AntarabangsaIsu Semasa

Jepun Lantik Menteri Kesunyian Atasi Kes Bunuh Diri

Jepun telah melantik seorang menteri untuk mengatasi kesunyian ketika kes bunuh diri meningkat kerana perasaan terasing yang ditimbulkan ketika pandemik Covid-19.

Tetsushi Sakamoto dilantik sebagai menteri menangani kesunyian. Sumber Imej: TRT World

Perdana Menteri Yoshihide Suga memutuskan minggu lalu untuk mewujudkan portfolio kabinet bagi memerangi kesunyian dan telah menamakan Tetsushi Sakamoto untuk memegang peranan tersebut.

Menurut laporan di The Asahi Shimbun, Sakamoto akan bertanggungjawab untuk mengkoordinasikan langkah-langkah untuk membantu mereka yang berasa terasing akibat krisis koronavirus.

 

Mengikuti Langkah UK Memerangi Kesunyian

Sakamoto juga adalah seorang menteri kabinet yang bertanggungjawab atas menghidupkan semula wilayah.

Langkah Suga mengikut langkah UK ketika pada tahun 2018, perdana menteri ketika itu Theresa May menubuhkan menteri pertama di dunia untuk memerangi kesunyian.

May menggambarkan kesunyian sebagai masalah kesihatan awam yang paling serius yang dihadapi masyarakat Britain.

Jepun sebelum ini melantik menteri untuk menangani masalah yang berkaitan dengan kesunyian, seperti hikikomori (individu yang tidak meninggalkan kediaman mereka selama bertahun-tahun) dan untuk menangani kematian sendirian.

Peningkatan Kes Bunuh Diri Kerana Kesunyian

Menurut laporan Asahi Shimbun, Sakamoto pada hari Jumaat yang lalu telah menerangkan kepada Suga langkah-langkah komprehensif yang meliputi bidang kuasa kementerian untuk mengatasi masalah tersebut.

Suga juga menunjukkan peningkatan bunuh diri di kalangan wanita akibat pandemik Covid-19 dan masalah kesunyian lain yang timbul akibat perintah sekatan pergerakan ketika jangkitan virus meningkat.

Sakamoto kemudian mengatakan bahawa “hubungan masyarakat pada umumnya menjadi lebih lemah” dan menunjukkan langkah-langkah yang sudah ada untuk mengurangkan kadar bunuh diri.

 

Program Untuk Mengatasi Kesunyian Di Jepun

Sakamoto memetik program untuk menjaga warga emas yang tinggal bersendirian dan menangani kemiskinan kanak-kanak.

Namun, Sakamoto mengatakan bahawa dia akan memastikan bahawa mereka yang memerlukan bantuan kerajaan akan menerimanya.

Sebuah forum akan diadakan akhir bulan ini yang melibatkan organisasi bukan keuntungan yang telah mengusahakan isu-isu yang berkaitan dengan kesunyian, untuk menyelesaikan masalah yang memerlukan perhatian lebih lanjut daripada pemerintah.

 

Kajian Turut Dijalankan Untuk Meneliti Perkara Ini

Bulan lalu, sekumpulan penggubal undang-undang Parti Liberal Demokrat yang berkuasa membentuk kumpulan kajian untuk meneliti perkara itu.

Pelantikan Sakamoto juga terjadi setelah seorang anggota parlimen pembangkang bertanya di parlimen kepada Suga mana menteri yang bertanggung jawab atas masalah kesunyian.

Perdana menteri menjawab bahawa itu adalah Menteri Kebajikan Norihisa Tamura tetapi Tamura sendiri kelihatan bingung dan kemudian menjawab bahawa dia tidak pernah diberikan peranan itu.

Show More

Related Articles

Back to top button