AntarabangsaIsu Semasa

Putera Harry Hilang Semua Gelaran Kehormat Di Raja Britain

Putera Harry akan melepaskan pangkat, gelaran dan perlindungan kehormatnya setelah mengesahkan kepada Ratu Elizabeth II bahawa dia dan isterinya Meghan Markle tidak akan kembali sebagai bangsawan di Britain, Istana Buckingham mengumumkan pada hari Jumaat.

Duke dan Duchess of Sussex, sebagaimana mereka dikenal secara formal, menggegarkan monarki British ketika mereka berhenti daripada tugas di raja setahun yang lalu.

Mereka sejak itu memulai kehidupan baru yang melibatkan beberapa usaha komersial di Amerika Syarikat, dan kini tinggal di California.

 

Setelah Setahun, Putera Harry Kekal Untuk Tidak Kembali Sebagai Anggota Keluarga Diraja

Di bawah syarat awal keberangkatan mereka dilakukan pada pertemuan darurat dengan permaisuri pada awal tahun 2020, Harry telah bersetuju untuk mengkaji semula keputusan tersebut pada tahun berikutnya.

“Duke dan Duchess of Sussex telah mengesahkan kepada Yang Mulia Ratu bahawa mereka tidak akan kembali sebagai anggota Keluarga Diraja yang bekerja,” kata Istana Buckingham dalam satu kenyataan.

“Ratu telah menulis pengesahan bahawa setelah menjauhkan diri dari pekerjaan Keluarga Diraja, tidak mungkin untuk meneruskan tanggungjawab dan tugas yang datang dengan kehidupan sebagai orang biasa.

“Oleh itu, pelantikan kehormatan dan perlindungan Diraja yang dipegang oleh The Duke dan Duchess akan dikembalikan kepada Seri Paduka, sebelum diagihkan semula di kalangan anggota keluarga The Royal Family yang bekerja.”

Putera Harry, bekas tentera, memegang beberapa gelaran ketenteraan kehormat, serta lantikan Komanwel dan beberapa perlindungan lain.

Meghan juga diberikan beberapa peranan kehormat setelah dia menikahi Harry dalam upacara epik di Istana Windsor pada Mei 2018.

 

Kehidupan Putera Harry & Meghan Setelah Berkahwin

Pasangan itu, yang bakal menimang anak kedua mereka, bersedia untuk diwawancara secara “intim” mengenai kehidupan mereka oleh pengacara terkemuka AS, Oprah Winfrey.

Keberangkatan pasangan itu tahun lalu yang digelar sebagai “Megxit” oleh akhbar Britain – sangat tidak dijangka setelah mereka berkahwin dalam upacara di Istana Windsor yang ditonton di seluruh dunia.

Laporan mengatakan wujud perselisihan antara Harry dan abangnya Putera William, yang merupakan pewaris kedua takhta monarki Britain.

 

Kehidupan Setelah Menjadi Hanya “Harry & Meghan”

Sejak meninggalkan kehidupan di raja, mereka telah melancarkan beberapa kes undang-undang terhadap rangkaian berita UK atas tuduhan pencerobohan privasi termasuk yang terakhir dengan kemenangan terhadap Associated Newspapers di UK.

Kes-kes tersebut telah menarik kritikan dari beberapa pihak, kerana pasangan itu juga menjalankan beberapa projek komersial berprofil tinggi.

Tahun lalu mereka melancarkan organisasi tanpa keuntungan, Archewell, setelah melepaskan gelaran “Sussex Royal” sebagai sebahagian daripada syarat-syarat pemergian mereka dari tugas di raja.

Mereka telah memulakan usaha lain, termasuk menandatangani perjanjian dengan Spotify untuk menghasilkan podcast yang menceritakan “kisah yang menggembirakan dan menghiburkan.”

Pasangan itu juga menandatangani kontrak, dilaporkan bernilai puluhan juta dolar dengan Netflix untuk menghasilkan filem dan siri.

Selain mengeluh mengenai pencerobohan privasinya, Meghan, seorang mantan pelakon televisyen, juga menggambarkan kehidupannya di masa lalu sebagai “sesuatu yang teruk.”

Pada tahun 2016, Harry mengeluarkan pernyataan yang belum pernah terjadi sebelumnya yang mengecam “perkauman dalam komen” dan “seksisme di media sosial.”

Tekanan dari tabloid telah menghambat Harry sepanjang hidupnya, dan putera itu menyalahkan wartawan atas kematian ibunya Puteri Diana.

Show More

Related Articles

Back to top button