Isu SemasaTempatan

Apa Hak-Hak Anda Dalam Sekatan Jalan Raya?

Apa hak anda sebagai orang awam, jika polis menghentikan anda semasa sekatan jalan raya?

 

Polis Tidak Boleh Meminta Nombor Telefon Jika Tidak Membawa Lesen Memandu

“Sekiranya pengguna jalan raya tidak dapat mengemukakan lesen memandu tetapi mempunyai kad pengenalan, saman dapat dikeluarkan. Namun, pengguna jalan raya tidak dapat ditangkap kerana ini bukan jenayah yang memerlukan penangkapan. Dan bukan itu sebab untuk pegawai bertugas meminta nombor telefon anda,” kata Prof Universiti Kebangsaan Malaysia Datuk Noor Aziah Mohd Awal, seorang pensyarah undang-undang.

Noor Aziah bercakap mengenai kes baru-baru ini yang tular di media sosial di mana seorang pengguna Twitter mendakwa bahawa dia diganggu secara seksual oleh seorang polis ketika dihentikan semasa sekatan jalan raya di Jalan Duta pada 12 Februari.

Di laman Twitter, pengguna tersebut mendakwa bahawa polis tersebut menuduhnya tidak memakai baju dalam dan mengancam akan mengenakan saman kecuali dia dapat membuktikan sebaliknya.

“Selepas itu, dia berkeras untuk mendapatkan nombor telefon saya walaupun memberitahunya bahawa saya tidak selesa,” dakwa pengguna Twitter itu.

 

Perkara Yang Perlu Dikenalpasti Ketika Ditahan Di Sekatan Jalan Raya

Dengan lebih daripada 300 sekatan jalan raya dilaksanakan di seluruh negara di bawah perintah kawalan pergerakan pusingan kedua, kini lebih banyak pengguna jalan raya mengalami sekatan jalan raya berbanding sebelumnya. Walaupun begitu, banyak yang masih dalam kegelapan atas hak mereka dalam situasi seperti ini.

“Perhatikan di mana ia berlaku, nama dan nombor pengenalan pada pakaian seragam mereka dan kemudian buat laporan polis engan segera. Wanita harus berhati-hati dalam apa jua keadaan yang mereka hadapi dan ingat bahawa gangguan seksual boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan di mana sahaja,” kata Noor Aziah, yang juga pesuruhjaya kanak-kanak untuk Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

 

Apa Hak Anda Jika Terdapat Permintaan Seksual?

Noor Aziah mengatakan bahawa jika seorang polis mengancam penangkapan atau menuntut “pembayaran” dalam bentuk permintaan seksual – termasuk menyentuh dan melihat – tindakan dapat diambil terhadap mereka di bawah Seksyen 509 atau 354 Kanun Keseksaan.

Noor Aziah meminta orang ramai untuk mengetahui hak mereka semasa sekatan jalan raya dan segera membuat laporan polis jika mereka atau seseorang yang mereka kenal diganggu secara seksual oleh anggota penguat kuasa.

 

Apakah SOP Pihak Polis Disekatan Jalan Raya?

Noor Aziah mengatakan bahawa polis mempunyai prosedur operasi standard (SOP) untuk sekatan jalan raya semasa PKP.

“Polis diberi kuasa untuk menghentikan anda dan bertanya ke mana tujuan anda semasa PKP dan sama ada anda melakukan perjalanan antara daerah atau antara negeri. Mereka juga diberi kuasa untuk memeriksa lesen memandu dan kad pengenalan anda.

“Mereka yang merentas negeri perlu mengemukakan surat kebenaran yang dikeluarkan oleh balai polis berhampiran rumah mereka. Polis berhak meminta mereka berpatah balik jika gagal melakukannya,” katanya.

Noor Aziah mengingatkan rakyat Malaysia untuk meluangkan masa untuk mengetahui hak mereka sebagai orang awam.

“Kita harus selalu berwaspada terhadap hak-hak asas kita terhadap kehidupan, kebebasan dan keselamatan diri. Pihak berkuasa seperti polis perlu menghormati hak-hak ini,” katanya.

 

Sebagai Orang Awam, Jangan Menularkan Kes Di Media Sosial

Namun, katanya, pengguna Twitter tidak seharusnya menularkan kes di media sosial sehingga anggota polis dikecam oleh orang umum sebelum berpeluang membela diri.

Sekiranya polis didapati bersalah, undang-undang akan memastikan bahawa penyalahgunaan kuasa tersebut akan dihukum. Namun, jika pendakwa gagal mengemukakan bukti yang cukup, dia pula yang bakal menghadapi tindakan.

“Tidak ada yang berkuasa mutlak. Semuanya dijelaskan dengan jelas dalam (Artikel 5) Perlembagaan Persekutuan. Dalam melaksanakan tugas, kita perlu mematuhi undang-undang, etika kerja dan SOP yang terlibat,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button