MalaysiaPolitik

Klip Audio Perbualan Tular, Zahid-Anwar Sedang Berkomplot?

Klip audio perbualan antara dua suara terdengar seperti Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan pemimpin Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah tular, membincangkan prestasi bekas menteri itu dalam mesyuarat agung tahunan Umno (AGM) baru-baru ini.

 

Apa Sahaja Yang Dibualkan Oleh “Zahid & Anwar” Itu?

Perbualan antara kedua-duanya juga mengatakan bahawa ada keperluan untuk mengadakan mesyuarat majlis tertinggi Umno yang luar biasa untuk memberi mandat kepada presiden bagi membolehkannya membuat keputusan untuk meninggalkan kerajaan Perikatan Nasional.

Keputusan Umno dalam AGM menyatakan bahawa parti itu hanya akan berpisah dengan kerajaan Perikatan setelah pembubaran parlimen.

Klip audio, yang terdengar seperti perbualan telefon, mempunyai suara yang serupa dengan ucapan Ahmad Zahid yang mengucapkan terima kasih kepada rakan perbualan kerana menjadi “gurunya”.

Suara yang terdengar seperti Anwar kemudian mengatakan bahawa dia kagum dengan persembahan Ahmad Zahid semasa AGM.

 

UMNO Bersiap Sedia Undur Diri Dari Perikatan Nasional?

Suara itu juga dapat didengar dengan mengatakan bahawa Ahmad Zahid harus bersiap sedia untuk mengadakan mesyuarat majlis tertinggi Umno yang luar biasa untuk menyelesaikan masalah dan bahawa dia mesti meminta salah seorang menteri Umno untuk mengundurkan diri dari pemerintahan Perikatan.

Namun, keduanya sepakat bahawa tidak ada menteri Umno yang akan mengundurkan diri.

Suara yang terdengar seperti Anwar mengatakan bahawa Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah, kemungkinan besar akan menjadi yang pertama melakukannya.

Suara itu juga memesan untuk memberitahu “Midah bahawa Anwar sangat bangga dengan Ahmad Zahid” yang merujuk kepada isteri Ahmad Zahid iaitu Datin Seri Hamidah Khamis.

Perbualan yang berlangsung lebih dari empat minit di antara keduanya, kebanyakannya diselangi dengan tawa gembira.

 

Anwar Puji Ucapan Zahid Sewaktu AGM Umno Baru-Baru Ini

Pada awalnya, suara yang terdengar seperti Anwar mengatakan bahawa ini adalah kali pertama dia mengikuti AGM Umno setelah 20 tahun dipecat dari Umno pada tahun 1998.

Suara yang didakwa Ahmad Zahid kemudian mengatakan bahawa ucapannya “Tiada Anwar, Tiada DAP” hanyalah taktik.

Pada satu ketika, suara yang terdengar seperti Anwar berkata, “Sudah tentu, kita ingin menyelesaikan permainan tetapi jika anda memikirkan mandat, ada beberapa pekerjaan yang harus dilakukan dengan dewan tertinggi Umno.”

Untuk ini, suara yang terdengar seperti Ahmad Zahid mengatakan bahawa akan mudah untuk berurusan dengan majlis tertinggi Umno.

“Saya mendengar ucapan anda, amat baik! Bagus! Bagus! Saya sangat kagum. Saya sangat bangga dengan anda. Penggulungan anda sangat yakin – baik!

 

Anwar Ibrahim Guru Zahid Hamidi?

“Sudah jelas, semua orang (dalam Umno) ingin meninggalkan Perikatan, bukan?” tanya Anwar.

Ahmad Zahid kemudian menjawab, “Ketika dewan tertinggi memberikan mandat kepada presiden, ini lebih mudah daripada membuat keputusan.”

Suara yang terdengar seperti Anwar juga memberi amaran bahawa “permainan harus selesai” dan masih banyak yang perlu dilakukan untuk mendapatkan mandat penuh dari majlis tertinggi Umno.

Dengan banyak ketawa, suara yang terdengar seperti Ahmad Zahid kebanyakannya berterima kasih kepada suara di talian kerana membimbingnya dengan baik semasa AGM Umno.

“Anda tahu siapa guru saya, bukan? Guru saya yang mengajar saya adalah orang yang saya bercakap sekarang,” kata suara itu.

 

Ringkasan Ucapan Zahid Hamidi Pada AGM Umno 2021

Pada 28 Mac, pada AGM Umno, ucapan Ahmad Zahid banyak ditujukan kepada pemimpin Umno yang berkeras untuk bekerjasama dengan Bersatu.

Ahmad Zahid telah mengusulkan agar semua menteri Umno mengundurkan diri dari kerajaan Perikatan kerana dia mendakwa kerajaan Bersatu yang berusia satu tahun tidak memberikan haknya kepada Umno sebagai parti Melayu terbesar.

Oktober lalu, surat sokongan kononnya ditandatangani oleh Ahmad Zahid dan dikirim ke Istana yang menyokong Anwar sebagai perdana menteri turut tersebar.

Ahmad Zahid tidak pernah menafikan surat itu, tetapi dia tetap berpegang pada prinsip “Tiada DAP, Tiada Anwar” semasa mesyuarat dewan tertinggi Umno.

Beberapa hari kebelakangan ini, beberapa pemimpin Umno dan Barisan Nasional telah mencabar Ahmad Zahid untuk menolak khabar angin bahawa dia bekerjasama dengan Anwar.

Show More

Related Articles

Back to top button