AntarabangsaIsu Semasa

Siapa Gadis 22 Tahun Ini Yang Mencetus Kegusaran Kerajaan India?

Polis India telah menangkap seorang aktivis berusia 22 tahun, Disha Ravi yang berkait dengan kempen perubahan iklim Sweden, Greta Thunberg dan menuduhnya dengan melakukan hasutan serta mengatakan bahawa dia membuat dan berkongsi dokumen dalam talian untuk menyokong protes petani yang sedang berlangsung selama berbulan-bulan.

Disha Ravi, yang ditahan di bandar Bengaluru selatan pada hari Ahad yang kemudiannya dipindahkan ke ibu kota New Delhi, kini dalam tahanan polis.

Penangkapannya telah memicu kritikan hebat dari ahli politik pembangkang dan aktivis lain yang mengatakan itu adalah peningkatan dalam usaha kerajaan untuk menutup suara pembangkang.

 

Apa Yang Telah Dilakukan Disha Ravi?

Ravi dituduh membuat dan berkongsi dokumen dalam talian, yang menurut polis Delhi berisi “rancangan tindakan terikat waktu” yang digunakan untuk memicu keganasan di ibu kota bulan lalu.

Puluhan ribu petani telah berkemah di pinggiran Delhi sejak akhir tahun lalu, memprotes tiga undang-undang pertanian baru yang digubal oleh pemerintah Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Pada 26 Januari, sekumpulan petani yang memprotes berusaha memasuki pusat bandar, bertempur dengan polis dan menyerang kompleks bersejarah Red Fort.

Polis mendakwa bahawa rancangan untuk tindakan tersebut dirumuskan dalam dokumen dalam talian yang digambarkan sebagai “toolkit” yang dibuat dan dibagikan oleh Ravi kepada Thunberg.

Peguam Ravi bagaimana enggan mengulas lanjut tentang perkara ini.

Thunberg, telah mencuit pautan ke dokumen itu di twitter dan kemudian menghapusnya, mengatakan pada hari Isnin bahawa dia tidak mempunyai komen mengenai penangkapan Ravi.

 

Apakah “Toolkit” Yang Disebutkan Itu?

Dalam taklimat pada hari Isnin, Polis Delhi mengatakan dokumen “toolkit” itu mengandungi perincian kempen media sosial dan tindakan darat yang akan dilakukan pada bulan Januari, termasuk para penunjuk perasaan yang memasuki ibu kota.

“Tujuan utama perangkat ini adalah untuk membuat kesalahan informasi dan ketidakpuasan terhadap kerajaan yang diberlakukan secara sah,” kata pejabat Polis Delhi Prem Nath kepada wartawan.

“Toolkit ini bertujuan untuk memperkuatkan berita palsu secara palsu melalui pelbagai tweet yang mereka hasilkan dalam bentuk bank tweet,” katanya.

Pada 4 Februari, Polis Delhi berkata telah mengajukan kes terhadap pengarang dokumen tersebut, dengan menuduh mereka menghasut, memprovokasi dengan niat untuk menimbulkan keganasan dan mempromosikan permusuhan antara kumpulan yang berlainan, antara lain tuduhan.

Versi dokumen yang diarkibkan yang ditinjau oleh Reuters menunjukkan bahawa ia mengandungi garis panduan mengenai cara mengikuti dan mengadakan bantahan yang terutama difokuskan kepada mewujudkan kesedaran antarabangsa tentang pergolakan para petani India.

 

Selain Disha Ravi, Siapa Lagi Yang Dituduh Terlibat?

Pihak polis mengatakan pihaknya telah menyiasat beberapa tangkapan skrin dokumen tersebut dan menggeledah kediaman peguam Nikita Jacob di bandar barat Mumbai.

Siasatan awal menunjukkan bahawa Ravi, Jacob dan rakan lain, yang hanya bernama Shantanu, yang menghasilkan dokumen tersebut, kata polis.

Polis mengatakan ketiga-tiga mereka juga berhubung dengan penyokong gerakan untuk mendapatkan tanah air Sikh yang bebas yang dikenali sebagai Khalistan.

“Dokumen yang mereka buat mempunyai kandungan pemisah dan pro-Khalistani yang disisipkan ke dalamnya melalui pautan dan teks,” kata polis Delhi dalam catatan taklimat.

Dalam permohonan jaminan yang diajukan ke mahkamah Mumbai, peguam Jacob mengatakan anak guamnya telah meneliti dan menyebarkan maklumat untuk “mendorong penyertaan secara damai” dengan petani yang memprotes dan tidak memiliki motif untuk menghasut keganasan.

Show More

Related Articles

Back to top button