AntarabangsaIsu Semasa

China Telah Membangunkan Pasukan Tentera Laut Terbesar Dunia Tapi Mampukah Ia Bersaing Dengan AS?

Pejabat perisikan tentera laut AS (ONI) telah meramalkan bilangan kapal perang tentera laut China akan meningkat sebanyak 360 buah pada akhir 2020 sekaligus menjadikannya pasukan tentera laut terbesar di dunia.

ONI meramalkan empat tahun dari sekarang, China akan memiliki 400 kapal perang.

“Pasukan perang tentera laut China telah berganda tiga kali berbanding dua dekad yang lalu,” tulis laporan ketua pemimpin Tentera Laut AS, Marin dan Pengawal Pantai.

Apa Sahaja Yang Ada Di Dalam Ketenteraan Laut China?

Menurut laporan tersebut, China juga membangunkan alat tempur permukaan yang moden, kapal selam, kapal induk, jet tempur, kapal amfibi serangan, kapal selam peluru berpandu nuklear balistik, pemotong penjaga pantai yang besar, dan pemecah ais kutub dengan kecepatan yang dasyat.

Sebahagian daripadanya akan sama atau lebih baik daripada yang ada di AS atau kekuatan mana-mana tentera laut lain yang ada.

Antara kapal yang digeruni ialah ‘Type 055 Destroyer’ – kapal di mana penganalisis menyatakan ianya lebih baik berbanding Kapal penjelajah kelas Ticonderoga AS untuk senjata api.

Perbandingan Dengan Amerika Syarikat

Jika dikira daripada segi anggota tentera, tentera Laut AS adalah lebih besar dengan 330,000 tentera aktif berbanding China yang memiliki 250,000 orang tentera.

Penganalisis juga berkata terdapat beberapa faktor yang lebih menyebelahi Washington dengan pasukan tentera laut AS memiliki lebih kapal perang lebih besar dan berat seperti kapal pemusnah peluru berpandu dan kapal penjelajah.

AS mempunyai lebih daripada 9,000 sel peluru berpandu peluncur menegak di permukaan kapal berbanding China yang memiliki lebih kurang 1,000 sel peluru berpandu, kata Nick Childs, seorang penganalisis pertahanan di Institut Kajian Strategik Antarabangsa.

Sementara itu, armada kapal selam AS yang terdiri daripada 50 kapal sepenuhnya bertenaga nuklear, memberikan kelebihan jarak dan kelebihan daya tahan berbanding armada China yang hanya memiliki tujuh kapal selam bertenaga nuklear dalam armada 62.

Kelebihan Tentera Laut China Berbanding AS

“Kelebihan besar yang dimiliki tentera laut China berbanding Tentera Laut AS dari segi rondaan dan pejuang pantai, atau korvet dan di bawahnya,” kata Childs.

Kapal-kapal kecil itu ditambah oleh pengawal pantai China dan ketenteraan maritim dengan kapal yang jika digabungkan mampu menguatkan lagi kekuatan ketenteraan China dua kali ganda.

Itu adalah tanda-tanda yang membimbangkan Washington kerana ia menghadapi masalah anggaran dan pandemik yang jauh lebih besar daripada China.

Mengapa China Ingin Memperkukuhkan Tentera Laut Mereka?

Melindungi negara dan kawasannya sekitarnya adalah apa yang dipanggil Beijing “perlindungan berhampiran laut”.

Penambah bilangan tentera laut China ini dikatakan bertepatan dengan pengukuhan tuntutannya kepada hampir seluruh 3.3 juta kilometer persegi (1.3 juta batu persegi) Laut China Selatan.

Mereka membina terumbu kecil dan pasir ke pulau buatan yang diperkaya dengan peluru berpandu, landasan pacu dan sistem senjata.

“Kepulauan dan terumbu di Laut China Selatan mempunyai kelebihan unik dalam menjaga kedaulatan negara dan mempertahankan kehadiran ketenteraan di laut terbuka,” baca artikel Desember 2020 di Naval and Merchant Ships, sebuah majalah yang berpusat di Beijing yang diterbitkan oleh China State Shipbuilding Corporation, yang membekalkan PLA Navy.

Tetapi mereka tidak boleh berdiri sendiri, kata majalah itu.

Jika terjadinya peristiwa permusuhan, pos di perairan selatan China memerlukan bantuan dari pasukan pantai selatan China yang terdekat tetapi ia akan mengambil masa lebih dari satu hari pelayaran katanya.

Oleh sebab itu untuk mengawal keseluruhan laut adalah masalah untuk China.

Ini membuat China dalam keadaan rapuh.

“China tidak mengawal selat dan jalur transit di mana ekonominya bergantung kepadanya dan ‘jika krisis atau perang di laut berlaku, pengangkutan laut (China) bakal terhenti,” tulis Jennifer Rice dan Eric Robb, Penganalisis pakar di Office of Naval Intelligence.

Oleh sebab itu China mula melakukan perlindungan lautan jauh.

Perlindungan ini juga dilihat sebagai cara Beijing untuk ‘go global’. Ia merupakan salah satu akta kerajaan China untuk menggalakkan pengembangan ekonomi China dan budaya.

Salah satu caranya ialah dengan memberi persepsi kepada dunia.

Berdekad lamanya, tidak ada yang memperlihatkan kekuasaan yang lebih hebat berbanding imej yang diberikan tentera AS. Ini merupakan sesuatu yang China buktikan – imej kekuasaan.

Adakah Kekuasaan Tentera Laut China Benar-Benar Dapat Mengalahkan AS?

Menurut CNN, dua pembawa aktif dikuasakan secara konvensional dan berdasarkan reka bentuk Soviet yang lama.

Itu juga memiliki beberapa kekangan dari segi jarak dan jumlah pesawat yang mereka bawa, serta muatan peluru pada pesawat tersebut.

Pendek kata, ia tidak boleh dibandingkan dengan kekuatan tentera laut AS yang memiliki 11 pembawa pesawat. Satunta sahaja adalah sangat berkuasa berbanding yang dimiliki oleh mana-mana ketenteraan di dunia.

Oleh sebab itu, ketenteraan China berada jauh untuk menjadi pesaing AS.

Malah, pembawa pesawat China belum lagi diuji untuk perjalanan jauh.

Walau bagaimanapun, mereka sedang melakukan progres yang baik dengan operasi bersama, logistik, kepintaran, dan kawalan kerosakan yang sedang dilakukan oleh ketenteraan China.

“Menjelang tahun 2049, China mahu memiliki tentera global yang mampu berperang dan memenangi perang sekaligus menjadi sumber kekuatan di peringkat global,” kata Meia Nouwens, rakan kanan dasar pertahanan China di Institut Kajian Strategik Antarabangsa, etika badan pemikir mengeluarkan tahunannya laporan “Keseimbangan Ketenteraan” dunia.

Show More

Related Articles

Back to top button