merangsang sistem kekebalan tubuh kita untuk menghasilkan antibodi terhadap protein lonjakan, yang kemudian mendorong tubuh untuk meningkatkan tindak balas imun terhadap SARS-CoV-2, jika ia menemui virus di masa depan.

Tetapi pada beberapa orang, vaksin AstraZeneca nampaknya menghasilkan antibodi yang bertindak balas dengan platelet, menjadikannya melekat bersama dan menyebabkan darah membeku. Ini seterusnya mengurangkan bilangan platelet yang beredar, dan oleh itu trombositopenia berlaku.

 

Trombositopenia Akibat Vaksin Sebenarnya Jarang Berlaku

Antibodi ini sama dengan yang terdapat pada beberapa orang terhadap ubat penipisan darah yang disebut heparin. Tindak balas imun terhadap heparin menghasilkan antibodi yang mengikat platlet. Ini boleh menyebabkan pembekuan darah pada beberapa orang, yang disebut trombositopenia yang disebabkan oleh heparin. Sebanyak satu daripada 20 pesakit yang menerima heparin mengalami trombositopenia.

Perlu diingat bahawa kita masih belum dapat menentukan sebab dan akibatnya, kemungkinan mekanisme biologi yang kita percayai heparin membawa kepada trombositopenia dapat menjadi mekanisme biologi yang sama dengan vaksin AstraZeneca.

Trombositopenia yang berlaku secara semula jadi mempengaruhi kira-kira satu daripada 30,000 orang dewasa setahun di Amerika Syarikat.

Bagi jenis yang disyaki disebabkan oleh vaksin, menurut data yang disusun oleh Thrombosis and Haemostasis Society of Australia dan New Zealand, VIPIT sangat jarang berlaku seperti satu dari 500,000 orang. Tetapi masyarakat menyatakan bahawa data tidak lengkap.

 

Ia Lebih Sering Terjadi Populasi Umum Berbanding Yang Telah Mengambil Vaksin

Negara yang berbeza telah melaporkan kadar yang berbeza. Sebagai contoh, Norway, setakat ini melaporkan satu dari 25,000 orang dewasa yang divaksinasi di bawah usia 65 tahun telah mengalami jumlah platelet yang rendah, pendarahan, dan trombosis yang berleluasa (pembekuan darah).

Sudah tentu, kemungkinan beberapa kes trombositopenia ini berlaku tanpa vaksin, menjadikan pemahaman kes yang disebabkan oleh vaksin menjadi lebih rumit. Tetapi, trombositopenia nampaknya lebih sering terjadi pada populasi umum daripada di antara mereka yang telah diberi vaksin.

Semasa kita terus memberi vaksin kepada dunia, kemungkinan sekumpulan kecil orang akan terus mengalami komplikasi ini. Sama ada kita dapat menjalin hubungan sebab-akibat antara vaksin AstraZeneca dan trombositopenia adalah tertakluk kepada penyelidikan yang berterusan.

 

Tindakan Negara Yang Melaporkan Kesan Trombositopenia

Di tengah penyelidikan yang sedang berlangsung ini, beberapa negara, seperti Norway, telah menghentikan pemberian vaksin AstraZeneca.

Yang lain membataskan penggunaan vaksin dalam kumpulan tertentu, seperti Kanada, yang menggunakannya hanya untuk orang dewasa yang berumur lebih dari 55 tahun, yang mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi dari Covid dan risiko pembekuan darah yang lebih rendah.

Sementara itu, UK telah berjanji untuk menyediakan pilihan vaksin lain untuk orang muda.

Kita akan menunggu untuk melihat bagaimana pakar Australia bertindak balas. Tetapi panduan terkini dari badan-badan termasuk Agensi Ubat-ubatan Eropah dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengatakan bahawa manfaat vaksin AstraZeneca melebihi risiko.

 

Apakah Yang Perlu Dipantau Setelah Mendapat Suntikan Vaksin?

Walau bagaimanapun, kita perlu terus berhati-hati. Anda harus memantau gejala ini sehingga 28 hari setelah mendapat suntikan:

  • sesak nafas
  • sakit di dada atau perut
  • bengkak atau kesejukan pada kaki
  • sakit kepala yang teruk atau semakin teruk
  • penglihatan kabur
  • pendarahan berterusan
  • banyak lebam kecil, bintik-bintik kemerahan atau lepuh darah di bawah kulit.
Show More

Related Articles

Back to top button