AsiaPolitik

Rampasan Kuasa Myanmar: Karma Untuk Suu Kyi?

Pada 1 Februari, rampasan kuasa yang tidak dijangka berlaku di Myanmar mengejutkan dunia. Namun, ada juga yang tidak terkejut dengan kejadian itu kerana kepercayaan mereka pada karma.

Sebenarnya, mereka berpendapat bahawa peristiwa itu merupakan balasan karma terhadap Aung San Suu Kyi, yang diketahui telah menawarkan sokongan kepada tentera Myanmar, Tatmadaw, dengan membela dan menutup kekejaman mereka terhadap pembunuhan Rohingya.

 

Kerana Pelbagai Perkara Menentang Hak Asasi Manusia, Suu Kyi Kena Karma?

Suu Kyi muncul di Mahkamah Internasional (ICJ) di Den Haag pada awal tahun lalu untuk menafikan tuduhan pembunuhan beramai-ramai yang didakwa kepada tentera. Ada juga yang meningkatkan kritikan terhadap demokrasi Myanmar yang dipimpin oleh Suu Kyi kerana masyarakat Rohingya tidak diberikan hak mengundi.

Perkara ini diperburuk oleh pelbagai kekejaman yang diakui terhadap komuniti ini, termasuk pembersihan etnik dan pelanggaran hak asasi manusia antarabangsa dengan cara terang-terangan, terutama terhadap wanita dan kanak-kanak. Yang lain menyebutnya sebagai keganasan negeri.

Pada bulan Ogos 2017, sekitar 740,000 orang Rohingya terpaksa melarikan diri dari Rakhine ke negara jiran kerana operasi yang dianggap oleh PBB sebagai genosid. Mereka yang berangkat ke Bangladesh setelah tindakan keras tentera dilaporkan “meraikan” rampasan kuasa dan penahanan Suu Kyi oleh Tatmadaw.

 

Karma Suu Kyi Kerana Membela Kekejaman Tentera Myanmar

Dianggap sebagai pemimpin de facto negara itu, Suu Kyi membela kekejaman Myanmar pada sidang ICJ pada tahun 2019. “Dia adalah alasan di sebalik semua penderitaan kita,” kata pemimpin masyarakat Rohingya , Farid Ullah, dari Kutupalong, penempatan pelarian terbesar di dunia.

Rampasan kuasa yang berlaku adalah perkembangan yang menarik kerana “karma” sering disebut sebagai istilah yang merujuk kepada prinsip rohani mengenai sebab dan akibat.

 

Apa Itu Karma?

Karma seseorang individu boleh dikatakan mempengaruhi masa depan individu tersebut berdasarkan niat dan perbuatan mereka (sebagai penyebabnya).

Sebagai amnya, niat baik dan perbuatan baik menyumbang kepada karma yang baik, sedangkan niat dan perbuatan buruk sebaliknya. Ini juga digandingkan dengan konsep “kelahiran semula” sebagai sebahagian daripada falsafah karma dan turut dipercayai dalam agama lain seperti dalam agama Hindu, Buddha, Jainisme, Sikhisme, dan juga Taoisme.

Karma, dalam pemahaman ini, dapat mempengaruhi masa depan seseorang dalam kehidupan semasa, serta sifat dan kualiti kehidupan masa depan. Mengikut tradisi, di mana karma buruk atau jahat terlibat, masyarakat menyelesaikannya dengan memukul bahan logam dan tin untuk menjauhkan karma yang tidak diingini.

Ini menjelaskan mengapa banyak penunjuk perasaan yang menentang rampasan kuasa itu dilihat memukul periuk besi, kuali atau baldi sebagai sebahagian daripada kempen yang melibatkan ramai remaja dan pelajar.

 

Setiap Apa Yang Dilakukan Akan Berbalik Semula Kepada Kita

“Pembunuhan beramai-ramai sedang berlaku di depan mata kita, namun kita tidak melakukan apa-apa untuk menghentikannya,” kata Abubacarr Marie Tambadou, peguam negeri Gambia dan menteri keadilan.

Masa hadapan Suu Kyi yang semakin pudar boleh dikatakan akibat karma daripada keputusannya, seperti yang biasa difahami: setiap apa yang dilakukan akan berbalik pada kita semula.

Show More

Related Articles

Back to top button