AntarabangsaIsu Semasa

Senarai Negara Tangguh Penggunaan Vaksin AstraZeneca Meningkat

Beberapa negara, termasuk Perancis, Itali dan Jerman menangguhkan pemberian vaksin AstraZeneca Covid-19 kerana ketakutan terhadap kesan pembekuan darah dan kemungkinan kesan sampingan yang lain.

Menjelang pertemuan pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), syarikat itu menegaskan tidak ada risiko dan WHO mengatakan negara-negara harus terus menggunakan vaksin tersebut.

 

Negara-negara Nordik Bimbang Dengan Vaksin AstraZeneca

Denmark adalah negara pertama pada 11 Mac yang mengatakan akan menangguhkan penggunaan vaksin AstraZeneca sebagai langkah pencegahan terhadap kesan pembekuan darah pada orang yang divaksin.

Iceland dan Norway mengikut jejak Denmark pada hari yang sama dan menangguhkan penggunaan vaksin itu untuk sementara waktu.

Pada hari Isnin, seorang pekerja kesihatan di Norway meninggal dunia akibat pendarahan otak setelah menerima vaksin, walaupun tidak ada kaitan langsung dengan suntikan itu, kata pihak berkuasa kesihatan.

Ini adalah kematian kedua dalam beberapa hari di negara tersebut.

 

Semakin Banyak Negara Tangguh

Pada hari Jumaat, Bulgaria menangguhkan penggunaan vaksin itu untuk menyiasat kematian seorang wanita yang divaksin baru-baru ini.

Siasatan awal menunjukkan wanita itu mati akibat kegagalan jantung dan bedah siasat tidak menemui kaitan dengan vaksinasi.

Republik Demokratik Congo juga turut menunda kempen vaksinasi negaranya dengan alasan sebagai “langkah pencegahan.”

Ireland dan Belanda turut menangguhkan vaksin itu pada hari Ahad, diikuti oleh Indonesia dan kemudian Jerman, Itali, Perancis, Slovenia, Sepanyol dan Latvia pada hari Isnin.

 

Ingin Mengkaji Semula Insiden Pembekuan Darah

Mengumumkan keputusannya, kementerian kesihatan Jerman mengatakan bahawa perlu dilihat lebih dekat setelah insiden pembekuan darah yang dilaporkan di Eropah.

Lewat Isnin, naib presiden Venezuela juga mengatakan negara itu tidak akan membenarkan vaksin itu untuk digunakan dengan alasan “komplikasi” yang dialami selepas menerimanya.

 

Austria Negara Pertama Menangguhkan Vaksin AstraZeneca

Penangguhan pertama kumpulan vaksin AstraZeneca diumumkan oleh Austria pada 8 Mac, berikutan kematian seorang jururawat berusia 49 tahun akibat dari “gangguan pendarahan teruk” beberapa hari setelah menerimanya.

Estonia, Lithuania, Latvia dan Luxembourg juga menangguhkan penggunaan dos dari kumpulan yang sama, yang telah dikirim ke 17 negara dan termasuk satu juta vaksin.

Pengawal selia ubat-ubatan Itali pada 11 Mac juga melarang penggunaan kumpulan vaksin yang diterima sebagai langkah berjaga-jaga, mengikuti keputusan serupa dari Romania.

Dan pada 14 Mac, wilayah Piedmont utara Itali menangguhkan penggunaan vaksin setelah kematian seorang guru yang menerimanya sehari sebelumnya, dengan penangguhan kebangsaan datang sehari kemudian.

Show More

Related Articles

Back to top button