MalaysiaPolitik

UMNO Semakin Terhimpit Dengan Tekanan Muhyiddin

Muhyiddin meminta Umno memutuskan apakah parti itu mahu bertanding pada pilihan raya umum sebagai sebahagian daripada Perikatan Nasional dan jawapan akhir perlu diberikan menjelang 1 Mac.

 

Pemimpin UMNO agak berahsia tentang apa yang berlaku dalam mesyuarat dewan tertinggi mereka di Janda Baik pada Jumaat lalu (19 Februari).

Sebilangan daripada mereka mendakwa ia adalah pertemuan biasa dan kemuncak pada malam itu adalah durian raja musang dari dusun Pahang.

Tetapi ia adalah pertemuan paling penting dalam beberapa bulan kerana “tuntutan” Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

 

Apakah Tuntutan & Tekanan Yang Diberikan Muhyiddin Kepada UMNO?

Muhyiddin meminta Umno memutuskan apakah parti itu mahu bertanding pada pilihan raya umum sebagai sebahagian daripada Perikatan Nasional dan jawapan akhir perlu diberikan menjelang 1 Mac.

Perkara itu disampaikan kepada Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dalam “pertemuan tiga presiden” dari Bersatu, Umno dan PAS Isnin lalu (15 Februari).

Itu adalah pertemuan yang sama yang mengakibatkan tekanan darah Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang meningkat, dan terpaksa dikejarkan ke Hospital Putrajaya pada hari yang sama.

Kesihatan Hadi telah menjadi kepentingan nasional dan ketika Institut Jantung Negara atau IJN mendengarnya, mereka segera meminta Hadi dipindahkan ke sana kerana dia adalah pesakit mereka.

 

Apa Yang Berlaku Ketika Pertemuan Tiga Presiden?

Dalam mesyuarat itu, Hadi mendesak agar ketiga-tiga parti Melayu mencapai persefahaman untuk berdepan pilihan raya umum.

Ketika Ahmad Zahid menjelaskan bahawa sebahagian besar bahagian Umno menentang bekerjasama dengan Bersatu, Hadi mengatakan bahawa Umno telah mengatakan dan melakukan perkara yang lebih buruk kepada PAS namun kedua-dua parti dapat bekerjasama.

Hadi bahkan mengemukakan episod pembunuhan beramai-ramai Memali sebagai contoh, di mana Umno menganiaya PAS dan mengingatkan bagaimana dia meminta penyokong PAS menyokong Umno dalam semua pilihan raya kecil.

“Presiden saya menyokong idea pertarungan satu lawan satu dalam pilihan raya. Dia berkeras bahawa ketiga-tiga parti Melayu itu tidak boleh bertanding melawan antara satu sama lain.

“Hadi telah berulang kali mengatakan bahawa jika kita bekerjasama, kita dapat memenangi majoriti dua pertiga di Parlimen,” kata ahli PAS Selangor, Roslan Shahir.

Oleh itu, mesyuarat majlis tertinggi Umno pada dasarnya adalah untuk membincangkan tuntutan PM.

 

Pilihan Raya Umum Mungkin Dijalankan Sebelum 1 Ogos?

Terdapat keperluan mendesak untuk perbincangan kerana Muhyiddin diyakini telah mengatakan kepada tiga presiden bahawa pilihan raya umum mungkin dijalankan sebelum 1 Ogos di mana PM mungkin tidak menunggu keadaan darurat berakhir untuk membubarkan Parlimen.

Umno memahami perlunya perlawanan terus dengan Pakatan Harapan dan naib presiden Datuk Seri Mahdzir Khalid telah menyampaikan perkara ini kepada kepimpinan PAS.

Ketiga-tiga parti itu mungkin akan menghadapi pilihan raya umum sebagai Perikatan Nasional Plus walaupun masih belum jelas bagaimana mereka akan mengukuhkan kerusi untuk bertanding.

 

UMNO Masih Ragu Dengan Bersatu

Walaupun pemimpin Umno berminat untuk bekerjasama dengan PAS, rasa tidak percaya terhadap Bersatu semakin mendalam.

Sementara itu, ahli majlis tertinggi, Datuk Seri Shakar Shamsudin berkata, Umno akan terus menyokong kerajaan Perikatan Nasional dan juga kepimpinan Muhyiddin.

Dia mengatakan bahawa pengaturan ini akan berterusan sehingga Parlimen dibubarkan.

Sharkar mengatakan keputusan awal parti untuk menggunakan simbol “dacing” Barisan Nasional dalam pilihan raya umum tidak berubah.

 

UMNO Harus Berkuasa & Tidak Boleh Berada Di Bawah

Ahmad Zahid juga menangani spekulasi tanpa henti mengenai pelantikan timbalan perdana menteri (TPM) dan mengatakan perkara itu tidak timbul kerana belum ada permintaan rasmi daripada Perdana Menteri untuk Umno mencadangkan nama.

Difahamkan, sebilangan anggota dewan tertinggi yang berpihak kepada Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berpendapat bahawa melantik timbalan perdana menteri akan mengukuhkan parti.

Tetapi yang lain tidak melihat gunanya Umno mengambil jawatan itu sekiranya pilihan raya umum sudah hampir.

Ahli majlis tertinggi bersetuju dengan rakan sekerja hartawan korporat mereka, Datuk Seri Johari Ghani bahawa Umno adalah parti besar dan harus memainkan peranan yang dominan.

“Sama ada Umno adalah pemerintah atau pembangkang, ia harus berkuasa. Ia tidak boleh berada di bawah,” kata Johari.

 

Adakah Ahmad Zahid Bakal Mempertahankan Kerusi Bagan Datuknya?

Seorang anggota majlis tertinggi kanan juga mengisyaratkan bahawa pendekatan sedang dilakukan kepada Ahmad Zahid – yang menghadapi tuduhan rasuah – untuk meyakinkannya agar tidak bertanding dalam pilihan raya.

Namun, jika dia berkeras mempertahankan kerusi Bagan Datuknya, maka mereka melihat keperluan untuk menyatakan bahawa dia bukan calon Umno untuk jawatan perdana menteri.

Ini adalah situasi yang sangat rumit tetapi kumpulan dalam kepemimpinan Umno sedar bahawa parti itu tidak akan berjaya jika presiden mereka adalah calon perdana menteri. Keadaan amat sukar untuk Umno tetapi keputusan harus diambil untuk mengukuhkan kedudukan.

Show More

Related Articles

Back to top button