Bisnes & Ekonomi

Dua Pelajar 19 Tahun Kongsi Cara Raih RM19,000 Dalam 5 Hari

Pengurusan perniagaan yang baik dan tekad untuk berjaya membawa keuntungan RM19,000 kepada dua pelajar yang terperangkap di asrama kolej mereka kerana pandemik Covid-19.

Pelajar perakaunan Ahmed Amzar Airil Ahmed Mazdan dan Danish Aiman ​​Ahmad Rizal dari Kolej Matrikulasi Pulau Pinang di Kepala Batas memutuskan untuk menjual t-shirt kepada rakan asrama mereka kira-kira sebulan yang lalu dan menganggapnya bermanfaat walaupun telah kehilangan waktu rehat mereka.

Mereka memutuskan untuk mendapatkan pendapatan tambahan kerana mereka terperangkap di asrama mereka kerana perintah kawalan pergerakan.

 

Ada Juga Yang Ketawakan Mereka

Amzar, dari Bachok, dan Danish Aiman, dari Bangi, kedua-duanya berusia 19 tahun, menerusi sebuah klip video yang tular, menunjukkan apa yang mereka perlukan untuk menghasilkan RM19,000 dalam masa lima hari dengan kemahiran asas perniagaan dan tekad yang tinggi.

Mereka membeli t-shirt dari pengeluar pakaian di Selangor dan menjaja dari bilik ke bilik untuk menjual barang-barang mereka.

Mereka juga mengatakan bahawa mereka ditertawakan oleh pelajar lain dan bahkan nombor telefon bimbit mereka disekat oleh pembeli yang pada mulanya bersetuju untuk membeli t-shirt tersebut.

 

Mengapa Dua Pelajar Ini Memilih Perniagaan Jual T-shirt?

“Kami memilih t-shirt kerana para pemuda suka memakainya dan banyak yang suka memakai pakaian yang sama dalam kumpulan.

“Dalam lima hari kami terperangkap di asrama, kami bekerja keras untuk mempromosikan perniagaan kami kepada rakan-rakan kami melalui WhatsApp dan Facebook.

“Kami juga menjaja dari pintu ke pintu dan menerima 500 pesanan walaupun pada awalnya kami hanya menyasarkan 300 pesanan.

“Dalam lima hari, kami berjaya memperoleh RM19,000 dalam penjualan,” kata Amzar ketika ditanya.

Kedua-dua pemuda itu juga mendapat pesanan daripada pelajar matrikulasi di negeri lain.

 

Tidur Tak Cukup Tapi Usaha Berbaloi

Amzar mengatakan bahawa dia pernah menjual yoghurt sementara Danish Aiman ​​telah menceburkan diri dalam perniagaan membuat kek.

“Kami hanya tidur tiga hingga empat jam selepas solat subuh ketika kami mengendalikan perniagaan t-shirt.

“Kami berhenti di setiap pintu bilik asrama kerana kami tidak mahu kehilangan calon pelanggan.

“Kadang-kadang, kami melihat banyak pasang selipar di luar bilik tetapi tidak ada yang akan membuka pintu dan kami dapat mendengar mereka mentertawakan kami dari dalam.

“Ada yang memberi kami nombor telefon, mengatakan mereka ingin memesan tetapi ketika kami menghubungi mereka, mereka akan menyekat kami,” kata Amzar, sambil menambah bahawa kedua-dua mereka mengalami insiden itu dan menganggapnya sebagai satu cabaran dalam berniaga.

Show More

Related Articles

Back to top button